Άνοιγμα καταστημάτων με την απειλή ότι θα τους ξανακλείσουν – Πρόστιμα για τους «αντάρτες»
Το λιανεμπόριο ετοιμάζεται για την επανεκκίνησή του από αύριο (όπως θα γίνει αυτή και πάντα υπό αίρεση όπως έχει πει και ο Α.Γεωργιάδης) , με στόχο να πάρει μία μικρή «ανάσα» η αγορά (και να γεμίσουν τα κρατικά ταμεία).

Πάντως, αυτό δεν θα ισχύσει σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη, καθώς έγινε δεκτή η εισήγηση της επιτροπής των ειδικών να μην ανοίξουν τα καταστήματα λόγω των βεβαρυμμένων επιδημιολογικών δεδομένων κάτι που έχει φέρει ξεσηκωμό στις περιοχές αυτές με τους επαγγελματίες να είναι έτοιμοι ακόμα και για αντάρτικό (να ανοίξουν αδιαφορώντας για τις κυβερνητικές εντολές).

Στο ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε για τη λειτουργία του λιανεμπορίου από τη Δευτέρα 5 Απριλίου ορίζεται πως τα καταστήματα δεν θα λειτουργήσουν στις παραπάνω περιοχές, ενώ προβλέπεται το άνοιγμα των mall και των outlet σε «κόκκινες» περιοχές, αλλά όχι στην Αττική και στις περιοχές που είναι σε «βαθύ κόκκινο».

Στις περιοχές, με επίπεδο αυξημένου κινδύνου «η λειτουργία των εμπορικών κέντρων (mall) ων εκπτωτικών καταστημάτων (outlet) των εκπτωτικών χωριών και των καταστημάτων λιανικού εμπορίου που λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας τύπου “κατάστημα εντός καταστήματος” (shops in a shop) πραγματοποιείται μόνο με τη διαδικασία της εξ αποστάσεως προαγοράς / προεπιλογής των αγαθών με ηλεκτρονικό ή τηλεφωνικό μέσο για παραλαβή / αγορά εκτός καταστήματος κατόπιν ραντεβού (click away)».

Όπως είχε ανακοινωθεί επιτρέπεται η λειτουργία καταστημάτων με τη χρήση ειδικού κωδικού (13032) άπαξ και έως 3 ώρες συνολικά κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Θα επιτρέπεται η πώληση εκτός καταστήματος με ραντεβού με το λεγόμενο click away και η πώληση εντός καταστήματος πάλι με ραντεβού (click in shop). Εντός του καταστήματος θα επιτρέπεται ένας πελάτης ανά 25 τ.μ. με μέγιστο όριο 20 πελάτες.

Ειδικότερα, θα πρέπει να υπάρχει καταχώρηση της παραγγελίας/ραντεβού από την επιχείρηση και αποστολή στον πελάτη είτε ηλεκτρονικού αποδεικτικού εγγράφου της αγοράς (προπληρωμένη παραγγελία), ή του ραντεβού, είτε μηνύματος SMS που φέρει τα εξής στοιχεία: επωνυμία, διεύθυνση και ΑΦΜ της επιχείρησης, καθώς και το χρονικό διάστημα παραλαβής. Η παραλαβή θα πρέπει να γίνει από ένα άτομο και μόνο και η πληρωμή μόνο ηλεκτρονικά ή με POS κατά την παραλαβή.

Κατά την παραλαβή εκτός καταστήματος (click away) θα πρέπει να τηρείται ελάχιστη απόσταση δύο μέτρων μεταξύ των πελατών, ο μέγιστος αριθμός των ατόμων στην αναμονή δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 9 άτομα και ο μέγιστος χρόνος παραμονής στο σημείο παραλαβής θα πρέπει να είναι μάξιμουμ 10 λεπτά.

Στην περίπτωση αγοράς και παραλαβής εντός καταστήματος (click inside), η επιχείρηση υποχρεούται να αναρτά με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο τον μέγιστο αριθμό καταναλωτών που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του καταστήματος τηρουμένης της αναλογίας ενός ατόμου ανά 25 τ.μ. με μέγιστο αριθμό τα 20 άτομα.

Όσον αφορά το ωράριο, προτείνεται η λειτουργία των καταστημάτων από 7:00 έως 20:30 (Δευτέρα με Σάββατο).

Επίσης γίνεται γνωστό πως τα σούπερ μάρκετ σε Θεσσαλονίκη, Κοζάνη και Αχαΐα δεν θα πωλούν όλα τα προϊόντα, όπως στις περιοχές που ανοίγει το λιανεμπόριο τη Δευτέρα.

Σε ό,τι αφορά στα καταστήματα εντός των αεροδρομίων της χώρας, σημειώνεται ότι επιτρέπεται η λειτουργία τους.

Για τις λαϊκές αγορές (συμπεριλαμβανομένων και των βιολογιών αγορών) επεκτείνεται ο χώρος τους και αν δεν είναι δυνατόν να γίνει κάτι τέτοιο, τότε δραστηριοποιείται το 50% των κλάδων παραγωγών και εμπόρων με 5 μέτρα απόσταση μεταξύ των πάγκων και 1,5 μέτρο απόσταση μεταξύ των ατόμων.

Έντονες αντιδράσεις σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα

Ξεσηκωμό έχει φέρει σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη η απαγόρευση της επανεκκίνησης του λιανεμπορίου.

Ο εμπορικός σύλλογος της Θεσσαλονίκης, αλλά κι αυτός της Πάτρας ζητεί από την κυβέρνηση να ανακαλέσει την απόφαση αυτή

Παράλληλα, οι ιδιοκτήτες καταστημάτων εμφανίζονται διατεθειμένοι να ανοίξουν καταστήματά τους κανονικά, καθώς θεωρούν άδικη την απόφαση, από τη στιγμή που είχαν αρχίσει να προετοιμάζονται για τη λειτουργία των μαγαζιών τους μόλις ανακοινώθηκε το άνοιγμα του λιανεμπορίου.

Επείγουσα επιστολή στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη έστειλε ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, αντιδρώντας στην απόφαση να μην ανοίξει τη Δευτέρα το λιανεμπόριο στην Περιφερειακή Ενότητα, όπως και σε Αχαΐα και Κοζάνη.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλοbνίκης ζητά την ανάκληση της απόφασης και ξεκαθαρίζει ότι «δεν είναι σε θέση να προτρέψει τον κόσμο να μην υπακούσει σε έναν νόμο του κράτους και το σίγουρο είναι ότι δεν θα το κάνουμε. Ωστόσο αυτό δεν πρέπει να το εκλάβετε ως αδυναμία».

Μετά από εξάωρη συνεδρίαση, οι εκπρόσωποι των εμπόρων δηλώνουν αιφνιδιασμό καθώς τις προηγούμενες ημέρες,η ανακοίνωση του ανοίγματος της αγοράς «είχε ως αποτέλεσμα οι επιχειρηματίες της πόλης μας να προβούν σε αγορές εμπορευμάτων, να διακόψουν τις αναστολές των υπαλλήλων τους και να προετοιμάσουν τα καταστήματά τους για το άνοιγμα της Δευτέρας, με την ελπίδα ότι ξεκινάει μια καινούργια μέρα, οδεύοντας προς την επανεκκίνηση της οικονομίας».

«Δυστυχώς αυτή τη στιγμή ο εμπορικός κόσμος της Θεσσαλονίκης και όχι μόνο, είναι δικαιολογημένα σε έξαλλη κατάσταση, σε σημείο να μην ελέγχεται», αναφέρει η ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι ο εμπορικός κόσμος «δεν μπορεί να κατανοήσει πώς αλλάζουν οι αποφάσεις εντός 36 ωρών, με αποτέλεσμα οι επιχειρηματίες να δηλώνουν ότι δεν θέλουν να πειθαρχήσουν στην κυβερνητική απόφαση».

«Σας ζητώ να ανακαλέσετε άμεσα την παραπάνω απόφαση, και να ανοίξετε την αγορά της πόλης της Θεσσαλονίκης τη Δευτέρα 5 Απριλίου 2021, όπως είχε προαναγγείλει η κυβέρνηση», επισημαίνει ο πρόεδρος του ΕΣΘ Παντελής Φιλιππίδης, καταλήγοντας ότι το λιανεμπόριο «δεν αντέχει άλλη παράταση, τη στιγμή μάλιστα που δεν έχει καμία ευθύνη για την αύξηση των κρουσμάτων».

Το διοικητικό συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου Πάτρας αποφάσισε να βγει στο «αντάρτικο» και να ανοίξουν τα καταστήματα χωρίς προσωπικό ώστε να μη δημιουργήσουν πρόβλημα στους εργαζομένους.

Όπως εξηγούν, κατέληξαν στην απόφαση να βρεθούν όλοι κανονικά στα καταστήματά τους από τις 9:00 χωρίς προσωπικό, να έχουν τα φώτα και τις πόρτες τους ανοιχτές, χωρίς όμως να εξυπηρετούν κόσμο.

Παράλληλα, θα αναρτήσουν αφίσα – κηδειόχαρτο που δημιούργησε ο Σύλλογος με τη φράση «είμαστε ζωντανοί – νεκροί», ενώ θα τοποθετήσουν μαύρες σημαίες.

«Ως εδώ, έχουμε φωνή! Η Πάτρα απαιτεί, δεν επαιτεί! Όχι άλλος εμπαιγμός στη μικρομεσαία επιχείρηση!» αναφέρουν καταληκτικά.
Σ.Σιμόπουλος για Θεσσαλονίκη: Να εξηγηθεί η απόφαση

Θέση για την ανακοίνωση της αναστολής του ανοίγματος των καταστημάτων λιανικού εμπορίου παίρνει με ανακοίνωσή του και ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, Στράτος Σιμόπουλος.

Όπως αναφέρει:

Χθες βράδυ η κυβέρνηση πήρε τη δύσκολη απόφαση αναστολής του ανοίγματος της Δευτέρας για το λιανεμπόριο στη Θεσσαλονίκη, στην Αχαΐα και στην Κοζάνη. Ο εμπορικός κόσμος αντιδρά, έχοντας να αντιμετωπίσει εκτός από το πολυήμερο lockdown και το κόστος για ένα «άνοιγμα» που δεν θα γίνει. Ταυτόχρονα δεν μπορεί να κατανοήσει τι άλλαξε σε μια ημέρα και το «άνοιγμα» έγινε «αναστολή».

Θεωρώ ότι οφείλεται μια εξήγηση στους εμπόρους, ενώ οι τελευταίοι πρέπει να αποφύγουν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας. Η πανδημία είναι παρούσα και μάλιστα σε μεγάλη έξαρση στις τρεις προαναφερθείσες πόλεις.

Παράλληλα οι παραγωγικοί φορείς του εμπορίου και οι βουλευτές, κυρίως της ΝΔ, πρέπει να ζητήσουμε ώστε για το τοπικό αυτό lockdown να υπάρξει ειδική οικονομική στήριξη από την κυβέρνηση που έχει αποδείξει τη δυνατότητά της να «ακούει».

Σε ρόλο «πυροσβέστη» ο Στέλιος Πέτσας αλλά και απειλές

Ο υφυπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, πρόκειται να μεταβεί στην Πάτρα την Κυριακή, όπου θα έχει επαφές τόσο για την κατάσταση που διαμορφώνεται με την εξάπλωση του τρίτου κύματος της πανδημίας στην Αχαΐα, όσο και σε μια προσπάθεια να επικοινωνήσει τις αποφάσεις ειδικών και κυβέρνησης για την περιοχή, καθώς και τα μέτρα στήριξης για το λιανεμπόριο που έχουν ανακοινώσει οι συναρμόδιοι υπουργοί.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, διευκρίνισε πως η απόφαση της κυβέρνησης να μπλοκάρει το άνοιγμα του λιανεμπορίου σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη ήταν αποτέλεσμα της αυξητικής τάσης αλλά και κάποιων τοπικών χαρακτηριστικών στα κρούσματα στις συγκεκριμένες περιοχές.

Σε κάθε περίπτωση, από την κυβέρνηση είναι ξεκάθαροι. Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, από την κυβέρνηση τονίζουν πως ο νόμος είναι σαφής και προβλέπει κυρώσεις, δηλαδή πρόστιμα 3.000 ευρώ για τον καταστηματάρχη που θα ανοίξει παράνομα το κατάστημά του και 300 ευρώ για τους καταναλωτές, οι οποίοι άλλωστε δεν θα έχουν δικαιολογία μετακίνησης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »