Μετά την αιγυπτιακή άρνηση στη “λυκοφιλία” της Τουρκίας ξέσπασαν εξεγέρσεις της Μουσουλμανικής αδερφότητας
Δάκτυλος της ΜΙΤ και προσωπικά του Τούρκου προέδρου Ερντογάν φαίνεται να μπήκε για τις μαζικές διαμαρτυρίες που έχουν ξεσπάσει σε ολόκληρη την Αίγυπτο ενάντια στον Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι.

Στο Σουέζ, το Κάφρ Ελ Νταβάρ, το Κάιρο, την Αλεξάνδρεια και το Ασουάν, οι διαδηλωτές ζητούν ξαφνικά από τον Αλ Σίσι να παραιτηθεί. Μετά την επίθεση των δυνάμεων ασφαλείας εναντίον διαδηλωτών, η προεδρική κατοικία στο Ασουάν πυρπολήθηκε.

Ένα βίντεο δείχνει ένα αυτοκίνητο της αστυνομίας να υποχωρεί αφού διαδηλωτές πετούν σωρηδόν πέτρες σε αυτό.
Στην πόλη Al-Qanater, οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στους στενούς δρόμους για να εμποδίσουν την επίθεση των δυνάμεων ασφαλείας.

Στο χωριό Kadiya στο Κυβερνείο της Γκίζας, Αιγύπτιοι διαδηλωτές ανέτρεψαν ένα φορτηγό της αστυνομίας.
Μετά από εντολή του προέδρου Αλ Σίσι, όλες οι αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας αναπτύχθηκαν σε αρκετές περιοχές και πόλεις σε ολόκληρη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένης της πλατείας Ταχρίρ και του Σουέζ, δημιουργώντας στρατιωτικά σημεία ελέγχου σε διασταυρώσεις και αυτοκινητόδρομους.

Αρκετά καφέ έκλεισαν, ιδίως στην πρωτεύουσα, το Κάιρο, ως προληπτικό μέτρο.

Οι διαμαρτυρίες ξεκίνησαν από τον Μοχάμεντ Αλί υψηλόβαθμο μέλος της μουσουλμανικής αδελφότητας ζήτησε μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από τους “πολίτες” να βγουν στο δρόμο.

Ο ίδιος και οι Τούρκοι πράκτορες που τον πατρονάρουν έστειλαν το hashtag, «βγείτε στις 20 Σεπτεμβρίου», καλώντας τους Αιγύπτιους να ενωθούν ενάντια “στην καταπίεση και την αδικία για να σώσουν τη χώρα”.

Πέρυσι, κυκλοφόρησε μια σειρά βίντεο που κατηγορούν το κυβερνών καθεστώς και την οικογένειά του για διαφθορά και σπατάλη δημόσιων πόρων.

Οι χριστιανοί της Αιγύπτου (Κόπτες) όπως και οι κοσμικοί ακτιβιστές φοβούνται ότι μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση η οποία μπορεί να επιφέρει ακόμα και εμφύλιο και έχουν στρέψει τις ελπίδες τους στο στρατό.

Πολλοί είναι αυτοί παράλληλα, που πιστεύουν ότι Μουσουλμανική Αδελφότητα έχει διεισδύσει βαθιά στην αιγυπτιακή κοινωνία και πιθανόν ανέμενε την κατάλληλη χρονική στιγμή που θα έχει την απόλυτη δύναμη, για να ξεσηκώσει ξανά τον κόσμο εκτιμούν διάφορα ινστιτούτα, τα οποία αναμένουν πιθανόν τα χειρότερα τα οποία έρχονται.

Φόβοι υπάρχουν για την εμφάνιση των ομάδων αυτομάμυνας, οι οποίες και το 2013, έστηναν οδοφράγματα, και πραγματοποιούσαν ελέγχους σε αυτοκίνητα σε όσους εισέρχονταν στις συνοικίες ή στους δρόμους που βρίσκονται.

Μιλάμε για τους φανατικούς οπαδούς του αποθανόντος προέδρου Μ. Μόρσι, τους οποίους ελέγχει η Τουρκία από το έδαφος της μέσω των 30.000 Αιγυπτίων που ζουν στην χώρα και ανήκουν στην αδελφότητα.

Πίσω από όλα όμως ευρίσκεται η Τουρκία και η περιβόητη ΜΙΤ που ελέγχει τη μουσουλμανική αδελφότητα στην Αίγυπτο από την εποχή του προέδρου Μ. Μόρσι.

Μετά την απόρριψη των Αιγυπτίων στην πρόταση της Άγκυρας για συμφιλίωση, η “παρέα” του Ερντογάν στην Άγκυρα έδωσε εντολή για τις διαμαρτυρίες και την επίθεση κατά του καθεστώτος του Αλ Σίσι.

Αυτό είναι ξεκάθαρο πλέον, ενώ οι εξελίξεις τρέχουν συνεχώς.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »