Την αρχή έκαναν οι Γάλλοι
Kρίσιμο και πολά υποσχόμενο φαίνεται να είναι το επόμενο χρονικό διάστημα στα εξοπλιστικά.

 

Ένα σημαντικό βήμα για το εξοπλιστικό είναι η προμήθεια κυρίων μονάδων επιφανείας, ιδιαίτερα αφού η ελληνική κυβέρνηση έχει αποφασίσει να εκσυγχρονίσει τις ΜΕΚΟ, αλλά και να δρομολογήσει και τις διαδικασίες για την αγορά τεσσάρων νέων φρεγατών.

Ανοίγει όπως φαίνεται ο δρόμος στο εξοπλιστικό, αφού μετά τη Γαλλία και τα Rafale, τώρα και η Γερμανία, θέλει να μπει στο παιχνίδι μέσω της πώλησης φρεγατών στην Ελλάδα.

Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα διαθέτει ήδη τέσσερις γερμανικές φρεγάτες, ωστόσο ο στόχος είναι η ανανέωσή τους με φρεγάτες «πολλαπλών λειτουργιών», δηλαδή από τα πιο σύγχρονα όπλα στο Ναυτικό.

Επιπλέον, η Ελλάδα είναι σε αναζήτηση και τορπιλών για τα υποβρύχια τύπου «Παπανικολής», τα οποία και δεν διαθέτουν οι Τούρκοι.

Με Rafale και φρεγάτες η ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων
Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, ανακοίνωσε τα σχέδια για τον εκσυχρονισμό των Ενόπων Δυνάμεων από τη ΔΕΘ.

Μοίρα με 18 γαλλικά μαχητικά Ραφάλ, που φέρουν όπλα προδιαγραφών για στρατηγικά πλήγματα αλλά και 4 νέες φρεγάτες και ισάριθμα ελικόπετρα εκσυγχρονίζουν το οπλοστάσιο των τριών Όπλων, ενώ παράλληλα ενεργοποιείται η αμυντική βιομηχανία, ενισχύεται με 15.000 προσλήψεις το δυναμικό και ενισχύεται η ψηφιακή ασπίδα των Ενόπλων Δυνάμεων.

Πιθανό χαρακτηρίζουν στρατιωτικές πηγές τους πρώτους μήνες του 2021 στο αεροδρόμιο της Τανάγρας να έχουν προσγειωθεί δυο διθέσια και δυο μονοθέσια μαχητικά Rafale, τύπου F-3 R, μεταχειρισμένα και καινούρια.

Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε παράλληλα ότι θα αντικατασταθεί ο στόλος των παλαιότερων MIRAGE 2000, τα οποία σήκωσαν μεγάλο βάρος της αναχαίτισης στο Αιγαίο.

Η διαπραγμάτευση με τις χώρες- «μνηστήρες» για τις φρεγάτες βρίσκεται σε εξέλιξη και φαίνεται ότι προκρίνεται από τις κατασκευάστριες εταιρίες όποια προσφέρει άμεσα πλοία ενδιάμεσης λύσης, ενώ θα πάρει και τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ.

Κορβέτες αλλά και τουλάχιστον άλλες τρεις πυραυλάκατοι Super Vita υπάρχουν στον σχεδιασμό, ενώ για τον Στρατό Ξηράς τα MLRS είναι προτεραιότητα όπως και τα αντιαρματικά που ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Ενισχύεται και η Πολεμική Αεροπορία με περισσότερα «έξυπνα» όπλα, με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, ένα από αυτά είναι και τα Scalp για τα Mirage 2000-5.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »