Η GNA δίνει την ευκαιρία στην Τουρκία να μετατρέψει τη Λιβύη σε προτεκτοράτο
ΗΤουρκία φαίνεται να αγωνίζεται ενάντια στο χρόνο για να εκμεταλλευτεί τον διεθνή δισταγμό στις στρατιωτικές της κινήσεις στη Λιβύη, ώστε να μετατρέψει την τρέχουσα παρουσία της στη χώρα της Βόρειας Αφρικής σε ένα μόνιμο προτεκτοράτο.
Η τουρκική πρόθεση απεικονίστηκε πρόσφατα από μια σειρά δεσμευτικών συμφωνιών που επιτεύχθηκαν με τους Λιβύους και τον Τούρκο υπουργό Άμυνας Χούλουσι Ακάρ κατά την επίσκεψή του στην Τρίπολη. Οι συμφωνίες που επιτεύχθηκαν από τον Ακάρ, ο οποίος συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό Fayez al-Sarraj και τον Υπουργό Εσωτερικών Fathi Bashagha, χαρακτηρίστηκαν από τους παρατηρητές της Λιβύης ως «ταπεινωτικές στρατιωτικές συμφωνίες».
Ακάρ από Λιβύη: “Θα πράξουμε ό,τι είναι απαραίτητο για τους αδελφούς μας”
Πηγές ανέφεραν οπως σας είχαμε αναφέρει σε προηγούμενο άρθρο, ότι οι πρόσφατες συμφωνίες προέβλεπαν τη δημιουργία μιας τουρκικής στρατιωτικής βάσης στη Λιβύη, εκτός από την ίδρυση στο Λιβυκό έδαφος μιας τουρκικής ένοπλης δύναμης, των οποίων τα μέλη απολαμβάνουν ασυλία κατά οποιασδήποτε δίωξης και αναμένεται να παρέμβουν ανά πάσα στιγμή για να σώσουν η κυβέρνηση al-Sarraj από οποιεσδήποτε απειλές.
Η φιλοτουρκική κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) δήλωσε σε ότι οι συνομιλίες, στις οποίες παρακολούθησαν μια στρατιωτική αντιπροσωπεία υψηλού επιπέδου και από τις δύο πλευρές, εξέτασαν τις εξελίξεις στη Λιβύη και συζήτησαν τη «στρατιωτική συνεργασία και ασφάλεια» στο πλαίσιο του Μνημονίου συμφωνίας που υπεγράφη μεταξύ της κυβέρνησης al-Sarraj και της Άγκυρας τον περασμένο Νοέμβριο.
Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας της GNA Salah Namrush δήλωσε ότι οι συνομιλίες εξέτασαν το ζήτημα της στρατιωτικής εκπαίδευσης. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι συζητήσεις «επιβεβαίωσαν τη συνέχιση της τουρκικής υποστήριξης στη “νόμιμη” κυβέρνηση στη Λιβύη στους τομείς της στρατιωτικής συνεργασίας και της ασφάλειας, εκτός από το άνοιγμα κέντρων κατάρτισης για την οικοδόμηση ενός επαγγελματικού στρατού και τη διατήρηση των δυνατοτήτων του κράτους».
Σύμφωνα με τους παρατηρητές, η Άγκυρα αδιαφορεί για τις δηλώσεις των ΗΠΑ και σχεδιάζει να εκπαιδεύσει τις δυνάμεις του GNA, όπως συζητήθηκε μεταξύ του υπουργού Εσωτερικών Fathi Bashagha και μιας αντιπροσωπείας από τις ΗΠΑ AFRICOM, την οποία συνάντησε πριν από λίγες μέρες.
Οι συναντήσεις του Akar στην Τρίπολη με Τούρκους αξιωματικούς και στρατιώτες εξόργισαν πολλούς Λίβυους καθώς έδωσαν τη σαφή αίσθηση ότι η Λιβυκή πρωτεύουσα έχει τεθεί υπό τουρκική κυριαρχία και ότι το GNA έχει γίνει ένα απλό μέτωπο για την παροχή νομιμότητας στην τουρκική παρουσία στη Λιβύη.
Το πρακτορείο Anadolu αναφέρει ότι ο Akar επισκέφθηκε το στρατιωτικό νοσοκομείο στη Mitiga, όπου ενημερώθηκε για την κατάσταση από αξιωματούχους και από το τουρκικό ιατρικό προσωπικό που εργάζεται εκεί.
Από το νοσοκομείο της Μίτιγκα, ένα ελικόπτερο πέταξε τον Τούρκο υπουργό Άμυνας και τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Γιασάρ Γκίλερ, σε ένα πολεμικό πλοίο στη Μεσόγειο, όπου βρίσκεται το τουρκικό κέντρο στρατιωτικών επιχειρήσεων.
Έρχεται γενική αντεπίθεση – Πολεμική επιθεώρηση από Χ. Χαφτάρ
Τα εκτεταμένα κινήματα της αντιπροσωπείας έδειξαν ότι η Τουρκία λειτουργεί ήδη σε μια κατάσταση κράτους εν κράτει στη Λιβύη.
Στη Μισράτα, ο Άκαρ επανέλαβε αυτό που έκανε στην Τρίπολη καθώς έφτασε στο Κολέγιο Αεροσκαφών της Μισράτα και τον υποδέχτηκε ο Μπασάγκα και ορισμένοι Τούρκοι αξιωματούχοι πριν επισκεφτεί την Τουρκική Επιχείρηση Επιτηρώντας τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και διεξήγαγε ταξίδια αεροπορίας.
Η αίθουσα επιχειρήσεων ήταν στο σημείο εκκίνησης της τουρκικής επέμβασης στη Λιβύη.Οι Λιβύοι φοβούνται ότι οι πολιτοφυλακές και οι ένοπλες ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των μαχητών που έχουν διεισδύσει σε θεσμικά όργανα ασφαλείας, θα ενταχθούν και θα τους δοθεί νομιμότητα προκειμένου να διαπραγματευτούν μαζί τους οποιαδήποτε μελλοντική πολιτική λύση που θα περιλάμβανε την ένταξή τους στις στρατιωτικές δυνάμεις της χώρας.
Ένα τέτοιο σενάριο, σύμφωνα με ειδικούς, θα αποτελούσε απειλή για την ασφάλεια της χώρας, καθώς θα μετατρέψει τη Λιβύη σε καταφύγιο και σημείο διέλευσης για τρομοκράτες.
Αναλυτές της Λιβύης περιέγραψαν τις νέες συμφωνίες GNA με την Τουρκία ως κάλυψη για μια de facto κατοχή της χώρας από την Άγκυρα, με τις ευλογίες της κυβέρνησης al-Sarraj. Η GNA, έχει ήδη υπογράψει οικονομικές συμφωνίες που υποθηκεύουν μεγάλο μέρος των χρηματοοικονομικών πόρων της Λιβύης στην Τουρκία.
Ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης με επικεφαλής τον στρατόρχη Χαλίφα Χάφταρ προειδοποίησε για τις συνέπειες των νέων στρατιωτικών συμφωνιών με την Άγκυρα.
Ο Khaled al-Mahjoub, του Εθνικού Στρατού της Λιβύης, δήλωσε ότι οι στρατιωτικές συμφωνίες μεταξύ της Άγκυρας και της κυβέρνησης al-Sarraj αποσκοπούν κυρίως στη διασφάλιση του ελέγχου των πετρελαιοπηγών και στην παράκαμψη της αιγυπτιακής «κόκκινης γραμμής» που συγκροτείται από πόλη Sirte και η αεροπορική βάση Jufra.
Ο Mahjoub προειδοποίησε σε συνέντευξή του στο MBC Egypt ότι οι Τούρκοι επιδιώκουν να διασχίσουν την «κόκκινη γραμμή» που έθεσε ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, σε μια προσπάθεια να λεηλατήσουν τον πλούτο του Λιβυκού λαού, ειδικά μέσω του ελέγχου των πετρελαιοπηγών στο ανατολικά, απειλώντας έτσι την αιγυπτιακή και αραβική εθνική ασφάλεια.
Τόνισε ότι η κυβέρνηση al-Sarraj κάνει κινήσεις και συνάπτει συμφωνίες εκτός του πεδίου νομιμότητας, προειδοποιώντας ότι ο εθνικός στρατός της Λιβύης θα αποτρέψει όλες αυτές τις προσπάθειες.
Ο LNA βομβάρδισε την τουρκική βάση στην Αλ Ουατίγια – Επτά Τούρκοι αξιωματικοί νεκροί
Λιβύη: Πλήγματα ακριβείας από τον LNA στην αεροπορική βάση Αλ Γουατίγια
Πολεμικά αεροσκάφη του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) μεταδίδεται ότι βομβάρδισαν ξημερώματα Κυριακής το στρατιωτικό αεροδρόμιο Αλ Ουατίγια, στη δυτική Λιβύη.
Σύμφωνα με αναρτήσεις μιντιακών ακτιβιστών στο Twitter, έξι Τούρκοι αξιωματικοί και ένας ανώτερος διοικητής σκοτώθηκαν.
Τον βομβαρδισμό ανακοίνωσε με επίσημη δήλωσή του ο εκπρόσωπος του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), υποστράτηγος Μισμάρι.
Έκανε λόγο για εννέα πλήγματα σε τουρκικούς στόχους και έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο από τη σφοδρή και καταστροφική αεροπορική επιδρομή.