«O κατάλογος των βουλευτών που έχουν εγγραφεί για να μιλήσουν περιλαμβάνει εικοσιπέντε βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και κανένας βουλευτής από κανένα άλλο κόμμα. Αυτό σημαίνει ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν προσφέρεται για αντιπολίτευση» επισήμανε κατά την ομιλία του στη συζήτηση της Ολομέλειας του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων ο κ. Ιάσονας Φωτήλας, βουλευτής Αχαΐας της Νέας Δημοκρατίας.
Ο κ. Φωτήλας αρχικά συνεχάρη τον Υπουργό και τους Υφυπουργούς γιατί, παρά τα δύσκολα και συσσωρευμένα προβλήματα που είχαν να αντιμετωπίσουν και που εντάθηκαν την περίοδο του κορωνοϊού, ανταποκρίθηκαν επαρκώς στα αιτήματα των παραγωγών στον αγροτικό τομέα και ιδιαίτερα σε αυτά των μικρών παραγωγών. Μάλιστα, όσον αφορά στην Αχαΐα, άκουσαν τις φωνές των αγροτών για την ανάγκη αναδιάρθρωσης της καλλιέργειας της κορινθιακής σταφίδας – ένα προϊόν τόσο σημαντικό για την περιοχή που εξάγεται σε ποσοστό πάνω από 90% και δίνει κρίσιμο εισόδημα σε χιλιάδες οικογένειες. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο βελτιώνει το νομοθετικό πλαίσιο ώστε να διευκολυνθούν οι δημιουργικές δυνάμεις της οικονομίας και της παραγωγής, από τις μικρότερες μέχρι τις μεγαλύτερες, και να επιτευχθεί ο στόχος: ένα περιβάλλον φιλικό στην επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις και στον αγροτικό τομέα. Καταλήγοντας ο κ. Φωτήλας επεσήμανε «Υλοποιούμε το πρόγραμμά μας. Υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντα του Έλληνα αγρότη, του γεωργού, του κτηνοτρόφου, του αλιέα. Με αυτοπεποίθηση και επιμονή θα τα καταφέρουμε.»

Δείτε το βίντεο της ομιλίας:

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:
Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Θα ξεκινήσω με κάτι που από μόνο του αποτελεί τεκμήριο επιτυχίας του συγκεκριμένου νομοσχεδίου. Αυτός είναι ο κατάλογος των βουλευτών που έχουν εγγραφεί για να μιλήσουν στο σημερινό νομοσχέδιο. Τριάντα βουλευτές. Από αυτούς, είκοσι πέντε είναι της Νέας Δημοκρατίας. Τρεις είναι του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θα υπολογίσω τους δύο προηγούμενους Υπουργούς, τους κ.κ. Αποστόλου και Κόκκαλη, οι οποίοι σε κάθε περίπτωση δεν μπορούσαν να μην πουν και μια κουβέντα. Είναι, λοιπόν, εικοσιπέντε βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και κανένας βουλευτής από κανένα άλλο κόμμα.
Τι σημαίνει αυτό;
Σημαίνει ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν προσφέρεται για αντιπολίτευση.
Και πότε ένα νομοσχέδιο δεν προσφέρεται για αντιπολίτευση;
Όταν είναι καλό.
Άρα, λοιπόν, αυτόν τον κατάλογο να τον κρατήσετε, κύριε Υπουργέ, διότι αποτελεί τρανό τεκμήριο επιτυχίας του νομοσχεδίου σας.
Τώρα είναι προφανές – όπως είπαμε – ότι το νομοσχέδιο αυτό έρχεται για να λύσει προβλήματα και να βελτιώσει περαιτέρω τα πράγματα στον αγροτικό τομέα της χώρας μας. Με την ευκαιρία του νομοσχεδίου, θέλω να συγχαρώ τον Υπουργό και τους Υφυπουργούς γιατί, παρά τα δύσκολα και συσσωρευμένα προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν και που εντάθηκαν την περίοδο του κορωνοϊού, ανταποκρίθηκαν επαρκώς στα αιτήματα των παραγωγών στον αγροτικό τομέα και ιδιαίτερα σε αυτά των μικρών παραγωγών, που πολλοί από αυτούς ποτέ μέχρι σήμερα δεν έχουν δει σημαντική βοήθεια.
Επιπλέον, είναι ιδιαιτέρως σημαντικό – πρέπει να το λέμε, δεν μπορούμε να το περνάμε στα «ψιλά» – ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη εξασφάλισε στη νέα ΚΑΠ, πέραν του πακέτου των 72 δισεκατομμυρίων, να μην υπάρξει στο ελάχιστο μείωση των κονδυλίων για τον αγροτικό τομέα. Μας δίνεται, έτσι, η δυνατότητα, με την κατάλληλη στρατηγική να έχουμε πολλαπλασιαστικά θετικά αποτελέσματα για τον πρωτογενή τομέα της χώρας.
Και μιας και μιλάμε για στρατηγική, να ευχαριστήσω για άλλη μια φορά τους Υπουργούς για την ανταπόκρισή τους στα αιτήματα της Αχαΐας, καθώς μετά από αλλεπάλληλες συναντήσεις, τόσο δικές μας στο Υπουργείο, αλλά και των Υπουργών των ίδιων στην Αχαΐα, άκουσαν τις φωνές των αγροτών για την ανάγκη αναδιάρθρωσης της καλλιέργειας της κορινθιακής σταφίδας – ένα προϊόν τόσο σημαντικό για την περιοχή που εξάγεται σε ποσοστό πάνω από 90% και δίνει κρίσιμο εισόδημα σε χιλιάδες οικογένειες.
Ανάλογες προσπάθειες ενισχύσεως γίνονται και για άλλα προϊόντα, όπως και για τους κτηνοτρόφους της περιοχής μας.
Έρχομαι τώρα στο νομοσχέδιο.
Με τις ρυθμίσεις που εισάγονται, βελτιώνεται το νομοθετικό πλαίσιο ώστε να διευκολυνθούν οι δημιουργικές δυνάμεις της οικονομίας και της παραγωγής, από τις μικρότερες μέχρι τις μεγαλύτερες, και να επιτευχθεί ο στόχος που όλοι αναγνωρίζουμε ως πρώτιστο: ένα περιβάλλον φιλικό στην επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις και στον αγροτικό τομέα.
Προς αυτή την κατεύθυνση σχεδιάζεται και υλοποιείται η πλατφόρμα «Notify Business» που απλουστεύει τις διαδικασίες αδειοδοτήσεων για κάθε μορφή οικονομικής δραστηριότητας.
Συγκεκριμένα, τα τέσσερα πρώτα άρθρα του πρώτου κεφαλαίου του παρόντος νομοσχεδίου απλουστεύουν τις διαδικασίες για την ίδρυση και τη λειτουργία μονάδων υδατοκαλλιέργειας, εντατικής και ημιεντατικής μορφής κτηνιατρείων, κτηνιατρικών κλινικών, εκτροφείων ζώων συντροφιάς και κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων. Θα επιτυγχάνεται κυρίως μέσω της μείωσης της γραφειοκρατίας και των διοικητικών βαρών, δηλαδή με καθορισμό τόσο των απαιτούμενων δικαιολογητικών για την έκδοση εγκρίσεως ίδρυσης και λειτουργίας, όσο και για τη διαδικασία έγκρισης και γνωστοποίησης.
Προβλέπεται, μάλιστα, και μία σημαντική καινοτομία, αυτή της θετικής απόκρισης. Δηλαδή, αν η διοίκηση δεν απαντάει εντός πενήντα ημερών στο αίτημα αδειοδότησης, συνεπάγεται ότι απαντάει θετικά. Η επιχείρηση λειτουργεί και η ευθύνη της ακρίβειας και της αλήθειας για τα απαιτούμενα έγγραφα που κατατέθηκαν, περνά στον ιδιώτη.
Ειδικά για τις ιχθυοκαλλιέργειες, έναν τομέα που συμβάλλει σημαντικά στις εξαγωγές της χώρας μας, με το παρόν νομοσχέδιο συμπληρώνεται το κενό στη νομοθεσία με τη θεσμοθέτηση στο άρθρο 5 του αδικήματος της ιχθυοκλοπής και της αυστηροποίησης των ποινών.
Με τις ρυθμίσεις του άρθρου 6 για τον Οργανισμό ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ δίνουμε τη δυνατότητα να πραγματοποιεί προγραμματικές συμβάσεις με τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης – κάτι το οποίο αφαιρέθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Επίσης, γίνεται πράξη η εξομοίωση των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων του ερευνητικού προσωπικού του Οργανισμού με αυτά του συνολικού προσωπικού της ερευνητικής κοινότητας.
Επιπροσθέτως, λύνουμε το πρόβλημα με τη δικαστική απόφαση για την αποζημίωση εκατοντάδων εργαζομένων στον ΕΛΓΑ.
Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι ρυθμίζουμε τη λειτουργία του, ώστε πλέον να είναι πλεονασματικός.
Περαιτέρω, απλοποιείται η διαδικασία παραχώρησης δημοσίων ακινήτων για στρατηγικές επενδύσεις. Δίνεται, μάλιστα, η δυνατότητα της αλλαγής χρήσης των υφιστάμενων κτιρίων εντός γης υψηλής παραγωγικότητας, ώστε οι ιδιοκτήτες να μπορούν να αξιοποιήσουν για άλλες γεωργικές εργασίες και υπηρεσίες τα ακίνητά τους, κάτι που μέχρι τώρα δεν ήταν δυνατόν να γίνει. Ενισχύεται, έτσι, περαιτέρω η προσπάθεια δημιουργίας φιλοεπενδυτικού κλίματος.
Ακόμα, αντιμετωπίζεται στο άρθρο 14 ένα σοβαρό ζήτημα, που και εμείς στην Αχαΐα – σε μικρότερο, βέβαια, βαθμό – έχουμε αντιμετωπίσει και προέρχεται από την πληθυσμιακή έκρηξη των αγριόχοιρων. Πραγματοποιούν ζημιές στην παραγωγή και συμβάλλουν και στη μετάδοση της αφρικανικής πανώλης των χοίρων. Ήταν ανάγκη, λοιπόν, να επεκταθεί η θήρα τους καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους ή της κυνηγετικής περιόδου.
Τέλος, με τη διάταξη της παραγράφου 3 του άρθρου 18 αντιμετωπίζεται το πρόβλημα της αδήλωτης, «μαύρης» εργασίας των εργατών γης στη χώρα μας από τρίτες χώρες. Ρυθμίζεται με το εργόσημο και επιτυγχάνεται κατ’ αυτόν τον τρόπο διττός στόχος: δηλαδή και ο ΕΦΚΑ θα εισπράττει ασφαλιστικές εισφορές αλλά και οι αγροτικοί παραγωγοί θα είναι καλυμμένοι. Επιπλέον, όσοι Έλληνες υπήκοοι επιθυμούν να εργαστούν ως εργάτες γης, δεν θα χάνουν το επίδομα ανεργίας εφόσον το δικαιούνται.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Υλοποιούμε το πρόγραμμά μας. Υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντα του Έλληνα αγρότη, του γεωργού, του κτηνοτρόφου, του αλιέα. Με αυτοπεποίθηση και επιμονή θα τα καταφέρουμε.
Σας ευχαριστώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »