Ευελπιστώ ότι διαβάζοντας τα δυο πρώτα μέρη του άρθρου (www.triklopodia.gr/αρησ-στεφανιδησ-ο-σεισμοσ-ερχεται-αυτ/ & www.triklopodia.gr/αρησ-στεφανιδησ-ο-σεισμοσ-ερχεται-αυτ-2/), σας κούρασα κατά το δυνατόν λιγότερο.  Έπρεπε να γραφούν κάποια στοιχεία, έστω πολύ συνοπτικά και απλουστευμένα, αλλά θα τα απλοποιήσω ακόμα περισσότερο.  Ξεχάστε τα όλα και κρατήστε ότι το μόνο, που μας απασχολεί από τον σεισμόν είναι η επιτάχυνσίς του, η οποία μεταφέρεται ως σεισμικός συντελεστής στην αντισεισμική μελέτη και δεν θα λέμε ότι αυτό το κτίριο είναι υπολογισμένο να αντέχει π.χ. 7Richter αλλά σεισμικήν επιτάχυνσιν 0,16 ή 16% (δηλαδή επιτάχυνσιν ίσην με το 16% του g ~ επιτάχυνσις βαρύτητος).  Άρα η απαίτησις του ιδιοκτήτου του έργου από τον μελετητή, όφειλε να επικεντρώνεται μόνο στον ζητούμενον σεισμικόν συντελεστήν και να ζητούσε (αν ήθελε) μεγαλύτερον σεισμικόν συντελεστήν του προβλεπομένου (π.χ. 24% αντί 16% για Αττική).

ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΟΙ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ

Τροποποιήσαμε λοιπόν τον αντισεισμικόν κανονισμόν και πλέον μελετούμε τις νέες κατασκευές να αντέχουν επιτάχυνσιν 16% (αναφέρομαι σε Αττική και το μεγαλύτερο μέρος της Ελληνικής επικρατείας – αντιστοίχως αλλού συμφώνως των τοπικών συντελεστών).  ΟΙ ΠΑΛΑΙΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ;;;  Μόνον με όσες υπέστησαν εμφανείς βλάβες ασχοληθήκαμε;  Πάντοτε υπάρχουν κατασκευές με αφανείς βλάβες, οι οποίες σε επόμενο “ταρακούνημα” θα είναι πλέον ευαίσθητες.  ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ;  Με αυτές που υπολογίσθηκαν με συντελεστή 4% (προ 1981) τι έγινε;  Υπήρξε μέριμνα; Πιθανόν να ερωτηθώ τί έπρεπε να γίνει.  Απαντώ :

Για τις “ενεργοβόρες” κατασκευές, γιατί υπήρξε μέριμνα (να μην πω προοδευτικώς αυξανόμενος εξαναγκασμός), ώστε να τείνουν να γίνουν “μηδενικού αποτυπώματος άνθρακος”;  Και δάνεια, και “ευκολίες” (στο μέλλον θα δούμε αν … κλάψουν μανούλες), προκειμένου να προωθηθεί το αφήγημα τος κλιματικής αλλαγής (παλαιότερα το έλεγαν “υπερθέρμανσις του πλανήτου” αλλά αλλάχθηκε επειδή δεν τους έβγαινε…).  Οπότε ερωτώ :

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΤΟ ΜΗ ΕΝΕΡΓΟΒΟΡΟ ΚΤΙΡΙΟ (ΕΙΔΙΚΩΣ ΑΝ ΕΧΕΙΣ ΦΟΡΤΩΘΕΙ ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΟ) ΑΝ ΒΛΑΦΘΕΙ ΑΠΟ ΣΕΙΣΜΟ, ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟΝ ΔΕΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΘΗΚΕ;

Για τα φρου-φρου και αρώματα είναι μανούλες οι πολιτικοί (και οι παρατρεχάμενοι αυτών) και διαρκώς ομιλούν περί ασφαλείας.  Είδαμε υλοποιημένη την διαλαλουμένην ασφάλεια και στα εμβόλια και στο πρόσφατο τραγικό σιδηροδρομικό ατύχημα!  Εύχομαι (και προσεύχομαι) να μην δούμε τραγικά αποτελέσματα και τιναχθεί στον αέρα το αφήγημα περί αντισεισμικής θωρακίσεως της χώρας.

Μία σημαντική διευκρίνησις : λέγοντας σεισμικές βλάβες, εννοούμε βλάβες του φέροντος οργανισμού (συνήθως από ωπλισμένο σκυρόδεμα), δηλαδή βλάβες σε πλάκες, δοκάρια, κολώνες και θεμέλια, αφού αυτά τα στοιχεία δίνουν την στατικήν επάρκεια.  Βλάβες σε τοιχοποιϊα, επιχρίσματα (σοβάδες) ή άλλα στοιχεία, δεν δημιουργούν κανένα κίνδυνον καταρρεύσεως της οικοδομής!

ΠΩΣ (ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ) ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΑΠΟΔΟΣΙΣ ΕΥΘΥΝΩΝ

Η απλή λογική υπαγορεύει ότι αν ένα κτίριο βλαφθεί από τον σεισμό, θα πρέπει να ακολουθηθεί η εξής διαδικασία αποδόσεως ευθυνών :

  • Καλείται αυτός που υπέγραψε την ορθήν επίβλεψιν της αντισεισμικότητος του έργου, να ελεχθεί αν όντως υλοποιήθηκε η αντισεισμική (στατική) μελέτη του έργου. Είναι προφανές ότι π.χ. αν τοποθετήθηκε λιγότερος σιδηροπλισμός, αν οι κολώνες (υποστυλώματα) κατασκευάσθηκαν μικρότερα από τα μελετηθέντα ή και αν η ποιότητα σιδηροπλισμού και σκυροδέματος ήταν κατώτερες των προβλεπομένων της μελέτης, Ο ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΕΙΝΑΙ ΕΝΟΧΟΣ. Αν όμως δεν συνέτρεχε ουδείς λόγος από τους προηγουμένους απαλλάσεται των ευθυνών.
  • Καλείται ο μελετητής της αντισεισμικότητος του έργου, να ελεχθεί αν όντως η στατική μελέτη έγινε συμφώνως με τους ισχύοντες κανονισμούς. Αν δεν τηρήθηκαν, Ο ΜΕΛΕΤΗΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΟΧΟΣ αλλιώς απαλλάσεται των ευθυνών.

Δεν θα υποστηρίξω ότι όλοι οι επιβλέποντες και μελετητές ήταν σωστοί.  Εκείνη την μεσημβρία του σεισμού του 1999 (7 Σεπ), ευρισκόμουν σε οικοδομή πλήρους ευθύνης μου (μελέτη και επίβλεψις) και σε απόστασιν 400 μέτρων κατέπεσε το μισό από ένα κτίριο.  Ο (φυσιολογικός) τρόμος μου ήταν μεγάλος και φρόντισα να επισκεφθώ όλα τα βλαμμένα κτίρια της ευρυτέρας περιοχής (δεδομένου ότι ήταν στις παρειές της Πάρνηθος) όπου και η έντασις του σεισμού ισχυροτέρα.  Το συμπέρασμά μου ήταν :

ΟΠΟΥ ΥΠΗΡΞΕ (ΕΜΦΑΝΗΣ) ΒΛΑΒΗ ΥΠΗΡΞΕ ΟΧΙ ΜΙΑ ΑΛΛΑ ΠΟΛΛΑΠΛΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΕΣ ή ΜΕΛΕΤΗΤΙΚΕΣ ΑΜΕΛΕΙΕΣ!

Προφανώς αδυνατώ να εκφραστώ για τις αφανείς βλάβες, λόγω ελλείψεως στοιχείων.  Αλλά όταν είδα με τα μάτια μου ποσότητα σιδηροπλισμού έως και το 20% της ελαχίστης προβλεπομένης (πχ. πολυκατοικία οδού Ρόδων, Νέας Ερυθραίας) αδυνατώ να συγκρατηθώ να γράψω ότι :

ΟΠΟΥ ΥΠΗΡΞΕ ΒΛΑΒΗ, ΟΦΕΙΛΟΤΑΝ ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΧΟΝΤΡΟΜ@@@ΚΙΕΣ.

ΕΝΤΕΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ – ΤΡΟΜΑΖΕΙ Η ΑΜΕΛΕΙΑ

Με βάσιν το δίπτυχο παρατήρησις και πείραμα, προχωρά η Επιστήμη.  Έτσι και στο μείζον θέμα της αντισεισμικής προστασίας.  Μετά από κάθε σεισμόν, αφού ανασύρουμε τα θύματα, εκκινούμε την καταμέτρησιν των ζημιών και κυρίως το αίτιον αυτών. Θα το επικεντρώσω στον σεισμόν του 1999 (Πάρνηθα).

Όταν λοιπόν άρχισε η (υποτιθεμένη) έρευνα αιτιών των καταρρεύσεων ή βλαβών λόγω σεισμού, συστήθηκαν κάποιες επιτροπές “ειδικών επιστημόνων”, όπως σε παρομοίους περιπτώσεις (π.χ. με την υπόθεσιν κορωνοϊού, σιδηροδρομικού δυστυχήματος κ.α.).  Διορίσθηκαν κάποιοι “δικοί μας” επιστήμονες (με αρκετούς μοιρασθήκαμε τα ίδια πολυτεχνειακά έδρανα) και πρότειναν βελτιώσεις των ήδη υπαρχουσών προδιαγραφών.

Είναι προφανές ότι η “στάμπα” των κατασκευαστών σκυροδέματος και σιδηροπλισμού ήταν κάτι περισσότερον από εμφανής (σαν να λέμε σήμερα η “στάμπα” της Pfizer).  Αν αρχίσω να απαριθμώ, δεν θα τελειώσουμε.  Ένα μόνον εμφανέστατον αναφέρω :

Αυξήθηκε το ελάχιστο πάχος των τοιχείων των υπογείων (και υποστηλωμάτων ~ κολωνών) από 20cm σε 25cm (αύξησις 25% στο επιμέρους κόστος) ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΙ ΟΥΔΕΜΙΑ ΒΛΑΒΗ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΠΑΧΟΥΣ 20cm!  Παρατήρησις και πείραμα (δηλαδή Επιστήμη) είπαμε ή επιταγές των προμηθευτών υλικών;  Πάσα ομοιότης με άλλου είδους προβλήματα είναι …”απλώς συμπτωματική”.

Αυτοί λοιπόν οι “χαρτογιακάδες επιστήμονες”, που όχι απλώς δεν έχουν πιάσει μία πένσα να προσδέσουν κάποιον ελλείποντα οπλισμόν αλλά δεν έχουν καν “μυρίσει” οικοδομή, που η επιστημοσύνη τους εξηχνώθη (ή μάλλον εξ-ευρώ-θη) αμέλησαν το τρομακτικότερο στοιχείο του σεισμού της Πάρθηθος :

ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΙΣ ΣΕΙΣΜΟΥ ΕΩΣ ΚΑΙ 52% δηλαδή υπερτριπλασία της μελετουμένης!

(Σημειώστε σεισμός 5,9Richter με επιτάχυνσιν 52%, υπερτριπλασίαν του 16% του σεισμού των Αλκυονίδων με 6,9Richter, δηλαδή δεκαπλασίας εντάσεως!!!  Αυτό για να εμπεδώσετε αυτό που έγραψα αρχικώς).

Με απλά λόγια : αν σας είχα μελετήσει μία κατασκευή (ή κάποιος άλλος συνάδελφος), συμφώνως των προδιαγραφών και είχα επιβλέψει την κατασκευή συμφώνως της μελέτης, και αυτή η κατασκευή καταρρεύσει με σεισμό υπερτριπλασίας εντάσεως της μελετηθείσης, είμαι (είμαστε) απολύτως αθώος και την ευθύνη την φέρει αυτό το έκτρωμα που σήμερα φέρεται ως ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ και οι πάσης φύσεως “επιστημονικές” του επιτροπές.

Αν τώρα σεις χάσετε και το κτίριο και τις φρου-φρού-δικες (κλιματολογικές) επεμβάσεις, πρόβλημά σας.  Σε όσους μπόρεσα τα εξέθεσα στον κατάλληλον χρόνον και ευτυχώς όσοι με άκουσαν και δεν επικεντρώθηκαν σε γυαλιστερά πομολάκια.  Η ασφάλεια πάνω από όλα

ΠΕΡΙ ΦΙΛΟΤΙΜΟΥ ΜΠΕΤΟΝ ΚΑΙ ΑΦΙΛΟΤΙΜΙΑΣ ΕΙΔΙΚΩΝ

Με τον σεισμόν του 1981, ο συντελεστής αντισεισμικότητος από 4% έγινε 16% (πάντοτε ομιλώ για Αττική).  Όταν ο σεισμός είχε επιτάχυνσιν 52%, ουδεμία αλλαγή προβλέφθηκε!  Το ερώτημα είναι :

ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΠΟΥ ΜΕΛΕΤΗΘΗΚΑΝ ΜΕ 4%, ΠΩΣ ΑΝΤΕΞΑΝ ΣΤΟ 52%;

Οι “ειδικοί” έχουν την απάντησιν. Μην γελάσετε! “ΤΟ ΦΙΛΟΤΙΜΟ ΤΟΥ ΜΠΕΤΟΝ“!!!

Όποιος είναι αφιλότιμος, ψάχνει το φιλότιμο στα άψυχα!

Εμπεδώστε αυτά πριν εκπλαγείτε περισσότερον από άλλα τρομακτικά στην συνέχεια του άρθρου, σχετικώς με τις συντελεσθείσες “επισκευές” των βλαμμένων κτιρίων και κυρίως με το τι μπορείτε να κάνετε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »