«Βρέχει» επιστροφές φόρων και εισφορών

Στη «μάχη» της πλατφόρμας για να προσφέρει άμεσα ρευστότητα, ρίχνεται και πάλι η κυβέρνηση, βγάζοντας στον αέρα την εφαρμογή MyBusinessSupport που ετοιμάζεται από την ΑΑΔΕ. Εκεί θα κάνουν αιτήσεις από σήμερα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ζητώντας να λάβουν με διαδικασίες-εξπρές την «επιστρεπτέα προκαταβολή», όπως θα λέγεται.

Μόνο για τον μήνα Απρίλιο, το συνολικό ύψος του νέου χρηματοδοτικού σχήματος, φτάνει στο 1 δισ. ευρώ. Στη συνέχεια και κάθε μήνα το ποσό θα αυξάνεται ακόμα περισσότερο, ανάλογα με τις ανάγκες. Η ενίσχυση θα χορηγηθεί προς τις επιχειρήσεις απευθείας από το κράτος, μέσω του TAXIS.

Παρά τον όρο «επιστρεπτέα»», η χρηματοδότηση θα είναι χαμηλότοκη και με ελαστικούς όρους -χωρίς τα αυστηρά τραπεζικά κριτήρια. Οι επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να αξιοποιήσουν το σχήμα θα πρέπει να εγγραφούν σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ (myBusinessSupport), το αργότερο έως τις 10 Απριλίου. Οι επιχειρήσεις αυτές καταλαμβάνονται από τη Δευτέρα από τη ρήτρα μη απολύσεων.

600-800 ευρώ για επαγγελματίες

Η άλλη πλατφόρμα που ετοιμάζεται να ανοίξει την Δευτέρα στις 6 Απριλίου το υπουργείο Εργασίας, αφορά την ειδική αποζημίωση 800 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες και αυταπασχολούμενους, αλλά δεν έχει ακόμα «βαπτιστεί» επισήμως. Θα ανέβει στον ιστότοπο της Γενικής Γραμματείας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, παράλληλα με την άλλην για τους εργαζόμενους (supportemployees.yeka.gr) που ξεκίνησε να λειτουργεί από την Πρωταπριλιά.

Δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού είναι εκτός από τους ελεύθερους επαγγελματίες ή αυτοαπασχολούμενους, ακόμα και ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων κάθε νομικής μορφής (εκτός Α.Ε.) που απασχολούν έως 5 άτομα. Για τους επιστήμονες-ελεύθερους επαγγελματίες, επιδοτούνται με 600 ευρώ οι δικαιούχοι συμμετοχής στην τηλε-κατάρτιση, εφόσον συμπληρώσουν σχετική αίτηση σε άλλη πλατφόρμα στο Υπουργείο Εργασίας.

«Βρέχει» επιστροφές

Μέσα στην άνοιξη όμως, Απρίλιο και Μάιο, θα «βρέχει» καιεπιστροφές φόρων και εισφορών. Και τα δύο υπουργεία, Οικονομικών και Εργασίας, έχουν δώσει εντολή να πάρουν τα χρήματα όσοι τα περιμένουν. Η ΑΑΔΕ θα επιστρέφει φόρους έως 30.000 ευρώ με συνοπτικές διαδικασίες, ενώ και το υπουργείο Εργασίας αναζητεί τα ΙΒΑΝ όσων δικαιούνται επιστροφής μετά την εκκαθάριση των εισφορών που πλήρωσαν το 2018. Στόχος είναι οι επιστροφές να αρχίσουν να «τρέχουν» από την επόμενη εβδομάδα, στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »