Η κυβέρνηση θέλει να αποτρέψει κάθε πιθανή μετακίνηση το Πάσχα
Η κυβέρνηση θέλει και αυτό το Πάσχα οι πολίτες να το περάσουν στα μπαλκόνια τους, με τον πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, να απειλεί χθες τους πολίτες που θα θελήσουν να πάνε στο χωριό με «τσουχτερά πρόστιμα».

«Μην έχετε καμία αμφιβολία ότι θα υπάρχουν αυστηροί έλεγχοι στην έξοδο από τις πόλεις, ειδικά στην έξοδο από την Αθήνα για το Πάσχα. Και τα πρόστιμα θα είναι τσουχτερά. Ας αναλάβουν όλοι το ρίσκο, για να θυμηθώ και μια φράση που ήταν της μόδας στον δημόσιο διάλογο. Θα συνιστούσα πραγματικά να συμμορφωθούμε με τις υποδείξεις της πολιτείας», είπε ο πρωθυπουργός.

Απαντώντας στο εάν υπάρχει χαλάρωση των ελέγχων της αστυνομίας, ο Κ. Μητσοτάκης σημείωσε: «Τα στοιχεία δεν δείχνουν αυτό, εξακολουθούν και επιβάλλονται πρόστιμα. Από την άλλη, πρέπει να σας πω ότι έχουμε περάσει 14 μήνες σε αυτό το καθεστώς των περιορισμών, οι οποίοι έρχονται και φεύγουν. Και νομίζω ότι και η αστυνομία έχει γίνει πιο αποτελεσματική, πιο έξυπνη ενδεχομένως, στο πώς κάνει τους ελέγχους».

Οπως εξήγησε ο Κ. Μητσοτάκης «ήταν απαραίτητο να λάβουμε αυτή την απόφαση» για τον περιορισμό μετακινήσεων το Πάσχα, «για τον πολύ απλό λόγο ότι το επιδημιολογικό φορτίο στις μεγάλες πόλεις -ειδικά στην Αττική- είναι ακόμα υψηλό και θα υπήρχε ένας σοβαρός κίνδυνος να μεταφέρουμε τον ιό σε περιοχές με χαμηλότερη επιδημιολογική επιβάρυνση. Κατά συνέπεια, συνταχθήκαμε με τους ειδικούς και δεν επιτρέψαμε τις υπερτοπικές μετακινήσεις».

Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε: «Καταλαβαίνω ότι αυτό μπορεί να δυσαρέστησε κάποιους, πλην όμως ήταν το απαραίτητο μέτρο το οποίο έπρεπε να πάρουμε σε αυτήν τη συγκυρία για να προστατεύσουμε περιοχές οι οποίες έχουν πολύ λιγότερη επιδημιολογική επιβάρυνση».

Υπενθύμισε δε ότι το αντιστάθμισμα για να μείνουμε στην Αθήνα -στα μεγάλα αστικά κέντρα- το Πάσχα θα είναι μια σταδιακή επαναφορά στην κανονικότητα, «ξεκινώντας με το άνοιγμα της εστίασης, το οποίο μπορεί να λάβει χώρα υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα συμβεί κάτι εξαιρετικά απρόοπτο. Αμέσως μετά το Πάσχα, στις 3 Μαΐου, θα μπορέσουν να ανοίξουν εστιατόρια, καφετέριες, θα πάει το ωράριο μέχρι τις 11 το βράδυ και πιστεύω ότι και αυτό θα δώσει μία δυνατότητα ψυχολογικής εκτόνωσης σε μια κοινωνία η οποία αναγνωρισμένα είναι κουρασμένη» είπε, ισχυρίζοντας ότι ότι «είμαστε απολύτως βέβαιοι πια ότι είμαστε στο τέλος αυτής της περιπέτειας».

Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι το φετινό Πάσχα δεν θα είναι σαν το προηγούμενο. «Το 2021 δεν είναι 2020. Μπορεί να μην μπορούμε να μετακινηθούμε στα χωριά μας ή στα νησιά μας, πλην όμως οι εκκλησίες θα λειτουργήσουν, έστω και με αυστηρούς υγειονομικούς κανόνες».

Οπως είπε ο πρωθυπουργός, το σημαντικότερο είναι ότι πλέον «γνωρίζουμε πράγματα τα οποία πριν από έναν χρόνο δεν τα γνωρίζαμε. Πριν από έναν χρόνο είχαμε μπει σε ένα αυστηρό lockdown, υπήρχε ο φόβος ενός νέου ιού, υπήρχε μία καθολική συμμόρφωση με τα μέτρα τα οποία εισηγήθηκε η κυβέρνηση. Ήμασταν εξαιρετικά επιτυχημένοι στη διαχείριση της πρώτης φάσης. Δεν γνωρίζαμε όμως τότε πώς θα τελειώσει αυτή η περιπέτεια. Είχαμε βάσιμες υποψίες ότι θα υπήρχε δεύτερο κύμα. Δεν είχαμε καμία βεβαιότητα τότε ότι θα είχαμε αποτελεσματικά εμβόλια. Τώρα ξέρουμε ότι τα εμβόλια είναι η τελική απάντηση στο πρόβλημα του κορωνοϊού. Αυτό δεν το γνωρίζαμε τότε, γι’ αυτό και επιμένω ότι το ’21, παρά το γεγονός ότι θα είμαστε στην Αθήνα, ας είμαστε πολύ πιο αισιόδοξοι και πιο χαμογελαστοί απ’ ό,τι ήμασταν πριν από έναν χρόνο».

Εξήγησε δε ότι «ο λόγος για τον οποίο πάμε στο ελεγχόμενο άνοιγμα είναι διότι πιστεύουμε ακράδαντα -και το έχουμε συζητήσει εκτενώς με τα μέλη της Επιτροπής- ότι αυτό είναι το επιδημιολογικά ορθό. Ότι είναι καλύτερα ο κόσμος να είναι οργανωμένα έξω από το να είναι ανεξέλεγκτα μέσα. Διότι -όπως καταλαβαίνετε- καμία κυβέρνηση, καμία δημοκρατική πολιτεία δεν μπορεί να επιβάλει ένα δρακόντειο καθεστώς ελέγχου της προσωπικής ζωής των πολιτών επί 24ώρου βάσεως. Αρα, η εμπειρία μας λέει ότι όταν ανοίγουμε ελεγχόμενα ο κόσμος συμμορφώνεται καλύτερα με τα βασικά μέτρα».

Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ.: Drones, μπλόκα και αυστηροί έλεγχοι

Σχέδιο για «σφράγισμα» των διοδίων, για να αποτραπεί η έξοδος εκδρομέων για τις γιορτές του Πάσχα από τις Εθνικές Οδούς, εκπονεί η Ελληνική Αστυνομία.

Οι αστυνομικοί θα ελέγχουν όλα τα διερχόμενα οχήματα που θα περνούν από τα διόδια στην Ελευσίνα και τις Αφίδνες, ενώ όταν χρειαστεί θα υπάρχουν βεβαιώσεις παραβάσεων και «αναστροφές» οχημάτων. Οι έλεγχοι θα είναι καθολικοί και έτσι εκτιμάται ότι θα δημιουργούνται ουρές αυτοκινήτων στους σταθμούς των διοδίων. Οι οδηγοί που θα πρέπει να διέλθουν από αυτούς θα πρέπει να δείξουν λίγη παραπάνω υπομονή, όπως αναφέρουν αστυνομικές πηγές.

Στα μπλόκα θα ελέγχονται τα έγγραφα μετακίνησης (όπως οι βεβαιώσεις του πληροφοριακού συστήματος Εργάνη κοκ). Αστυνομικές πηγές εξηγούν ότι δεν είναι εφικτό σε όλες τις περιπτώσεις να γίνεται επιτόπια διασταύρωση στοιχείων και έτσι δεν αποκλείεται να υπάρξουν ακομα και κυρώσεις εκ των υστέρων.

Δηλαδή, να βεβαιωθούν παραβάσεις σε οδηγούς σε δεύτερο χρόνο, ύστερα από τη διασταύρωση των δικαιολογητικών που επέδειξαν στους αστυνομικούς.

Αυξημένη θα είναι η αστυνομική κινητοποίηση και στους παράδρομους των Εθνικών Οδών, για όσους επιχειρήσουν να περάσουν «απαρατήρητοι» από τα μπλόκα των διοδίων. Στα μέτρα της ΕΛ.ΑΣ. περιλαμβάνονται drones και ελικόπτερα της ΕΛ.ΑΣ. που θα δίνουν ζωντανά εικόνα για την κίνηση των οχημάτων στα κεντρικά οδικά δίκτυα.

Στοχευμένα μπλόκα θα υπάρχουν, επίσης, κατά μήκος των Εθνικών Οδών, στις διαδρομές από την Αθήνα για Πελοπόννησο αλλά και στις διαδρομές από την Αθήνα για Θεσσαλονίκη.

Όσον αφορά στην πρωτεύουσα, οι έλεγχοι θα γίνονται την Κυριακή του Πάσχα στο κεντρικό οδικό δίκτυο, για να εφαρμοστεί η απαγόρευση της κυκλοφορίας μετά τις 21.00. Το κέντρο της Άμεσης Δράσης θα είναι σε αυξημένη ετοιμότητα για την υποδοχή καταγγελιών από πολίτες για γλέντια και πάρτι.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »