Έμμεση παραδοχή Μεντβέντεφ ότι οι Ουκρανοί σχεδιάζουν επίθεση στην Κριμαία
Άμεση ήταν η αντίδραση του πρώην Ρώσου προέδρου και νυν αντιπροέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ σε δηλώσεις Γερμανών αξιωματούχων ότι εάν ο Ρώσος πρόεδρος επισκεφθεί την Γερμανία τότε θα είναι αναγκασμένοι να τον συλλάβουν.
Ο Μεντβέντεφ δήλωσε πως εάν γίνει κάτι τέτοιο τότε η Γερμανία και οποιαδήποτε άλλη χώρα επιχειρήσει να κάνει κάτι παρόμοιο θα δοκιμάσουν την οργή της Ρωσίας:
«Ας φανταστούμε ότι έχει συμβεί κάτι τέτοιο» είπε ο Μεντβέντεφ:
«Ο εν ενεργεία αρχηγός μιας πυρηνικής χώρας φτάνει, ας πούμε, στη Γερμανία και συλλαμβάνεται. Τι σημαίνει αυτό;
Κήρυξη πολέμου κατά της Ρωσίας. Σε μια τέτοια περίπτωση, όλα τα όπλα μας θα στοχεύουν την Bundestag, το γραφείο του Καγκελαρίου και ούτω καθεξής».
Ο Μεντβέντεφ συνέχισε διευκρινίζοντας ότι η σύλληψη του Βλαντιμίρ Πούτιν θα ήταν «ένα casus belli, μια κήρυξη πολέμου» κατά της Ρωσίας.
Ενώ πολλά ευρωπαϊκά έθνη έχουν υπογράψει τις ιδρυτικές συνθήκες του ΔΠΔ, τα βασικά μέρη στον πόλεμο της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, της Ουκρανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, δεν αναγνωρίζουν το δικαστήριο.
Ο Μεντβέντεφ ανέφερε ότι το πυρηνικό οπλοστάσιο της Ρωσίας είναι εγγυητής για τη συνεχιζόμενη ύπαρξή της ως έθνος-κράτος, σημειώνοντας:
«Δόξα τω Θεώ… έχουμε ισοτιμία και ακόμη και ανωτερότητα στις στρατηγικές πυρηνικές δυνάμεις… γιατί διαφορετικά θα είχαμε διαλυθεί».
Αν και είναι απίθανο ο Βλαντιμίρ Πούτιν να βρεθεί στη Γερμανία – ή σε οποιοδήποτε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης – από επιλογή στο εγγύς μέλλον, πρόκειται να επισκεφθεί τη Νότια Αφρική για τη σύνοδο κορυφής των BRICS τον Αύγουστο.
Η Νότια Αφρική έχει υπογράψει το ΔΠΔ και ως εκ τούτου είναι νομικά υποχρεωμένη να εκτελεί εντάλματα σύλληψης. Ωστόσο, όπως αναφέρει το Euromaidan Press, το έχουν αγνοήσει αυτό στο παρελθόν, υποστηρίζοντας ότι οι αρχηγοί κρατών που επισκέπτονται – ακόμα κι αν έχουν εκκρεμή εντάλματα του ΔΠΔ – έχουν διπλωματική ασυλία.
Ενώ οι απειλές της Ρωσίας να βομβαρδίσει την Ολλανδία για τη φιλοξενία του ΔΠΔ, και οποιαδήποτε χώρα θα προσπαθήσει να εκπληρώσει το ένταλμα, είναι ακραίες, δεν απέχει πολύ από τις απειλές που έχουν κάνει οι Ηνωμένες Πολιτείες κατά του ίδιου δικαστηρίου στο παρελθόν.
Ο Μεντβέντεφ στη συνέχεια προχώρησε και σε ,μια διφορούμενη δήλωση αναφορικά με τη χρήση πυρηνικών όπλων, παραδεχόμενος όμως εμμέσως πλην σαφώς ότι οι Ουκρανοί ενδεχόμενα είναι σε θέση να επιχειρήσουν ανακατάληψη της Κριμαίας.
«Οποιαδήποτε προσπάθεια να καταληφθεί η χερσόνησος της Κριμαίας θα είναι λόγος ώστε η Ρωσία να χρησιμοποιήσει απολύτως οποιοδήποτε όπλο», είπε οπ πρώην Ρώσος πρόεδρος.