Στριμωγμένη» τουρκική άσκηση στις δύο τελευταίες ημέρες της ελληνικής – Η Άγκυρα θα προσπαθήσει να αναστατώσει το μαλακό υπογάστριο του ελληνισμού
Με την άσκηση Παρμενίων να ξεκινά από σήμερα τυπικά και την Αθήνα να «κλείνει» το Αιγαίο έχοντας στείλει παράλληλα ένα μήνυμα ισχύος με την τετραμερή άσκηση «Ηρακλής» η Άγκυρα φαίνεται προς το παρόν να μαζεύεται σε στρατιωτικό επίπεδο, ψάχνοντας παράλληλα για το ευαίσθητο σημείο.

Από την Αυστρία ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος είπε σχετικά με την Τουρκία:
Στο πλαίσιο της ανάλυσης που κάναμε για τη σταθερότητα και την ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο ασφαλώς το κύριο θέμα είναι η παραβατική και προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας.

Και, όπως είχαμε την ευκαιρία να πούμε, μπορεί η ένταση του περυσινού καλοκαιριού να μην διατηρήθηκε και αυτό το καλοκαίρι, από εκεί και πέρα όμως οι προθέσεις της Τουρκίας, και ιδίως οι συμπεριφορές της, είναι δεδομένες και δεν αφήνουν μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας. Τόνισα ότι εάν αποφασίσει ποτέ η Τουρκία να σεβαστεί τους κανόνες συμβίωσης των κρατών στον διεθνή περίγυρο, δηλαδή, κυρίως το Διεθνές Δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας, έχουμε περιθώρια να συνεννοηθούμε.

Όταν όμως δεν σέβεται αυτούς τους κανόνες, τότε ασφαλώς τα περιθώρια αισιοδοξίας και τα δικά μας είναι πολύ μικρά. Ας λειτουργήσει και ας συμπεριφερθεί η Τουρκία όπως πρέπει να συμπεριφέρονται τα κράτη στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, με σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας και μπορούμε, όπως είπα, να πάνε πολύ καλύτερα.

Δυστυχώς όμως αυτό δεν διαφαίνεται και δεν υπάρχουν και μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας, εν τούτοις οφείλουμε εμείς να συνεχίζουμε τις προσπάθειες, παράλληλα όμως στη διπλωματική προσπάθεια να φροντίζουμε και για την επαύξηση της συνολικής αποτρεπτικής δυνατότητας των Ενόπλων Δυνάμεων και αυτό είναι κάτι που κάνουμε με σχέδιο και ένταση, ιδίως τα τελευταία δύο χρόνια.»

 

Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς, χθες στην άσκηση Ηρακλής τόνισε: Διευρύνοντας τα πεδία σύμπραξης μεταξύ μας, θα αποτελέσουμε παράδειγμα αρμονικής διακρατικής συνεργασίας πάνω στην ταραγμένη σκακιέρα των διεθνών σχέσεων, συγκλίνοντας απαρέγκλιτα στις θεμελιώδεις αξίες των Ηνωμένων Εθνών, τις αξίες της Ασφάλειας, της Δικαιοσύνης και της Ισότητας.

Ολοκληρώνοντας τη σύντομη αυτή τοποθέτησή μου και απευθυνόμενος σε όλο το προσωπικό των Ειδικών Επιχειρήσεων της Ελλάδας, της Αιγύπτου, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Σαουδικής Αραβίας, που έλαβε μέρος στην Άσκηση, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι:

Με σεβασμό της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας των χωρών μας και με βαθιά προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, θα μπορέσουμε να εγγυηθούμε διαχρονικά την ειρήνη και την ασφάλεια στην κρίσιμη γεωστρατηγικά περιοχή μας».

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στο σύντομο χαιρετισμό που απηύθυνε, καλωσόρισε τους διακεκριμένους επισκέπτες στην Ελλάδα καθώς και το προσωπικό των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων της Αιγύπτου, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Σαουδικής Αραβίας που συμμετέχουν στην τετραμερή Άσκηση. Στην συνέχεια αναφέρθηκε στον εποικοδομητικό ρόλο που διαδραματίζουν οι πολυμερείς συνεργασίες και εκπαιδεύσεις και ειδικά αυτή των τεσσάρων Χωρών, καθώς εκτός από την επαύξηση της μαχητικής ικανότητας των συμμετεχόντων συμβάλουν στην κοινή προσπάθεια τους για την εδραίωση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα την Χώρα μας ως πυλώνα Ειρήνης και Ευημερίας.

Επίσης τόνισε ότι η Διεθνής Άσκηση Ειδικών Επιχειρήσεων HERCULES-21 εντάσσεται στον βραχυ-μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό του ΓΕΕΘΑ για τη διεξαγωγή διμερών και πολυμερών εκπαιδεύσεων προς επαύξηση του επιπέδου επιχειρησιακής ετοιμότητας των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και ενίσχυση της συνεργασίας με χώρες προσηλωμένες στο Διεθνές Δίκαιο και στις σχέσεις καλής γειτονίας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι κοινές προκλήσεις του παρόντος και του μέλλοντος.

Απέναντι λοιπόν σε αυτή την επίδειξη ισχύος και τις δηλώσεις της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, η Τουρκία προχωρά σε δύο κινήσεις, τουλάχιστον αντιπερισπασμού. Προχωρά σε άσκηση με πυρά στο βάθος του Κόλπου του Ξηρού ώστε να είναι όσο γίνεται πιο μακριά από ελληνικά μάτια, από τις 28 έως τις 30 Σεπτεμβρίου, τις δύο τελευταίες ημέρες της “Παρμενίων” δηλαδή και σε μια ναυτική άσκηση στις 8 Οκτωβρίου νοτίως της Λεμεσσού. Μόλις δηλαδή τελειώσει ο “Παρμενίων” στην Ελλάδα η Άγκυρα θα προσπαθήσει να αναστατώσει το μαλακό υπογάστριο του ελληνισμού. Την Κύπρο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »