Οι πρώτες αντιδράσεις των εταιρειών
Η Εθνική Υπηρεσία Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (NHS) διεύρυνε το χρονικό “παράθυρο” στο οποίο θα λάβουν οι πολίτες τη δεύτερη δόση του εμβολίου COVID-19 των Pfizer/BioNTech, κατά μια χρονική περίοδο την οποία οι εταιρείες εξέτασαν σε μόνο ένα μικρό ποσοστό ασθενών και είναι μια κίνηση που προκαλεί απορίες καθώς το σκεύασμα όπως έχουν αναφέρει οι εταιρείες είν
αι δύο δόσεων που χορηγούνται με διάστημα 3 εβδομάδων.

Η NHS έγραψε μια επιστολή στα νοσοκομεία λέγοντας ότι εκείνοι που έχουν προγραμματιστεί να λάβουν τη δεύτερη δόση τους μετά τις 4 Ιανουαρίου θα πρέπει να ξαναπρογραμματιστούν να το λάβουν σε 12 εβδομάδες, αντί σε τρεις εβδομάδες.

Η κίνηση θα φέρει το… “παράθυρο” πιο κοντά στο χρονικό πλαίσιο για το μόλις εγκεκριμένο εμβόλιο από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και της AstraZeneca (σ.σ.άραγε δεν εμπιστεύονται το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech;)
Η NHS είπε ότι η κίνηση θα προστατεύσει τον μεγαλύτερο αριθμό ατόμων που κινδυνεύουν κατά το συντομότερο χρονικό διάστημα και θα έχει τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στη θνησιμότητα.

Οι επιβεβαιωμένες περιπτώσεις κορωνοϊού έχουν αυξηθεί τον τελευταίο μήνα, με το Ηνωμένο Βασίλειο να λέει ότι η νέα παραλλαγή του ιού μεταδίδεται πιο γρήγορα και εύκολα. Οι καθημερινές περιπτώσεις αυξήθηκαν από 12.330 στο τέλος Νοεμβρίου σε 50.023 στις 30 Δεκεμβρίου.

Όταν η Ρυθμιστική Υπηρεσία για τα φάρμακα και τα προϊόντα υγειονομικής περίθαλψης του Ηνωμένου Βασιλείου έδωσε την έκτακτη έγκρισή της στο εμβόλιο της Pfizer, ο Γερμανός συν-δημιουργός του εμβολίου, η γερμανική BioNTech, είπε ότι το διάστημα μεταξύ των δόσεων πρέπει να είναι τουλάχιστον τρεις εβδομάδες, και βασίστηκε σε αναλύσεις που περιελάμβαναν ασθενείς που έλαβαν τον δεύτερο εμβολιασμό τους εντός 19 έως 42 ημερών μετά τον πρώτο εμβολιασμό τους.

Η Pfizer είπε ότι η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα του εμβολίου δεν έχουν δοκιμαστεί στο νέο χρονικό διάστημα. “Η μελέτη της φάσης 3 των Pfizer/BioNTech για το εμβόλιο σχεδιάστηκε για να αξιολογήσει την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου μετά από ένα πρόγραμμα 2 δόσεων, διαχωρισμένο κατά 21 ημέρες.

Η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα του εμβολίου δεν έχουν αξιολογηθεί σε διαφορετικά δοσολογικά σχήματα, καθώς η πλειονότητα των συμμετεχόντων στη δοκιμή έλαβε τη δεύτερη δόση εντός του ‘παραθύρου’ που καθορίστηκε στο σχέδιο μελέτης”, δήλωσε η εταιρεία.

Η Pfizer σημείωσε επίσης ότι δεν υπάρχουν δεδομένα που να αποδεικνύουν ότι η προστασία διατηρείται μετά από 21 ημέρες από τη λήψη της πρώτης δόσης.

“Ενώ οι αποφάσεις σχετικά με εναλλακτικά δοσολογικά σχήματα ανήκουν στις υγειονομικές αρχές, η Pfizer πιστεύει ότι είναι ζωτικής σημασίας οι υγειονομικές αρχές να καταβάλλουν προσπάθειες επιτήρησης για τυχόν εναλλακτικά χρονοδιαγράμματα που εφαρμόζονται και να διασφαλίζουν σε κάθε παραλήπτη τη μέγιστη δυνατή προστασία, που σημαίνει ανοσοποίηση με δύο δόσεις του εμβολίου”. είπε η Pfizer.

Στο ενημερωτικό έγγραφο που οι εταιρείες φαρμάκων παρείχαν στην Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, ανέφεραν ότι περίπου το 80% των ασθενών που έλαβαν τη δεύτερη δόση την έλαβαν εντός 10 εβδομάδων από τη λήψη της πρώτης!

Και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »