Ο Υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, σε συνέντευξή του μίλησε μεταξύ άλλων για τα αναδρομικά των συνταξιούχων που επιδίκασε το ΣτΕ. Συγκεκριμένα, ανέφερε πως “η κυβέρνηση σέβεται τις δικαστικές αποφάσεις και την όποια απόφαση σε ανώτατο επίπεδο βγει, θα την υλοποιήσουμε αλλά τα τα συγκεκριμένα δεν υπάρχουν στον κοινωνικό προϋπολογισμό και θα πρέπει με τον υπουργό Οικονομικών και τον Πρωθυπουργό να βρούμε λύση”.

Η είδηση αυτή σε συνδυασμό με τις ανακοινώσεις του οίκου Fitch σημαίνουν απλά ότι διαλύεται το τέλος των όποιων ψευδαισθήσεων για δημοσιονομική ισορροπία.

Μια χώρα με υποθηκευμένη την εθνική περιουσία για 99 χρόνια και υποχρέωση για αποπληρωμές του χρέους από αυτά σε συνδυασμό με την ανάγκη για τα απολύτως απαραίτητα εξοπλιστικά προγράμματα, που απλά θα επιτρέψουν την διατήρηση της ισορροπίας ειδικότερα στο επίπεδο και της Αν.Μεσογείου, σημαίνει ότι δημιουργείται μια εξίσωση με πολλούς αγνώστους αλλά που η κυβέρνηση πρέπει να δώσει απαντήσεις.

Και μπορεί η νυν κυβέρνηση να πει ότι δεν είναι άμεση υπεύθυνη για τα κλεμμένα(γιατί τι είναι άραγε παρά κλεμμένα οι παρακρατήσεις με το κρατικό “έτσι θέλω” των συνταξιούχων εκμεταλλευόμενη την θέση ισχύος η κάθε κυβέρνηση) αλλά εντούτοις κάθε μνημόνιο μετά το 2012 φέρει και την δική της υπογραφή. Όμως οι συνεχείς γεωπολιτικές εξελίξεις δεν περιμένουν πότε η κυβέρνηση θα είναι έτοιμη αλλά πρέπει να λάβουν λύσεις και να δώσουν απαντήσεις.

Εθνική ασφάλεια και κοινωνική ισορροπία

Το σημαντικότερο είναι ότι ο ΥΠΟΙΚ Χ.Σταϊκούρας με αφορμή το αποτέλεσμα της απόφασης του ΣτΕ σχετικά με την επιστροφή των αναδρομικών που για το σύνολο των συνταξιούχων φτάνουν τα 3 δισ.ευρώ πρακτικά ακύρωσε(ανέβαλε) την υπογραφή του συμβολαίου προμήθειας δύο γαλλικών φρεγατών νέας γενιάς τύπου Belhara που θα άγγιζε σχεδόν τα 3 δισ.ευρώ ενώ μόλις λίγες ημέρες πριν ήρθε και το Letter of Request for Price and Availability που είναι η απάντηση στην Ελλάδα στην εάν υπάρχει διαθεσιμότητα και σε ποια τιμή για τα μαχητικά 5ης γενιάς F-35 με την απάντηση να αφορά ένα κόστος που αγγίζει τα 3 δισεκατομμύρια δολάρια για ένα σύνολο 20 μαχητικών σχεδίασης και κατασκευής της εταιρίας Lockheed Martin.

Για την συνέχιση του προγράμματος θα πρέπει πλέον η ελληνική πλευρά να αποδεχτεί την πρόταση επισήμως και να υπογράψει   το Letter of Offer and Acceptance που θα πρέπει να υπογραφεί και να σταλεί στις ΗΠΑ εντός του 2021 ώστε να καλυφθούν slots παραγωγής και να ξεκινήσουν οι παραδόσεις των μαχητικών στην Ελλάδα από το 2026 με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2031. Μαχητικά απολύτως απαραίτητα καθώς υπάρχει κίνδυνος να βρεθούμε στο τέλος με τα 84 F-16 Viper και τα όποια από τα 24 Mirage -2000-5Mk2 θα πετούν και μέχρι εκεί.

Η δήλωση του υπουργού εργασίας έρχεται μετά τις ανακοινώσεις του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch που προέβλεψε πως η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί 3% μέχρι το 2022.

Όπως σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης, η πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας υπέρ των συνταξιούχων(δηλαδή η επιστροφή των κλεμμένων ουσιαστικά χρημάτων των συνταξιούχων) που είχαν προσφύγει για τις περικοπές των συντάξεων τους μετά το 2012 θα επηρεάσει τα μελλοντικά δημοσιονομικά αποτελέσματα και για τον λόγο αυτό έχει λάβει υπόψη στις προβλέψεις του για το έλλειμμα έναν αντίκτυπο της τάξης του 0,5% του ΑΕΠ τόσο για το 2021 όσο και για το 2022.

Δηλαδή δυσοίωνες προοπτικές και χωρίς στα δημοσιονομικά μέτρα να γίνεται καμία αναφορά στα απαραίτητα για την εθνικής μας ασφάλεια κύρια εξοπλιστικά προγράμματα και πως αυτά επηρεάζουν την δημοσιονομική ισορροπία.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Γ.Βρούτση:

​Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας “αυτό που έλεγα και το προηγούμενο διάστημα και το διατηρώ και τώρα, είναι ότι στο πλαίσιο της χρηστής διοίκησης που επιδιώκουμε ως κυβέρνηση, δεν θέλουμε οι πολίτες να τρέχουν σε δικηγορικά ή λογιστικά γραφεία. Θέλουμε οι πολίτες να αισθάνονται ότι είναι κάτω από την ομπρέλα του κράτους, σε ένα κράτος δικαίου που σέβεται τις δικαστικές αποφάσεις, ανεξάρτητα αν αυτή η απόφαση αφορά λίγους ή περισσότερους”.

​Όπως τόνισε ο κ. Βρούτσης, «οι συνταξιούχοι δεν χρειάζεται να τρέξουν σε δικηγορικά γραφεία. Ως κυβέρνηση παρακολουθούμε την εξέλιξη, μελετάμε την απόφαση, η οποία θα συνδυαστεί και με εκείνη του Ελεγκτικού Συνεδρίου που αφορά τους συνταξιούχους δημοσίους υπαλλήλους και αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι τα λεφτά αυτά δεν υπάρχουν.

​Τα λεφτά τα συγκεκριμένα δεν υπάρχουν στον κοινωνικό προϋπολογισμό και θα πρέπει με τον υπουργό Οικονομικών και τον Πρωθυπουργό να βρούμε λύση για όλον τον κόσμο αυτόν που έχει δικαιωθεί από το ΣτΕ. Θα προσπαθήσουμε να το κάνουμε, θα υπάρξει και δήλωση του Πρωθυπουργού σε πολύ σύντομο διάστημα γιατί αφορά 2.600.000 συνταξιούχους.

​Πρόκειται για ένα πολύ δύσκολο ζήτημα γιατί τα χρήματα αυτά δεν είχαν προϋπολογισθεί στον κοινωνικό προϋπολογισμό. Κάνουμε ό, τι μπορούμε για να πληρώσουμε τα αναδρομικά. Το ποσό υπολογίζεται στα 3 δισ. ευρώ και θα γίνει ανακοίνωση από τον ίδιο το Πρωθυπουργό για τη λύση που θα δοθεί και θα είναι με διάταξη νόμου, που θα περιλαμβάνει τον τρόπο για το πώς θα αποδοθούν τα χρήματα στους συνταξιούχους».

Όπως είπε ο κ. Βρούτσης “καταβάλλονται μαζί κύριες και επικουρικές για πρώτη φορά, ενώ από Σεπτέμβριο έως Νοέμβριο ξεδιπλώνεται μια σειρά πληρωμών. Έχουμε αύξηση προκαταβολών της προσωρινής σύνταξης για μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες, προκαταβολή των εφάπαξ, αύξηση των συντάξεων χηρείας, αύξηση της νέας κύριας σύνταξης, Νοέμβριο τα αναδρομικά των κύριων συντάξεων 12 μηνών. Για όλα αυτά είναι διασφαλισμένα κανονικά τα χρήματα”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »