Την άνοιξη του 2022, ο αγαπημένος διορατικός της Πολωνίας, ο κ. Krzysztof Jackowski, υποσχέθηκε σε χώρες και έθνη μια επικείμενη οικονομική κρίση που θα επηρέαζε ολόκληρο τον κόσμο.

Και τώρα, επιστρέφοντας από ολιγοήμερες διακοπές, ο κ. Krzysztof μίλησε και πάλι με λίγα λόγια για έναν μελλοντικό παγκόσμιο πόλεμο, μια νέα πανδημία και υπαινίχθηκε μια σοβαρή κλιματική αλλαγή, για την οποία θα μιλήσει σύντομα, αλλά τώρα, κατόπιν αιτήματος των συνδρομητών του, αφιέρωσε ολόκληρο το βίντεο κλιπ στο όραμά του για το μέλλον της παγκόσμιας οικονομίας:

…Απ’ ό,τι βλέπω και πιστεύω, ζούμε στο τέλος μιας εποχής οικονομικής τάξης που πρόκειται να αλλάξει ριζικά. Τα πράγματα θα αλλάξουν τόσο πολύ που θα νιώθουμε εντελώς αβοήθητοι. Και αυτό που βλέπουμε γύρω μας τώρα – προβλήματα προσφοράς, πληθωρισμός, ελλείμματα – δεν είναι στην πραγματικότητα καθόλου κακό, επειδή η κατάσταση μας αναγκάζει να συνηθίσουμε σταδιακά σε αυτό που πρόκειται να συμβεί.

Αυτή τη στιγμή έχω την αίσθηση ότι το δολάριο θα αυξηθεί έντονα έναντι όλων των παγκόσμιων νομισμάτων. Και κάποια στιγμή κάποια από αυτά τα στρατηγικά νομίσματα θα καταρρεύσουν, και μετά θα καταρρεύσουν και όλα τα υπόλοιπα. Θα είναι ένα πραγματικό σοκ για όλους μας, διότι τα νομίσματα που μας φαίνονται τώρα τα ασφαλέστερα θα καταρρεύσουν. Και αυτό δεν θα είναι απλώς ένας πληθωρισμός, αλλά ένα είδος ξαφνικής και πολύ μεγάλης κατάρρευσης που θα προκληθεί από ένα γεγονός που θα ταρακουνήσει τον χρηματοπιστωτικό κόσμο παγκοσμίως.

Θα δημιουργηθεί μια κατάσταση όπου οι τράπεζες σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες θα αρχίσουν να κλείνουν. Δεν θα πρόκειται για κάποιον που θα διατάξει να κλείσει την πόρτα στις τράπεζες μπροστά στους πελάτες τους – θα υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τη διατραπεζική ρευστότητα. Θα σχετίζεται με κάποια κίνηση χρήματος που θα ξεκινήσει στην Ευρώπη και ορισμένες τράπεζες θα θεωρήσουν αρχικά ότι όλα είναι απλώς μια βραχυπρόθεσμη αρνητική διαδικασία και θα αρχίσουν να αναστέλλουν προσωρινά τις δραστηριότητες ρευστότητάς τους. Και αυτό θα είναι ένα μήνυμα για εμάς ότι η κρίση ξεφεύγει από τον έλεγχο.

Όλα αυτά αρχικά θα μοιάζουν έντονα με την κρίση του 2008, η οποία επιδιορθώθηκε με την ισχυρή εκτύπωση νέου χρήματος. Και το χαλί αυτών των χρημάτων κάλυψε το πρόβλημα σαν φελλός. Αλλά τώρα όλα όσα κρύφτηκαν το 2008 θα ξαναβγούν στην επιφάνεια, αλλά μόνο με πολλαπλάσια δύναμη, γιατί η καταστολή του πληθωρισμού με το τύπωμα χρήματος και τον υπερβολικό σοσιαλισμό λύνει το πρόβλημα μόνο για λίγο και μετά αποκαλύπτεται ξανά σε στρατηγική προοπτική.

Τελικά, ο οικονομικός κόσμος θα ξαναπέσει στον λάκκο του 2008, μόνο που αυτή τη φορά θα είναι πολύ πιο βαθύς. Και θα χρειαστούν πολλά χρόνια για να βγούμε από αυτή την τρύπα, και η ιδέα είναι να αλλάξουμε εντελώς το σύστημα ροής χρήματος, το σύστημα αποταμίευσης. Αυτό θα απαιτούσε μια βαθιά κατάρρευση, η οποία θα δικαιολογούσε οικονομικά όλα όσα συμβαίνουν και από την οποία θα χάναμε πολλά.

Όταν το χρηματοπιστωτικό σύστημα καταρρεύσει, πολλοί και πολλοί άνθρωποι που είναι τώρα χρεωμένοι θα είναι τρομερά ευχαριστημένοι, επειδή θα λάβουν κάποιες χάρες και υποσχέσεις για πλήρη διαγραφή των χρεών τους. Ξαφνικά οι άνθρωποι θα νιώσουν ελεύθεροι και θα αποφασίσουν ότι μπορούν να πάρουν αποφάσεις μόνοι τους, ώστε να συνεχίσουν να λειτουργούν οι επιχειρήσεις τους. Αλλά αυτή η χαρά θα είναι βραχύβια, καθώς θα ακολουθήσει μια πλήρης οικονομική κατάρρευση.

Και το πρώτο πράγμα που θα αντιμετωπίσουν οι άνθρωποι επί τόπου είναι οι ελλείψεις, καθώς οι εισαγωγές και οι εξαγωγές θα καταρρεύσουν με τη διακοπή των διατραπεζικών πληρωμών. Δεν θα αντιμετωπίσουν όλες οι χώρες επισιτιστική κρίση και ελλείψεις τροφίμων, αλλά πολύ οικεία και βασικά είδη πρώτης ανάγκης μπορεί να μην υπάρχουν. Και σε όσες χώρες εισάγονται τρόφιμα, οι αρχές θα πρέπει να καθιερώσουν μερίδες φαγητού.

Η πείνα αυτή καθαυτή πιθανότατα δεν θα εμφανιστεί στην Ευρώπη, αλλά η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει σίγουρα προβλήματα διανομής τροφίμων. Και τότε όλοι θα αρχίσουν να μιλούν για κάποιο νέο χρηματοπιστωτικό σύστημα αμέσως. Αλλά αν πριν πολλοί άνθρωποι, όταν μιλούσαν για ένα νέο σύστημα, δεν το αποδέχονταν, τώρα θα αναγκαστούν να το αποδεχτούν γιατί δεν θα υπάρχει άλλη διέξοδος.

Θα υπάρξει μια ορισμένη κοινωνική κατάρρευση, διότι οι άνθρωποι που θα διαγράψουν τα χρέη τους θα είναι πολύ ευτυχισμένοι και οι άνθρωποι που δεν έχουν χρέη αλλά έχουν κάποιες αποταμιεύσεις θα χάσουν όλες τις αποταμιεύσεις τους. Και θα είναι πολύ αναστατωμένοι.

Έχω την αίσθηση ότι η οικονομική κατάρρευση που βρισκόμαστε στα πρόθυρα δεν θα προέλθει από την Ευρώπη, η Ευρώπη απλώς θα αντιδράσει. Κάτι ξαφνικό θα συμβεί και τότε οι πολύ ισχυρές τράπεζες στην Ευρώπη, όπως οι ελβετικές, θα αρχίσουν να κλείνουν για να προστατεύσουν τα κεφάλαιά τους. Και ως αποτέλεσμα θα υπάρξει κάποια αναστάτωση στα οικονομικά, η οποία θα προκαλέσει όλες αυτές τις συνέπειες.

Συνολικά, η οικονομική κατάρρευση που μας περιμένει θα είναι ΜΕΓΑΛΗ. Αλλά θα το ξαναπώ και θα πω ότι αυτό που συμβαίνει τώρα μας διδάσκει, ως ένα βαθμό, εκπαιδεύοντάς μας να παίρνουμε τις σωστές αποφάσεις τόσο για τα αφεντικά όσο και για τους απλούς ανθρώπους επί του εδάφους. Και τότε, όταν ο καπνός της οικονομικής κατάρρευσης θα έχει διαλυθεί και όλα θα έχουν εξαφανιστεί, οι όχι πολύ πλούσιες χώρες, όπως η Πολωνία, θα εξακολουθούν να βοηθούν τις πολύ πλούσιες χώρες, επειδή τη στιγμή της κατάρρευσης έλαβαν τις σωστές οικονομικές αποφάσεις.

Προς το παρόν, να έχετε κατά νου ότι θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι να αποταμιεύσετε τις οικονομίες σας. Δεν υπάρχει πολύς χρόνος, νομίζω, μέχρι το φθινόπωρο. Σκεφτείτε τι πρέπει να αγοράσετε, ώστε να μην είναι όπως με το χαρτί τουαλέτας και τα καύσιμα: φαινομενικά έχετε το χαρτί, αλλά το ζαμπόν έχει τελειώσει, έχετε επίσης τα καύσιμα, αλλά κάτι έχει χαλάσει στο αυτοκίνητο. Βρείτε μια ισορροπία και τότε μπορείτε να κρατήσετε αυτό για το οποίο έχετε δουλέψει τόσο σκληρά.

Οι άνθρωποι με ρωτούν: κ. Krzysztof, τι γίνεται με την πολιτική; Με την πολιτική, όλοι έχουμε δει τι έχει συμβεί τώρα στο Ηνωμένο Βασίλειο με την κυβέρνηση. Αλλά αυτό είναι μόνο η αρχή και για το υπόλοιπο του καλοκαιριού, δηλαδή τον Ιούλιο-Αύγουστο, θα δούμε κάτι παρόμοιο σε τουλάχιστον δύο χώρες της Ευρώπης.

Κύριε Krzysztof, ο κόσμος θα βγει στους δρόμους; Θα είναι καυτό; Θα υπάρξει νέα κρίση με τον κορονοϊό; Η ζέστη εξακολουθεί να έρχεται, αλλά τίποτα νέο δεν θα συμβεί με την κορώνα σύμφωνα με τις αισθήσεις μου. Και κανείς δεν θα βγει στους δρόμους, καθώς οι άνθρωποι δεν είναι πια οι ίδιοι. Μετά από τόσα άσχημα πράγματα που σχετίζονται με την πανδημία, οι άνθρωποι κατά κάποιο τρόπο δεν βγήκαν πολύ έξω, οπότε δεν θα πρέπει να περιμένουμε τίποτα από τους ανθρώπους ακόμη και τώρα που αρχίζει μια άλλη εποχή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »