Για να τελειώσει οριστικά το ζήτημα του κορωνοϊού και για να μην υπάρχουν πλέον δικαιολογίες για lockdown χρειάζεται οπωσδήποτε να βρεθεί το εμβόλιο και οι πολλές και παράλληλες έρευνες που διεξάγονται σε αρκετές χώρες βρίσκονται στα τελικά τους στάδια.

Στο τελικό στάδιο δημιουργίας ενός εμβολίου κατά του νέου κορωνοϊού, που θα προσφέρει -κυριολεκτικά- ανάσα οξυγόνου στην ανθρωπότητα βρίσκεται η έρευνα του Πανεπιστημίου Κέιμπριτζ, σε συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Η δοκιμή COV002, που αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, στοχεύει να αξιολογήσει τον δείκτη ανταπόκρισης ατόμων που διαφόρων ηλικιών που μολύνθηκαν από τον νέο κορωνοϊό και σε τι ποσοστό μπορούν να προστατευτούν από την COVID-19 χρησιμοποιώντας ένα νέο εμβόλιο που ονομάζεται ChAdOx1 nCoV-19. Η έρευνα στο τελικά στάδιο θα δώσει επίσης πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με την ασφάλεια του εμβολίου και την ικανότητά του να δημιουργεί καλές ανοσολογικές αντιδράσεις κατά του ιού.

Το Cambridgeshire και το Peterborough NHS Foundation Trust (CPFT), το Cambridge University Hospitals NHS Foundation Trust και το Royal Papworth Hospital NHS Foundation Trust ανακοίνωσαν ότι προσλαμβάνουν υγιές προσωπικό ηλικίας μεταξύ 18 και 55 ετών, που δεν έχουν μολυνθεί από τον νέο κορωνοϊό, αλλά έχουν τακτική επαφή με ασθενείς που έχουν COVID-19, για να λάβουν μέρος στη δοκιμή.

Οι επιλέξιμοι συμμετέχοντες θα τυχαιοποιηθούν για να λάβουν μία δόση είτε του δοκιμαστικού εμβολίου (ChAdOx1 nCoV-19) είτε ενός εγκεκριμένου εμβολίου μηνιγγίτιδας (MenACWY) που θα χρησιμοποιηθεί ως «μάρτυρας» για σύγκριση. Μετά τον εμβολιασμό, οι συμμετέχοντες θα παρακολουθούνται για 12 μήνες.

Ο Δρ Estée Török από το Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Cambridge και κύριος ερευνητής στο Cambridge University Hospitals NHS Foundation Trust, δήλωσε: «Η ανάπτυξη ενός αποτελεσματικού εμβολίου είναι το κλειδί για τον έλεγχο της πανδημίας COVID-19. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να συνεργαστούμε με την CPFT και τη Royal Papworth σε αυτήν τη δοκιμή εμβολίων εθνικής προτεραιότητας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ψάχνουμε για υγιείς εθελοντές που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο μόλυνσης από COVID-19 στο CUH για να συμμετάσχουν σε αυτήν τη μελέτη».

Ο Δρ Ben Underwood, Αναπληρωτής Ιατρικός Διευθυντής και Κύριος Ερευνητής (επικεφαλής της μελέτης) στο CPFT είπε: «Είμαστε ευγνώμονες σε όλο το προσωπικό μας για τη λαμπρή ανταπόκρισή τους στην πανδημία του κορωνοϊού.

Οι ερευνητικές μας ομάδες διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στις διεθνείς προσπάθειες για την εξασφάλιση ενός εμβολίου, το οποίο ελπίζουμε ότι θα προστατεύσει αυτούς που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο, θα σώσει περισσότερες ζωές και θα ελαχιστοποιήσει την αναστάτωση που προκαλείται από τον ιό. Ευχαριστώ όλους τους εθελοντές που συμμετέχουν και κάνουν τις κλινικές δοκιμές δυνατές».

Ο Δρ Robert Rintoul, Διευθυντής, Papworth Trials Unit Collaboration και Reader in Thoracic Oncology στο Τμήμα Ογκολογίας του Πανεπιστημίου του Cambridge, δήλωσε: «Εμείς στο Royal Papworth Hospital είμαστε περήφανοι που υποστηρίζουμε την έρευνα για πιθανά εμβόλια και θεραπείες για την COVID-19. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τα μέλη του προσωπικού μας που επέλεξαν να συμμετάσχουν σε αυτό το σημαντικό έργο δημόσιας υγείας».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »