Οι επιστήμονες και η κυβέρνηση θα περιμένουν τις επόμενες 15 ημέρες προκειμένου να λάβουν τις αποφάσεις τους για το ποιες δραστηριότητες θα μπορούσαν να ανοίξουν και ποιες θα μείνoυν κλειστές για πολλές εβδομάδες.

 

Αν υπάρξει έστω και μικρή αποκλιμάκωση των κρουσμάτων και μειωθεί η πίεση στις ΜΕΘ, τότε από τις αρχές Δεκεμβρίου δεν αποκλείεται να ανοίξουν ξανά τα σχολεία. Και δειλά – δειλά να ανοίξει το χονδρεμπόριο και τα καταστήματα λιανικής ώστε να προλάβουν την εορταστική περίοδο όπου ο τζίρος ανεβαίνει κατακόρυφα.

Lockdown ξανά και ξανά;
Το πιο ενδιαφέρον, όμως, ήταν ότι ο κ. Πέτσας επιβεβαίωσε το σενάριο του «ακορντεόν». Δηλαδή, αναλόγως των επιδημιολογικών δεδομένων και της πίεσης στο σύστημα υγείας, οι περιορισμοί ή ακόμη και το lockdown είτε θα αίρονται ή είτε θα επιστρέφουν για ένα χρονικό διάστημα.

Το σενάριο αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ναι μεν οι περιορισμοί ενδέχεται ν’ αρθούν πριν από τα Χριστούγεννα, όμως, εάν η κατάσταση επιδεινωθεί και φτάσει ξανά στα σημερινά επίπεδα μετά τις γιορτές, τότε δεν θα πρέπει ν’ αποκλειστεί το ενδεχόμενο νέων μέτρων ή ακόμη κι ενός νέου lockdown – το οποίο, βέβαια, μπορεί να είναι και μικρότερο σε διάρκεια τότε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »