10 εκατ. ευρώ διεκδικεί ο Μιχαλολιάκος από το Δημόσιο από την “παγωμένη” από το 2013 κρατική χρηματοδότηση
Τα… ρέστα του παίζει την Τετάρτη ο επικεφαλής της ΧΑ, Νίκος Μιχαλολιάκος καθώς πέραν της προσωπικής του τύχης, το δικαστήριο που δικάζει τη Χρυσή Αυγή, θα κρίνει και το «ξεπάγωμα» ποσού που αγγίζει τα 10 εκατ. ευρώ (9.750.000 ευρώ)!

Και αυτό γιατί, το ναζιστικό μόρφωμα έχει αποκλειστεί από την ετήσια κρατική και εκλογική χρηματοδότηση την τελευταία επταετία βάσει απόφασης της Ολομέλειας της Βουλής, τον Δεκέμβρη του 2013.

Τότε, η συντριπτική πλειοψηφία του Σώματος (241 θετικές ψήφοι) έκαναν δεκτή την εισήγηση της επιτροπής Δεοντολογίας και ανέστειλε την χρηματοδότηση του «κόμματος» υπό την προϋπόθεση της αμετάκλητης δικαστικής απόφασης.

Κάπως έτσι, την Τετάρτη, το δικαστήριο θα κληθεί να δώσει μια ξεκάθαρη απάντηση για το κατά πόσο η ΧΑ αποτέλεσε εγκληματική οργάνωση και είτε θα στερήσει την ελευθερία των ηγετικών της προσώπων είτε θα…γεμίσει το «πορτοφόλι» εκείνων που κατά δική τους δήλωση, ανέλαβαν την πολιτική ευθύνη για την εν ψυχρώ δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Αν μέσω των πολυκέλαδων δηλαδή δικαστικών διαδικασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη, η ΧΑ δεν καταδικαστεί ως εγκληματική οργάνωση αλλά της επιτραπεί να συνεχίσει την λειτουργία της, η Οικογένεια Μιχαλολιάκου θα έχει έναν επιπλέον- του διορισμού Ζαρούλια- λόγο να είναι ικανοποιημένη.

Συγκεκριμένα η απόφαση της Βουλής έλεγε:

«Σε περίπτωση άσκησης δίωξης και επιβολής προσωρινής κράτησης κατά το άρθρο 282 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, κατά του αρχηγού κόμματος ή του προέδρου κοινοβουλευτικής ομάδας ή εκείνου που ασκεί την πραγματική διεύθυνση κόμματος ή κατά περισσοτέρων του ενός πέμπτου των βουλευτών ή του ενός πέμπτου των ευρωβουλευτών ή του ενός πέμπτου των μελών του κεντρικού οργάνου διοίκησης κόμματος ή συνασπισμού κομμάτων, σύμφωνα με το καταστατικό τους, για τα εγκλήματα των άρθρων 187 και 187Α του Ποινικού Κώδικα, αναστέλλεται κάθε είδους κρατική χρηματοδότηση και οικονομική ενίσχυση μετά από απόφαση της Βουλής με ονομαστική ψηφοφορία και την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών. Η αναστολή μπορεί να επιβληθεί εφόσον οι πράξεις των ως άνω φυσικών προσώπων τελέσθηκαν στο πλαίσιο δράσης του κόμματος στο οποίο ανήκουν ή στο όνομα αυτού.
Σε περίπτωση εκδόσεως αμετάκλητου απαλλακτικού βουλεύματος ή αμετάκλητης αθωωτικής απόφασης, αίρεται αναδρομικά η κατά τα ανωτέρω αναστολή και καταβάλλονται άτοκα στον δικαιούχο τα παρακρατηθέντα ποσά», αναφέρει η διάταξη.
Τα ποσά που…. ζαλίζουν

Ο αποκλεισμός της Χρυσής Αυγής ήρθε ήδη από την από την τελευταία δόση της χρηματοδότησης του 2013 (ένα ποσό κοντά στα 300.000 ευρώ) και συνεχίστηκε καθ’ όλη τη διάρκεια των επόμενων ετών ως και το 2020. Από τις 3 δόσεις του 2014, το κόμμα «έχασε» σχεδόν 640.000 ευρώ, ενώ το 2015 παρακρατήθηκε το ποσό των 927.462 ευρώ.

Αντίστοιχα, το 2016 ανεστάλη η καταβολή, 1.141.656 ευρώ και άλλα 1.660.143 ευρώ το 2017. Για τη δε τριετία, 2018-202 η ΧΑ έχει λαμβάνει το ποσό των 4.554.000 ευρώ. Στα παραπάνω θα πρέπει κανείς να συνυπολογίσει και επιπλέον 836.000 ευρώ από τη συμμετοχή στις εκλογικές αναμετρήσεις (εθνικές και ευρωπαϊκές).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »