Ο κορονοϊός δημιουργεί έναν “θαυμαστό καινούριο κόσμο”

Οκόσμος γύρισε πράγματι ανάποδα μετά την πανδημία και την εμφάνιση πολλών ύποπτων προγραμμάτων που βγήκαν στην επιφάνεια ειδικά στην Κίνα, για τα οποία πήρε θέση και ειδική αμερικανική υπηρεσία.

Αμερικανική κυβερνητική υπηρεσία που ειδικεύεται στην εξέταση του τρόπου με τον οποίο η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να «αντιμετωπίσει τις εθνικές ανάγκες ασφάλειας καλύπτοντας και τον τομέα άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών», έριξε μια βόμβα για το Πεκίνο εν μέσω πανδημίας του ιού.

Γκι Φερχόφστατ: ”Θέλουμε την γη σας και τις περιουσίες σας”

Η κυβερνητική υπηρεσία των ΗΠΑ ζήτησε λεπτομερώς τις «διαρθρωτικές» αλλαγές που οφείλει να πράξει η αμερικανική οικονομία και κοινωνία, προκειμένου να διασφαλιστεί το τεχνολογικό πλεονέκτημα έναντι της Κίνας, σύμφωνα με πρόσφατο έγγραφο της FOIA.

Αυτό το έγγραφο αναφέρει ότι οι ΗΠΑ έχουν μείνει πίσω από την Κίνα, η οποία μάλιστα τις ξεπερνά σε πολλές πτυχές που σχετίζονται με τεχνολογία AI, ιδίως στη χρήση μαζικής παρακολούθησης πολιτών.

Αυτή η προοπτική έρχεται σε σύγκρουση με τη δημόσια ρητορεία διακεκριμένων κυβερνητικών αξιωματούχων των ΗΠΑ, οι οποίοι έχουν χαρακτηρίσει τις τεχνολογικές επενδύσεις και την εξαγωγή των συστημάτων παρακολούθησης και άλλων τεχνολογιών της κινεζικής κυβέρνησης, ως μείζονα «απειλή» για τον «τρόπο ζωής» των Αμερικανών.

Επιπλέον, πολλά από τα βήματα για την εφαρμογή ενός τέτοιου προγράμματος στις Η.Π.Α., όπως ορίζεται σε αυτό το πρόσφατα διαθέσιμο έγγραφο, προωθούνται και εφαρμόζονται στο πλαίσιο της αντίδρασης της κυβέρνησης των ΗΠΑ στην τρέχουσα κρίση του κορονοϊού (COVID-19).

Αυτό πιθανότατα οφείλεται στο γεγονός ότι πολλά μέλη αυτού του ίδιου σώματος αλληλεπικαλύπτονται με τις ομάδες εργασίας και τους συμβούλους που καθοδηγούν επί του παρόντος τα σχέδια της κυβέρνησης για «εκ νέου άνοιγμα της οικονομίας» και προσπάθειες χρήσης τεχνολογίας για την αντιμετώπιση της τρέχουσας κρίσης της πανδημίας.

Το έγγραφο FOIA, που αποκτήθηκε από το Ηλεκτρονικό Κέντρο Πληροφοριών Απορρήτων (EPIC), δημιουργήθηκε από έναν ελάχιστα γνωστό κυβερνητικό οργανισμό των ΗΠΑ που ονομάζεται National Security Commission on Artificial Intelligence (NSCAI).

Αυτός δημιουργήθηκε βάσει του νόμου Εθνικής Άμυνας του 2018 (NDAA) και ο επίσημος σκοπός του είναι «να εξετάσει τις μεθόδους και τα μέσα που είναι απαραίτητα για την προώθηση της ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης (AI), της μηχανικής μάθησης και των συναφών τεχνολογιών, για την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση της αμερικανικής εθνικής ασφάλειας καλύπτοντας παράλληλα τις ανάγκες της άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο NSCAI αποτελεί βασικό μέρος της αντίδρασης της κυβέρνησης των ΗΠΑ σε αυτό που συχνά αναφέρεται ως η επερχόμενη «τέταρτη βιομηχανική επανάσταση», η οποία έχει χαρακτηριστεί ως «επανάσταση που χαρακτηρίζεται από ασυνεχή τεχνολογική ανάπτυξη σε τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη (AI), τα πολλαπλά δεδομένα, η δικτύωση τηλεπικοινωνιών πέμπτης γενιάς (5G), η νανοτεχνολογία και βιοτεχνολογία, η ρομποτική, το Διαδίκτυο (IoT) και η κβαντική πληροφορική”.

Ο κύριος στόχος της υπηρεσίας αυτής είναι να διασφαλίσει ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες θα διατηρούν ένα τεχνολογικό πλεονέκτημα στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, και άλλες συναφείς τεχνολογίες που σχετίζονται με την εθνική ασφάλεια και την άμυνα».

Το έγγραφο NSCAI που κυκλοφόρησε πρόσφατα αναφέρει ότι ο NSCAI προωθεί την αναμόρφωση της οικονομίας και του τρόπου ζωής των ΗΠΑ, αλλά θεωρεί απαραίτητη την διασφάλιση ότι η Αμερική θα κατέχει σημαντικό τεχνολογικό πλεονέκτημα έναντι της Κίνας, καθώς η απώλεια αυτού του πλεονεκτήματος θεωρείται επί του παρόντος ένα σημαντικό ζήτημα «εθνικής ασφάλειας».

Αυτή η ανησυχία για τη διατήρηση ενός τεχνολογικού πλεονεκτήματος μπορεί να φανεί σε πολλά άλλα στρατιωτικά έγγραφα των ΗΠΑ και αναφορές δεξαμενών σκέψης, πολλά από τα οποία έχουν προειδοποιήσει ότι το τεχνολογικό πλεονέκτημα των ΗΠΑ διαβρώνεται γρήγορα από την Κίνα.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ και τα μέσα ενημέρωσης στοχοποιούν την κινεζική κατασκοπεία ή τις συνεργασίες της κινεζικής κυβέρνησης με ιδιωτικές εταιρείες τεχνολογίας, ως τον κύριο λόγο που οι ΗΠΑ χάνουν σταδιακά αυτό το πλεονέκτημα έναντι της χώρας αυτής.

Ο Σνόουντεν προειδοποιεί για «απολυταρχία»: «Οι κυβερνήσεις χτίζουν μία αρχιτεκτονική της καταπίεσης»

Η Κίνα είναι αποφασισμένη όμως να διαγράψει το τεχνολογικό πλεονέκτημα των ΗΠΑ και δεσμεύει εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε αυτήν την προσπάθεια. Συγκεκριμένα, το Πεκίνο είναι αποφασισμένο να είναι παγκόσμιος ηγέτης σε τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η νανοτεχνολογία η κβαντική φυσική κά.

Ένας άλλος διαρθρωτικός παράγοντας που θεωρείται από το NSCAI ως εμπόδιο στην ικανότητα των ΗΠΑ να διατηρήσουν το υπάρχων τεχνολογικό πλεονέκτημα έναντι της Κίνας, είναι η «κλίμακα της καταναλωτικής αγοράς», υποστηρίζοντας ότι «ακραία αστική πυκνότητα» των κινεζικών πόλεων αλλάζει τα δεδομένα.

Με άλλα λόγια, η ακραία αστικοποίηση οδηγεί σε περισσότερους ανθρώπους που χρησιμοποιούν διαδικτυακές ή κινητές υπηρεσίες “κατ ‘απαίτηση”, που κυμαίνονται από την κοινή χρήση έως τις διαδικτυακές αγορές.

Αναφέρει επίσης ότι η χρήση μαζικής παρακολούθησης στην «τεράστια βάση πληθυσμού» της Κίνας είναι ένα παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο το πλεονέκτημα της «κλίμακας καταναλωτικής αγοράς» της Κίνας, επιτρέπει στο «Πεκίνο να προχωρήσει» στους τομείς των σχετικών τεχνολογιών, όπως η αναγνώριση προσώπου.

Παρόμοιες ανησυχίες σχετικά με την «απώλεια» τεχνολογικού πλεονεκτήματος από την Κίνα έχουν επίσης εκφραστεί από τον πρόεδρο της NSCAI, Eric Schmidt, τον πρώην επικεφαλής της Alphabet – μητρική εταιρεία της Google, ο οποίος υποστήριξε τον Φεβρουάριο στους New York Times ότι η Silicon Valley θα μπορούσε σύντομα να χάσει την «τεχνολογική υπεροχή» σε αμυντικά συστήματα από την Κίνα εάν η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν αναλάβει δράση.

Έτσι, οι τρεις κύριες ομάδες που εκπροσωπούνται στο NSCAI, δηλαδή η κοινότητα πληροφοριών, το Πεντάγωνο και η Silicon Valley, “βλέπουν” όλες τις εξελίξεις της Κίνας στην τεχνητή νοημοσύνη ως σημαντική απειλή για την αμερικανική εθνική ασφάλεια (και στην περίπτωση της Silicon Valley, απειλή για τα κατώτατα όρια και τα μερίδια της αγοράς τους) και για αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί γρήγορα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »