Ο κορωνοϊός δεν εξαφανίζεται από τον οργανισμό μόλις αναρρώσει ένας ασθενής αλλά παραμένει και μεταδίδεται για χρονικό διάστημα αρκετών ημερών.

Οι επιστήμονες που έφτασαν σε αυτό το συμπέρασμα προειδοποιούν πως αυτό σημαίνει ότι απαιτείται πρόσθετη καραντίνα για τους ασθενείς που αναρρώνουν, ώστε να εξασφαλιστεί ότι δεν θα διασπείρουν περαιτέρω τον ιό.

Τι έδειξε η μελέτη

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 16 εθελοντές από το Πεκίνο που παρουσίασαν τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός. Οι ασθενείς νοσηλεύθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο του Πεκίνου μεταξύ 28 Ιανουαρίου και 9 Φεβρουαρίου 2020. Οι περισσότεροι ήταν άνδρες και νέοι (η μέση ηλικία τους ήταν τα 35,5 έτη).

Οι περισσότεροι ασθενείς παρουσίασαν ήπια λοίμωξη από τον νέο κορωνοϊό. Ένας ασθενής όμως χρειάσθηκε υποστήριξη της αναπνευστικής λειτουργίας και διασωλήνωση.

Μετά το εξιτήριό τους από το νοσοκομείο οι ασθενείς μπήκαν σε καραντίνα στο σπίτι. Στη διάρκειά της έδιναν σε τακτά χρονικά διαστήματα δείγματα για να ελέγχεται η πορεία της υγείας τους.

“Το πιο σημαντικό εύρημα της μελέτης μας ήταν ότι ο κορωνοϊός ήταν ανιχνεύσιμος στους μισούς από αυτούς έως και 8 ημέρες μετά την ανάρρωσή τους”, δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής Dr Lokesh Sharma, διδάσκων στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Γέηλ.

Όπως εξήγησε, “παρότι είχαν πάψει να έχουν συμπτώματα, ο κορωνοϊός παρέμενε στον οργανισμό τους και μπορούσε να μεταδοθεί “. Επιπλέον, “οι ασθενείς είχαν μέτριας βαρύτητας λοίμωξη”, πρόσθεσε. “Ενδέχεται εκείνοι με πιο σοβαρή λοίμωξη, να είναι μεταδοτικοί για περισσότερο καιρό”.

Να συνεχιστεί η καραντίνα και μετά την ανάρρωση λένε οι επιστήμονες

“Η καραντίνα στο σπίτι πρέπει να είναι παρατεταμένη για τους ασθενείς που αναρρώνουν”, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr Lixin Xie, από το Γενικό Νοσοκομείο του Πεκίνου.

“Ακόμα κι αν έχουν ήπια ή μέτρια συμπτώματα, πρέπει να παρατείνουν την αυτοαπομόνωσή τους για δυο εβδομάδες μετά την εξαφάνιση των συμπτωμάτων τους. Είναι ο μόνος τρόπος για να εξασφαλίσουν ότι ο κορωνοϊός Covid-19 δεν θα μολύνει άλλα άτομα”.

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι ασθενείς είχαν παρουσιάσει συμπτώματα 5 ημέρες μετά την εκτιμώμενη μόλυνσή τους από τον κοροναϊός. Η μέση διάρκεια των συμπτωμάτων τους ήταν οκτώ ημέρες. Ωστόσο ήσαν μεταδοτικοί για άλλες μία έως οκτώ ημέρες.

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »