Άνοιγμα λιανεμπορίου με ευχολόγια και ατομική ευθύνη
Η «δημοσκοπική κατάρρευση» των τελευταίων ημερών οδήγησε την κυβέρνηση στο άρον άρον άνοιγμα του λιανεμπορίου, ώστε να μπορέσει να αλλάξει κάπως το κλίμα.

Πως αλλιώς μπορεί να «δικαιολογηθεί» το άνοιγμα της με 4.340 κρούσματα και το κλείσιμο της με 2.556 κρούσματα; Άλλωστε στο Μαξίμου το ομολογούσαν όλες αυτές τις μέρες πως η «κούραση» του κόσμου οδηγεί στο να αλλάξουν τα μέτρα.

Έτσι η κυβέρνηση ομολόγησε την αποτυχία της, όμως δεν ανακοινώθηκε καμία παραίτηση. Αντιθέτως είδαμε χθες τον υπουργό Βασίλη Κικίλια να θυμίζει Σωτήρη Τσιόδρα του περσινού Μαρτίου και να κάνει συστάσεις για ατομική ευθύνη και ευχολόγια να πάνε όλα καλά για τις επόμενες λίγες εβδομάδες.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας, «εξακολουθούμε να βρισκόμαστε σε υγειονομική κρίση και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή τις επόμενες λίγες εβδομάδες για να αντέξει το ΕΣΥ που βάλλεται από το τρίτο και σφοδρότερο κύμα». Ακόμα, ανέφερε πως οι μεταλλάξεις του ιού είναι πολύ πιο μεταδοτικές με δεκάδες εισαγωγές στα νοσοκομεία καθημερινά, ενώ κάλεσε τους πολίτες «να παραμερίσουν την κούραση μπροστά στον κίνδυνο απώλειας ζωών».

Τουλάχιστον έτσι μετά από αρκετούς μήνες θα ανοίξει το λιανεμπόριο, κάτι που αναμένεται να δώσει «ανάσα» σε χιλιάδες πολίτες, όμως ήδη υπάρχουν πολλές φοβίες πως αρκετά καταστήματα δεν θα βγάλουν ποτέ τα «λουκέτα» εξαιτίας της τεράστιας ζημίας που έχουν δεχθεί τους τελευταίους μήνες.

Ανοίγει με SMS στο 13032 το λιανεμπόριο

Το θέμα που κυριάρχησε στην χθεσινή συνεδρίαση αφορούσε την επαναλειτουργία του λιανικού εμπορίου. Το υπουργείο Ανάπτυξης είχε εισηγηθεί το άνοιγμα των καταστημάτων με την χρήση της νέας υπηρεσίας SMS στο 13032 και τρίωρη χρονική διάρκεια, χωρίς άλλους περιορισμούς. Πολλά μέλη της επιτροπής εμφανίστηκαν διστακτικά στο άνοιγμα, λόγω της επιδημιολογικής εικόνας. Τελικά, ύστερα από πολύωρη συζήτηση δόθηκε το πράσινο φως, για τις 5 Απριλίου, με προϋπόθεση τον ηλεκτρονικό έλεγχο της κυκλοφορίας των πολιτών (SMS).

Το Μέγαρο Μαξίμου πρόσθεσε επιπλέον δικλείδες ασφαλείας επιτρέποντας το click away και το click in shop ύστερα από ραντεβού του πελάτη με το κατάστημα. Βασικός λόγος που οδήγησε σε αυτή την απόφαση ήταν η αποφυγή συνωστισμού σε μεγάλους εμπορικούς δρόμους, όπως είχε συμβεί τον περασμένο Ιανουάριο.

Επίσης, κλειστά θα παραμείνουν τα πολυκαταστήματα και θα επανεξεταστεί την επόμενη εβδομάδα το πότε θα ανοίξουν τις πόρτες τους. Προκρίθηκε ένα πιο ελεγχόμενο άνοιγμα και σταδιακή απελευθέρωση δραστηριοτήτων παρά το επιτακτικό αίτημα του εμπορικού κόσμου για κανονική λειτουργία των καταστημάτων και μένει να δούμε πως θα αντιδράσει στις αποφάσεις. Αρμόδιες πηγές διευκρίνιζαν ότι κατά την διάρκεια του τρίωρου SMS για αγορές θα επιτρέπονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις, κάτι που δεν έγινε σαφές κατά τις χθεσινές ανακοινώσεις.

Πιλοτικά το μέτρο με τις διαδημοτικές μετακινήσεις

Η κυβέρνηση επέλεξε την άρση του απαγορευτικού, με χρήση του κωδικού 6 και μόνο για άσκηση και έως τρία άτομα ή μία οικογένεια, μόνο για τα σαββατοκύριακα.

Επιπλέον, υπάρχει -πλέον- η πεποίθηση ότι η μεταφορά δραστηριοτήτων σε ανοιχτούς χώρους, με τη βοήθεια των καιρικών συνθηκών, είναι πιο ασφαλής σε σχέση με μαζώξεις σε σπίτια και κλειστούς χώρους.

Από βδομάδα οι αποφάσεις για τα σχολεία

Σε ό,τι αφορά τα σχολεία, θα γίνει αξιολόγηση την επόμενη εβδομάδα, με προοπτική την έναρξη λειτουργίας ορισμένων τάξεων στις 12 Απριλίου με χρήση του αυτοδιαγνωστικού οικιακού τεστ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »