«Η πεμπτουσία της δημοκρατίας είναι η έκφραση των διαφορετικών θέσεων των κομμάτων – κάτι που θα μπορούσε να γίνει στο νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Το προβληματικό είναι όταν έρχεται ένα κόμμα – όπως ο ΣΥΡΙΖΑ – και στέκεται με υποκρισία απέναντι σε ένα ζήτημα» επισήμανε κατά την ομιλία του στη συζήτηση της Ολομέλειας ο κ. Ιάσονας Φωτήλας, βουλευτής Αχαΐας της Νέας Δημοκρατίας.
Ο κ. Φωτήλας αρχικά αναφέρθηκε στη υποκριτική στάση του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Φίλη όταν ρώτησε τον Πρόεδρο των Ιδιωτικών Σχολείων κ. Κυραϊλίδη πόσα προσφυγόπουλα φοιτούν σε ιδιωτικά σχολεία – τη στιγμή που ως Υπουργός Παιδείας ποτέ δεν προχώρησε σε μια νομοθετική πρωτοβουλία που θα το επέτρεπε σε μια σειρά από ιδιωτικά σχολεία (τα οποία είχαν αιτηθεί να αναλάβουν τη μετακίνηση, φοίτηση και σίτιση προσφυγόπουλων). Στη συνέχεια επισήμανε την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ που επί της κυβερνήσεώς του έγιναν πολλές προσπάθειες ώστε να κλείσουν τα ιδιωτικά σχολεία – όπως είχε κάνει και με τα πρότυπα και πειραματικά. Καταλήγοντας, τόνισε ότι ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει νέους ημιμαθείς που θα βολεύονται σε ένα επίδομα – χαρτζιλίκι του κ. Τσίπρα, η ΝΔ θέλει νέους με την καλύτερη δυνατή μόρφωση που θα δημιουργήσουν – επαγγελματικά και οικονομικά.

Δείτε το βίντεο της ομιλίας:

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Τόσο κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων τις προηγούμενες ημέρες, όσο, όμως, και σήμερα στην Ολομέλεια είναι μια καλή ευκαιρία να αναδειχθούν οι ιδεολογικές μας διαφορές.
Κι έχω πει στο παρελθόν ότι δεν είναι κακό τα κόμματα να έχουν ιδεολογικές διαφορές. Άλλωστε, αυτό είναι θα έλεγα η πεμπτουσία της Δημοκρατίας.
Αυτό, όμως, που είναι προβληματικό είναι όταν έρχεται ένα κόμμα και στέκεται με υποκρισία απέναντι σε ένα ζήτημα.
Θα ήθελα πολύ να είναι εδώ ο κ. Φίλης. Ελπίζω να με ακούει.
Ρώτησε, λοιπόν, προχθές ο κ. Φίλης τον κ. Κυραϊλίδη στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων πόσα προσφυγόπουλα έχουν δεχτεί τα ιδιωτικά σχολεία. Δεν κατάφερα να ακούσω την απάντηση του κ. Κυραϊλίδη, γιατί έπρεπε να πάω και στην Ολομέλεια. Όμως, η αλήθεια είναι ότι ήθελαν τα ιδιωτικά σχολεία να δεχτούν προσφυγόπουλα, αλλά δεν μπορούσαν, διότι δεν το επέτρεπε η κείμενη νομοθεσία.
Κι έχω εδώ ένα έγγραφο από τα τέλη του 2016 – όταν δηλαδή Υπουργός Παιδείας ήταν ο κ. Φίλης – όπου μια σειρά από ιδιωτικά σχολεία ζητάνε και δηλώνουν έτοιμα να ιδρύσουν τάξεις υποδοχής για προσφυγόπουλα, μεταξύ των οποίων η Γερμανική Σχολή, ελληνογαλλικά σχολεία και άλλα σχολεία. Μάλιστα λένε ότι εμείς μπορούμε όχι μόνο να αναλάβουμε τα προγράμματα και την εκπαίδευσή τους, αλλά μπορούμε να αναλάβουμε τη μετακίνησή τους με τα δικά μας λεωφορεία και μπορούμε να αναλάβουμε και τη σίτισή τους με δικά μας μέσα.
Όμως, έπρεπε να γίνει μια νομοθετική πρωτοβουλία, μια τροπολογία την οποία τους είχε υποσχεθεί ο κ. Φίλης ότι θα την περάσει ώστε να μπορούν να το κάνουν αυτό. Ακόμα περιμένουν από τον κ. Φίλη αυτή την τροπολογία. Σε αντίθεση ο κ. Φίλης έρχεται προχθές να ρωτήσει τον κ. Κυραϊλίδη «Πόσα προσφυγόπουλα έχετε πάρει;», εξαντλώντας όλο το παλμαρέ του λαϊκισμού του. Αυτή, λοιπόν, είναι η υποκρισία. Να έχουμε λίγη ντροπή!
Σε κάθε περίπτωση, αυτό που θα είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα ήταν ο κ. Φίλης να ρωτήσει τον κ. Κυραϊλίδη όχι πόσα προσφυγόπουλα έχουν πάρει τα ιδιωτικά σχολεία, αλλά να ρωτήσει τον κ. Κυραϊλίδη πόσα παιδιά βουλευτών και Υπουργών του κόμματός του φοιτούν σε ιδιωτικά σχολεία και τότε θα βλέπατε ότι το νούμερο είναι τόσο μεγάλο που η υποκρισία θα ξεχειλίζει από τα μπατζάκια του κ. Φίλη.
Ο κ. Κυραϊλίδης λοιπόν ασχολείται με τα σχολεία και με την εκπαίδευση.
Άλλοι αγοράζουν σπίτια – και μάλιστα με εισοδήματα που προέρχονται από δημόσιες θέσεις – για να τα νοικιάσουν σε πρόσφυγες και να πλουτίσουν – και αυτός δεν είναι ο κ. Κυραϊλίδης, αν μου επιτρέπετε να πω.
Τώρα, το αν είπε ή δεν είπε ο κ. Φίλης ότι αφού δεν μπορούμε να κλείσουμε τα ιδιωτικά σχολεία, θα το πράξουμε δια των νόμων μας, θα ήθελα να πω πως δεν με ενδιαφέρει αν το είπε και δεν έχει σημασία. Σημασία έχει ότι προσπάθησε να το κάνει.
Ο κ. Φίλης πρότεινε το 2015 να μπει ΦΠΑ 24% στα ιδιωτικά σχολεία – κάτι που όλοι καταλαβαίνουμε ότι θα έκλεινε τα περισσότερα από τα ιδιωτικά σχολεία -, χωρίς να το έχει ζητήσει καμιά τρόικα και απεσύρθη τελευταία στιγμή από την κατακραυγή η διάταξη. Διότι αν το απαιτούσε η τρόικα, αντιλαμβάνεστε ότι δεν θα μπορούσατε καν να αποσύρετε τη διάταξη. Εκτός κι αν μου πείτε ότι θα διαπραγματευόσασταν γερά και θα αποσύρατε τη διάταξη.
Λυσσαλέα παλέψατε και παλεύετε για να μην περάσουν τα εργασιακά των ιδιωτικών εκπαιδευτικών στο Υπουργείο Εργασίας, αλλά να παραμείνουν στο Υπουργείο Παιδείας.
Γιατί όλη αυτή η αντίδραση;
Γιατί κάποιοι επιθυμούν να λειτουργεί το ιδιωτικό σχολείο όπως ακριβώς και το δημόσιο.
Συγνώμη, αλλά σε μια ελεύθερη οικονομία, αυτό δεν γίνεται. Οι γονείς που επιλέγουν το ιδιωτικό σχολείο για τα παιδιά τους, το κάνουν, γιατί θέλουν το κάτι παραπάνω – είτε αυτό είναι μια ξένη γλώσσα παραπάνω είτε αυτό είναι ένα γνωστικό αντικείμενο που θα συμβαδίζει στη νέα εποχή – και θέλουν εκπαιδευτικούς που επιθυμούν να αξιολογούνται, γιατί θέλουν να βελτιώνονται.
Και τα στοιχεία είναι η καλύτερη απόδειξη για την ποιότητα της εκπαίδευσης που παρέχουν τα ιδιωτικά σχολεία. Τα στοιχεία δείχνουν ότι πολλά – όχι όλα, άλλα πολλά από τα ιδιωτικά σχολεία – παρουσιάζουν δείκτες επιτυχίας εισαγωγής των μαθητών στα πανεπιστήμια μας άνω του 90%. Δεν μπορεί να είναι τυχαίο. Κάτι κάνουν καλά ή πιο οργανωμένα. Προφανώς, λοιπόν, προς αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να κινηθούν και τα δημόσια σχολεία και αυτό κάνουμε σαν κυβέρνηση.
Όμως, εδώ τίθεται ένα ερώτημα που πραγματικά στο τέλος της ημέρας είναι και ταξικό ερώτημα. Ποια είναι τα μόνα δημόσια σχολεία που παρουσιάζουν ανάλογους δείκτες επιτυχίας πάνω από 90%, όπως τα καλά ιδιωτικά σχολεία; Τα πρότυπα και τα πειραματικά. Αυτό δείχνουν τα στοιχεία. Είναι τα μόνα δημόσια σχολεία που παρουσιάζουν τέτοιους δείκτες.
Και τι λέει ο κ. Φίλης; Ότι πρέπει να τα κλείσουμε, γιατί αποτελούν «καρκίνωμα» στη δημόσια εκπαίδευση. Συνεπώς τι λέει; Ότι οι λιγότερο εύπορες οικογένειες δεν μπορούν να στείλουν τα παιδιά τους σε ένα άριστο σχολείο, όπως τα πρότυπα και πειραματικά – σύμφωνα με τα στοιχεία -, μόνο οι εύπορες οικογένειες μπορούν να στείλουν τα παιδιά τους σε καλά και άριστα σχολεία – σε ιδιωτικά. Οι υπόλοιποι να μην μπορούν να έχουν καμία πιθανότητα.
Εδώ βέβαια θα πει κάποιος ότι υπάρχει ένα παράδοξο. Η όλη στάση του κ. Φίλη δείχνει ότι είναι σύμμαχος του κ. Κυραϊλίδη.
Πράγματι την περίοδο που προσπάθησε και πολέμησε και έκλεισε τα δημόσια πρότυπα και πειραματικά, οι περισσότερες οικογένειες στράφηκαν στα ιδιωτικά. Όμως, η εξήγηση της στάσης του κ. Φίλη δεν αφορούσε στην αγάπη του για τα ιδιωτικά σχολεία ή τον κ. Κυραϊλίδη. Το έκανε, γιατί στην άκρη του μυαλού του είχε ότι θα τα κλείσει όλα – και ιδιωτικά και πρότυπα και πειραματικά και ό,τι καλό έχουμε σε αυτή τη χώρα -, γιατί θέλει παιδιά και νέους, οι οποίοι θα είναι ημιμαθείς και θα βολεύονται σε ένα επίδομα-χαρτζιλίκι του κ. Τσίπρα.
Εμείς, λοιπόν, δεν θέλουμε αυτό. Εμείς θέλουμε νέους δυνατούς, που θα λάβουν την καλύτερη δυνατή μόρφωση, ώστε να «ανοίξουν τα φτερά τους» και να δημιουργήσουν – οικονομικά και επαγγελματικά. Αυτό υποσχεθήκαμε, αυτό κάνουμε και δεν το βάζουμε κάτω.
Σας ευχαριστώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »