Τι επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, για τις μετακινήσεις μας τις ημέρες του Πάσχα

Με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο η κυβέρνηση στέλνει μήνυμα στους πολίτες πως τις ημέρες του Πάσχα πρέπει να μείνουν σπίτι, καθώς στο πλαίσιο των μέτρων για απαγόρευση κυκλοφορίας δεν θα μπορούν να επισκεφθούν φίλους, γείτονες ή συγγενείς.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μιλώντας στο OPEN ουσιαστικά επανέλαβε τις δηλώσεις που είχε κάνει στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών τη Δευτέρα για την απαγόρευση μετακινήσεων σε φιλικά ή συγγενικά σπίτια τις ημέρες του Πάσχα. Μάλιστα ξεκαθάρισε πως δεν προβλέπεται μία τέτοια βεβαίωση μετακίνησης.

Μάλιστα στο τραπέζι υπάρχει πάντα και η έσχατη λύση που ακούει στο μέτρο απαγόρευση κυκλοφορίας ΙΧ το Μεγάλο Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα, κάτι που από την κυβέρνηση τονίζουν πως δεν έχει αποφασιστεί. Μάλιστα ξεκαθαρίζουν ότι ένα τέτοιο μέτρο θα προχωρήσει μόνο αν παρουσιαστούν φαινόμενα μη συμμόρφωσης με τα μέτρα με κίνδυνο την εξάπλωση του κορονοϊού.

Ποιες μετακινήσεις απαγορεύονται το Πάσχα

«Δεν έχει αυτή τη στιγμή και δεν θα υπάρξει ούτε στο μέλλον πεδίο στο έντυπο των επιτρεπόμενων μετακινήσεων, που να προβλέπει επίσκεψη στον φίλο, στον γείτονα ή στον συγγενή. Ακολουθούμε μία από τις έξι επιλογές που υπάρχουν στο έντυπο όταν χρειάζεται να μετακινηθούμε, όπως για παράδειγμα στο φαρμακείο ή το σούπερ μάρκετ. Επομένως, μένουμε στο σπίτι αυτές τις ημέρες. Προσπαθούμε να διαφυλάξουμε αυτό που κερδίσαμε με τόσο κόπο τις προηγούμενες εβδομάδες για να μπορέσουμε προς το τέλος του Απρίλη να είμαστε σε θέση να δούμε ένα σχέδιο, που θα ξεδιπλωθεί, μιας σταδιακής, μακρόσυρτης επανόδου στην κανονικότητα», ανέφερε ο κ.Πέτσας.

Παράλληλα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολίασε πως οι Έλληνες, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, έχουν ανταποκριθεί στα μέτρα. «Αυτό πιστεύουμε ότι θα κάνουν και τώρα, έτσι ώστε να μην πετάξουμε ό,τι κερδίσαμε με τόσο κόπο. Άρα, μένουμε στο σπίτι μας και θα έχουμε όλο τον χρόνο να γιορτάσουμε με τα αγαπημένα μας πρόσωπα το επόμενο χρονικό διάστημα».

Προμήθειες από την αγορά της γειτονιάς

Μάλιστα ο κ.Πέτσας ανέφερε πως οι πολίτες για τα ψώνια τους για το πασχαλινό τραπέζι θα πρέπει να τα κάνουν με ασφάλεια από την αγορά της γειτονιάς τους και όχι να πηγαίνουν σε άλλες περιοχές. «Η ευθύνη να κυβερνά κανείς είναι πολύ σημαντική και πρέπει να παίρνει σωστές αποφάσεις ιδίως όταν πρόκειται για την προστασία της δημόσιας υγείας. Αυτό που κρατάμε είναι την πρωτοβουλία να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να εφαρμοστούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό τα περιοριστικά μέτρα. Σε ό,τι αφορά τις προμήθειες, θα προμηθευτούμε αυτό που θέλουμε πιο εύκολα και με μεγαλύτερη ασφάλεια από τη γειτονιά μας χωρίς να βάλουμε σε κίνδυνο τον εαυτό μας ή αυτούς που μας εξυπηρετούν αυτές τις ημέρες».

Για το Άγιο Φως και τις εκκλησίες

Μιλώντας για την άφιξη του Αγίου Φωτός ο κ.Πέτσας είπε «είμαστε σε συμφωνία με την Εκκλησία για το τι πρόκειται να γίνει. Είμαστε σε συνεννόηση. Έχουν γίνει οι απαραίτητες συνεργασίες του Υπουργείο Εξωτερικών με το Ισραήλ, υπάρχει συνεννόηση με τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας, επομένως δεν θα υπάρξει κάποιο θέμα.

Δεν είμαστε αστυνομοκρατούμενο κράτος. Βασιζόμαστε στην πειθώ. Ο πολίτης καταλαβαίνει πως ζούμε κάτι πρωτοφανές, μία κατάσταση που δεν έχουμε ξαναζήσει. Όλοι αντιλαμβάνονται ότι είμαστε σε ένα διαφορετικό πλαίσιο σήμερα. Δεν θα κάνουμε φέτος αυτά που κάναμε κάθε χρόνο. Δεν θα πάμε στις εκκλησιές μας, δυστυχώς. Δεν δοκιμάζεται, όμως, η πίστη μας. Δοκιμάζεται η ατομική μας υπευθυνότητα και η συλλογική μας ωριμότητα.

Η στάση της Εκκλησίας της Ελλάδος ήταν υπεύθυνη, σοβαρή, ξεκάθαρη και επομένως όλοι γνωρίζουν ότι φέτος το Πάσχα θα είναι διαφορετικό. Είναι ξεκάθαρο ότι μεμονωμένα περιστατικά τα αποδοκιμάζουμε. Οι εκκλησίες μας θα είναι κλειστές. Δεν πάμε στο χωριό μας, δεν ψήνουμε στις αυλές μας, δεν πάμε στις εκκλησιές μας».

Για την επιστροφή στην κανονικότητα

Για την σταδιακή επιστροφή στην κανονικίοτητα είπε πως έχει δοθεί η κατεύθυνση από τον Πρωθυπουργό προς το Υπουργείο Υγείας -που συγκεντρώνει τις απόψεις όλων των συναρμόδιων Υπουργείων- ώστε να έχουμε μία στρατηγική σταδιακής, μακρόσυρτης εξόδου από αυτή την πρωτοφανή κατάσταση που ζούμε. Ανέφερε χθες, στην απευθείας επικοινωνία του με τους πολίτες, ότι τομείς όπως το λιανεμπόριο, τα σχολεία, ειδικοί κλάδοι, π.χ. τουρισμός, σταδιακά θα επανέλθουν σε μία κανονικότητα. Όμως, είναι απαραίτητη ανάγκη άνθρωποι οι οποίοι είναι πιο ευάλωτοι, όπως οι ηλικιωμένοι ή όσοι έχουν υποκείμενα νοσήματα, να προστατευθούν για ένα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Δεν θα είναι οριζόντια και ταυτόχρονη η επάνοδος στην κανονικότητα.

Για το πλήγμα που θα δεχθεί ο τουρισμός

Η Ελλάδα είναι μία χώρα η οποία στηρίζεται σε έναν μεγάλο βαθμό στον τουρισμό. Περίπου το ένα στα πέντε ευρώ του εθνικού μας εισοδήματος προέρχεται άμεσα ή έμμεσα από τον τουρισμό. Η τουριστική σεζόν στην Ελλάδα, αρχίζει να αναπτύσσεται σε μεγαλύτερη έκταση, από τον Μάιο-Ιούνιο και κορυφώνεται Ιούλιο, Αύγουστο και πλέον και Σεπτέμβριο. Επομένως, είναι λίγο μακριά να πει κανείς τι θα γίνει την περίοδο της κορύφωσης. Με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία, αν συνεχιστούν σε αυτή την κατεύθυνση, όντως θα ανοίξει ο τουρισμός κάποια στιγμή, αλλά προσεκτικά με μέτρα προστασίας και με συγκεκριμένη διαδικασία Δεν μπορούμε ακόμη να περιγράψουμε πώς ακριβώς θα αρχίσει η λειτουργία του τουριστικού κλάδου, όταν θα ξεκινήσει να ανοίγει. Είμαστε στη φάση της τήρησης των μέτρων και του σχεδιασμού σταδιακού ανοίγματος τομέων της οικονομίας. Εκμεταλλευόμαστε αυτό το χρονικό διάστημα μέχρι τις 27 Απριλίου, ώστε να έχουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, το οποίο θα το δουν οι Έλληνες, να ξέρουν τι τους ξημερώνει.

Κανείς δεν μπορεί να κάνει πρόβλεψη για την ύφεση

Σε ό,τι αφορά την ύφεση δεν μπορεί κανείς να κάνει μια ασφαλή πρόβλεψη, αυτή τη στιγμή, πριν ξεπεραστεί οριστικά η υγειονομική κρίση. Πιστεύουμε ότι η Ελλάδα έχει όλα τα θετικά χαρακτηριστικά που είχε πριν από την κρίση του κορονοϊού. Δηλαδή, έχει μια μεταρρυθμιστική Κυβέρνηση η οποία είχε αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη. Έχει πολύ φθηνά περιουσιακά στοιχεία, είτε μιλάμε για τα ακίνητα είτε μιλάμε για την αποτίμηση των εταιρειών εισηγμένων και μη. Έχει καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό. Και έχουμε και μια πολιτική που στόχο έχει να μειωθούν φόροι και εισφορές. Ποιος δεν θέλει να επενδύσει σε μια τέτοια χώρα; Εμείς πιστεύουμε ότι θέλουν πολλοί. Άρα, τι θα κάνουμε; Θα επιταχύνουμε το μεταρρυθμιστικό μας πρόγραμμα μετά το ξεπέρασμα της υγειονομικής κρίσης. Έχουμε και τα εργαλεία ρευστότητας που εξασφαλίσαμε το προηγούμενο διάστημα, ώστε η οικονομία να πάρει το ταχύτερο δυνατό μπροστά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »