Μερικοί από τους ξένους μαχητές που έχουν πάει στην Ουκρανία για να πολεμήσουν τη Ρωσία είναι νεοναζί εξτρεμιστές και επιστρέφουν στις πατρίδες τους με μαχητικές ικανότητες, κάτι που θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή, ανέφερε την Πέμπτη το Middle East Media Research Institute
20.000 ξένοι μαχητές πήγαν να υπηρετήσουν στην Ουκρανία στην αρχή της σύγκρουσης, δήλωσε το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στις αρχές Μαρτίου.

Αυτοί οι μαχητές έχουν εκπαιδευτεί για μάχη, μαθαίνοντας δεξιότητες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν για να εκπαιδεύσουν, να στρατολογήσουν και να σχεδιάσουν βία κατά την επιστροφή τους στην πατρίδα τους, έγραψε ο ειδικός εξωτερικής πολιτικής Tarek Megerisi στο Foreign Policy.

Η Ουκρανία στρατολόγησε στο παρελθόν ξένους, συμπεριλαμβανομένων εξτρεμιστών, το 2014 για να βοηθήσει την υπεράσπιση της Κριμαίας. Ωστόσο, η MEMRI εξήγησε ότι οι μαχητές ελέγχονται τώρα πριν τους επιτραπεί η είσοδος στη χώρα.

Ωστόσο, ορισμένες ουκρανικές ομάδες στρατολογούν ενεργά «φυλετικά ή εθνοτικά φανατισμένους βίαιους εξτρεμιστές για να συμμετάσχουν σε διάφορα τάγματα εθελοντών νεοναζί στον πόλεμο κατά της Ρωσίας»σύμφωνα με έγγραφο από την Υπηρεσία Τελωνείων και Προστασίας των Συνόρων των ΗΠΑ. Αμερικανοί αξιωματούχοι του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας εξέφρασαν ανησυχία στο έγγραφο με το γεγονός ότι οι εξτρεμιστές θα μπορούσαν να επιστρέψουν στις ΗΠΑ με περισσότερη στρατιωτική εκπαίδευση.

Ανησυχία για την επιστροφή μαχητών

Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστραλία και η Γερμανία ανησυχούν παρόμοια με την προοπτική εξτρεμιστών πολιτών τους να πάνε στην Ουκρανία για να πολεμήσουν.

Η βρετανική αντιτρομοκρατική αστυνομία τοποθετήθηκε στις πύλες αναχώρησης των πτήσεων που κατευθύνονταν προς την Ουκρανία στα μέσα Φεβρουαρίου, προκειμένου να ελέγξει τους επιβάτες από την ανησυχία ότι κάποιοι εξτρεμιστές αναζητούσαν στρατιωτική εμπειρία και εκπαίδευση όπλων, σύμφωνα με το The Guardian.

Οι αυστραλιανές αρχές έλαβαν επίσης προφυλάξεις. «Η αυστραλιανή κυβέρνηση είναι σε εγρήγορση για το ενδεχόμενο οι Αυστραλοί να ταξιδέψουν στην Ουκρανία για να εμπλακούν σε εχθροπραξίες και θα συνεχίσει να παρακολουθεί και να αξιολογεί τις μετακινήσεις ατόμων από την Αυστραλία και να εφαρμόζει πολιτικές και επιχειρησιακούς μετριασμούς όπου χρειάζεται»δήλωσε εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών, σύμφωνα με το ABC News.

Μεταξύ των ξένων μαχητών που επέστρεψαν στις ΗΠΑ, αρκετοί έχουν αναγνωριστεί ως νεοναζί, ανέφερε το MEMRI. Ένας από τους μαχητές, που είχε δημοσιεύσει ακραίο αντισημιτικό περιεχόμενο στο Διαδίκτυο, καυχιόταν για τις δεξιότητες που είχε μάθει και οι οποίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή βομβών και τις επιθέσεις με ελεύθερους σκοπευτές, μεταξύ άλλων. Άλλοι επιστρεφόμενοι συνδέονται με το κίνημα boogaloo.

Το Παρατηρητήριο Εσωτερικών Τρομοκρατικών Απειλών (DTTM) του MEMRI εντόπισε μέλη από περισσότερες από 35 νεοναζιστικές, αντικυβερνητικές και εξτρεμιστικές ομάδες λευκής υπεροχής που πολεμούν στην Ουκρανία.

Εκτός από τις ΗΠΑ, προέρχονται από χώρες όπως ο Καναδάς, η Γαλλία και η Ισπανία.

Οι προσκλήσεις για προσλήψεις έχουν κοινοποιηθεί στα κανάλια κοινωνικής δικτύωσης των λευκών υπέρμαχων. Ορισμένοι εξτρεμιστές που δεν έχει επιβεβαιωθεί ότι βρίσκονται στην Ουκρανία μπορεί κάλλιστα να βρίσκονται εκεί να πολεμούν. Ορισμένοι ακραίοι νεοναζί που παρακολουθούνται από το DTTM έπαψαν να έχουν διαδικτυακή παρουσία από την αρχή της σύγκρουσης, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούσαν να είχαν πάει να πολεμήσουν.

Κοινές πρακτικές με το ISIS

Ξένοι μαχητές του ISIS που επέστρεψαν στην πατρίδα τους μετά από μάχες στο εξωτερικό έχουν εμπλακεί σε σχεδιασμένες επιθέσεις στις χώρες καταγωγής τους.

Στις 13 Νοεμβρίου 2015 στο Παρίσι μια καλά σχεδιασμένη τρομοκρατική επίθεση από ξένους μαχητές του ISIS που επέστρεψαν στην πατρίδα τους είχε ως αποτέλεσμα 137 θανάτους.

Οι νεοναζί και οι λευκοί υπέρμαχοι στην Ουκρανία έχουν δημοσιεύσει φωτογραφίες νεκρών θυμάτων πολέμου με τα οποία πολέμησαν δίπλα τους, θυμίζοντας την ισλαμική εξτρεμιστική πρακτική της φωτογράφισης «μαρτύρων» στην κορύφωση του ISIS, σημείωσε η MEMRI.

Οι εξτρεμιστές μαχητές θα επιστρέψουν στην πατρίδα τους με πολλαπλές δεξιότητες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν σε πράξεις εγχώριου τρόμου.

«Το να βρεθούν στο έδαφος σε μια πραγματική κατάσταση μάχης θα τους επιτρέψει να αποκτήσουν πολύτιμη εμπειρία, καθώς ακονίζουν περαιτέρω τις δεξιότητές τους στα όπλα, τον σχεδιασμό επιθέσεων, τη χρήση τεχνολογίας στον πόλεμο, συμπεριλαμβανομένων των επικοινωνιών και της κρυπτογράφησης, και τη χρήση κρυπτονομισμάτων για λαθραία χρηματοδότηση της δραστηριότητάς τους», δήλωσε η MEMRI.

«Στο έδαφος σε καταστάσεις μάχης πραγματικού κόσμου, οι εξτρεμιστές αποκτούν εμπειρία στη μάχη, τον ανταρτοπόλεμο, τα εκρηκτικά και τη δραστηριότητα ελεύθερου σκοπευτή. Αυτές οι δεξιότητες και αυτή η εμπειρία θα μπορούσαν τελικά να στραφούν εναντίον των δυτικών κυβερνήσεων».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »