Τι ανέφερε για την παραίτηση Διακόπουλου
Στα ελληνοτουρκικά σε σχέση με τις αποφάσεις της ΕΕ, αλλά και για την έκτακτη είδηση της παραίτησης του Αλέξανδρου Διακόπουλου, συμβούλου εθνικής ασφάλειας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, μίλησε ο καθηγητής και ειδικός σε θέματα γεωπολιτικής Ιωάννης Μάζης.

Για την παραίτηση Διακόπουλου

Αναφερόμενος στην πρόσφατη ανακοίνωση παραίτησης του κ. Διακόπουλου, ο κ. Μάζης είπε πως γενικώς πρόκειται για έναν πολύ καλό αξιωματικό με λαμπρές σπουδές που βρέθηκε σε μια ατυχή στιγμή.

Μιλώντας στο sigmalive, ο καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιωάννης Μάζης, τόνισε πως το γεγονός ότι ο κ. Διακόπουλος κατέθεσε την παραίτηση θα πρέπει να το δούμε σε συνάρτηση με τους λόγους που επικαλέστηκε.

Η πρώτη δήλωσή του σχετικά με το Oruc Reis και το αν διενεργεί έρευνες ήταν δήλωση ενός τεχνοκράτη αξιωματικού που είπε τα πράγματα όπως έγιναν, είπε ο κ. Μάζης.

«Εγώ στη θέση του θα είχα παραιτηθεί χωρίς να ανασκευάσω», ανέφερε, προσθέτοντας ωστόσο πως αυτά συμβαίνουν στην πολιτική και πρέπει να πάμε παρακάτω.

Σχετικά με το Oruc Reis, ο κ. Μάζης είπε πως όντως κάνει έρευνα και δεν πρέπει να στρουθοκαμηλίζουμε.

Η αφελής αντίληψη

Δυστυχώς, πρόσθεσε, στην Ελλάδα υπάρχει η αφελής αντίληψη που λέει ότι αν περνάει πλοίο ή αεροπλάνο και δεν είναι μόνιμη βλάβη, λέμε είναι ψάρι ή πουλί και το αφήνουμε να περάσει, και μόνο όταν καταλάβουν έδαφος δρούμε, διότι εκεί η βλάβη είναι μόνιμη.

Αυτό, όμως, το μόνο που έκανε είναι ότι εξέθρεψε αυτήν την άγρια συμπεριφορά της Τουρκίας.

Για τις σχέσεις Ελλάδας και Κύπρου, ο καθηγητής και ειδικός σε θέματα γεωπολιτικής, είπε το ότι άλλο Ελλάδα και άλλο Κύπρος είναι παραφιλολογία.

Υπενθύμισε πως η Ελλάδα είναι εγγυήτρια χώρα της Κυπριακής Δημοκρατίας και ως εκ τούτου έχει θεσμικές ευθύνες.

Η θέση ότι η Κύπρος είναι χώρα-μέλος της ΕΕ καθώς και η άποψη ότι η Κύπρος αποφασίζει και εμείς συμπαραστεκόμαστε είναι στάσεις στο πνεύμα κατευνασμού, οι οποίες μας οδήγησαν εδώ που είμαστε.

Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου

Για το κλίμα που επικρατεί στην Τουρκία, ο κ. Μάζης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας πως η κατάσταση έχει οξυνθεί τόσο που ένας γνώστης της προπαγάνδας καταλαβαίνει ότι προετοιμάζει τον λαό του για σύγκρουση.

Για την πολιτική επίθεση κατά των κεμαλικών, ο κ. Μάζης είπε πως είναι λάθος του Ερντογάν και αν ήταν ο ίδιος στη θέση του σε τέτοια εποχή δεν θα το έκανε.

Η επίθεση κατά των κεμαλικών οδηγεί τον λαό του σε διαμάχη και είναι τελείως ακατάλληλη για την Τουρκία.

Σε περίπτωση ελληνοτουρκικής σύγκρουσης, ο κ. Μάζης είπε πως ο Ερντογάν αντιλαμβάνεται ότι η Ελλάδα δεν είναι Συρία ή Ιράκ ή Λιβύη και ότι έχει να κάνει με έναν ισχυρό και ικανό στρατό.

Ο καθηγητής ανέφερε επίσης ότι μπορεί «να φάει τα μούτρα του», αν τολμήσει θερμό επεισόδιο με την Ελλάδα και αν κάνει κάτι τέτοιο θα δει πολλά περιστατικά όπως τη φρεγάτα «Λήμνος» και τον «ωραίο Ελληνα», αντιπλοίαρχο Ιωάννη Σαλιάρη, κυβερνήτη της φρεγάτας «Λήμνος».

Η στάση της Γαλλίας

Δεν είναι ούτε αντίπαλος ούτε ανταγωνιστής, είναι ένας εχθρός της Ελλάδας η Τουρκία, ο οποίος θα χάσει αν συγκρουστεί.

Ο κ. Μάζης έχει την αίσθηση ότι η Ευρώπη υπό τη γερμανική προεδρία δεν έχει να προσφέρει πάρα πολλά.

Για τη στάση της Γαλλίας, θεωρεί, και το λέει πολύ καιρό τώρα, πως η λύση παροχής ασφάλειας στη νοτιοανατολική Μεσόγειο βρίσκεται σε μια αρχιτεκτονική κατασκευή Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ – Αίγυπτου υπό τον συντονισμό της Γαλλίας που είναι και ατλαντική και μεσογειακή δύναμη και έχει πλέον αντίληψη του ρόλου της στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ετσι, χώρες που ανήκουν στο ΝΑΤΟ αλλά όχι στην ΕΕ, ή σε κανένα από τα δύο, μπορούν να μπουν σε ένα θύλακα υπό την Γαλλία για να συνεχιστεί η ζωή στην Ανατολική Μεσόγειο.

Κλείνοντας, το συναισθηματικό κομμάτι είναι προσωπική υπόθεση, αλλά στη δική του γεωπολιτική συνείδηση η Κύπρος είναι ένα κομμάτι του Ελληνισμού και αν ο Ελληνισμός το καταλάβει θα βρει και λύσεις και συμμάχους και μηχανισμούς και αρχιτεκτονικές για να εξασφαλίσει την προστασία του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »