Πριν λίγο έγινε γνωστό ότι, οι πρεσβείες των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας σε Πρίστινα και Βελιγράδι, αντέδρασαν μέσω κοινών ανακοινώσεων για την κατάσταση στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο.

Οι πρεσβευτές των ΗΠΑ και της Βρετανίας ζήτησαν να αφαιρεθούν αμέσως τα οδοφράγματα που βρίσκονται στο βορρά.

Η Ρωσία κινείται ήδη υποστηρικτικά για τους Σέρβους

Άμεση και ταχύτατη ήταν η αντίδραση των Ρώσων στα τεκταινόμενα στο Κοσσυφοπέδιο με δήλωση περί “ υπεράσπισης των σερβικών συμφερόντων στο Κοσσυφοπέδι

“Η Ρωσία θα υπερασπιστεί τα δικαιώματα της Σερβίας και θα προσφέρει υπηρεσίες διαμεσολάβησης”, δήλωσε ο Όλεγκ Μορόζοφ, μέλος της Δούμας και του κόμματος «Ενωμένη Ρωσία» του Ρώσου προέδρου Β.Πούτιν.

Δυστυχώς όμως δεν υπάρχουν πολλές πιθανότητες επιτυχίας στον τομέα της διαμεσολάβησης. Ωστόσο, οι πιθανότητες θα είναι σημαντικά μεγαλύτερες μετά την στρατιωτική και πολιτική μας νίκη στην Ουκρανία”, είπε ο Μορόζοφ, ο οποίος σημείωσε ότι η Δύση ενδιαφέρεται για την διατήρηση του Κοσσυφοπεδίου.

Η Δύση ενδιαφέρεται ζωτικά για τη διατήρηση του Κοσσυφοπεδίου ως αντισερβικής στρατιωτικής βάσης. Αυτή είναι επίσης η πηγή της σύγκρουσης”, διευκρίνισε ο ίδιος.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον βουλευτή, η «αναθεώρηση» των κανόνων της παγκόσμιας τάξης θα συμβάλει στην επίλυση της σύγκρουσης στο Κοσσυφοπέδιο.

“Το προηγούμενο του Κοσσυφοπεδίου πρέπει να “αντιμετωπιστεί” με την αναθεώρηση όλων των κανόνων της σύγχρονης παγκόσμιας τάξης”, πρόσθεσε ο Ρώσος αξιωματούχος.

Η κατάσταση στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου κλιμακώθηκε μετά τη σύλληψη ενός πρώην μέλους της αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου, Dejan Pantić.

“Σύμφωνα με την διπλωματική συμφωνία που υπογράφηκε στις 24 Σεπτεμβρίου 2022 με το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, η Σερβία έχει το δικαίωμα να ζητήσει επίσημα τη βοήθεια και την συμμετοχή της Ρωσίας στην προστασία των Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο, καθώς και στην διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας μας”, δηλώνει ο Σέρβος ειδικός  Ivan Kostić από την Dvera.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Νίκολα Σελάκοβιτς και ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ υπέγραψαν πέρυσι συμφωνία για συντονισμένες δραστηριότητες στον τομέα της διεθνούς πολιτικής.

Το βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου είναι αποκλεισμένο τόσο από τους Σέρβους πολίτες όσο και από την αλβανική αστυνομία

Οι Σέρβοι διαμαρτύρονται, ενώ  τα σχολεία στο βορρά δεν θα ανοίξουν σήμερα. Η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου απαγόρευσε τη διέλευση τόσο οχημάτων όσο και πεζών στις διαβάσεις Γιαρίνε και Μπριάνκ.

Μέλη της αλβανικής ειδικής δυνάμεως με την ονομασία ROSU, βαριά οπλισμένα και με τεθωρακισμένα οχήματα, εισέβαλαν στο κτίριο του μεγάλου φράγματος στη λίμνη Gazivode, συνέλαβαν τον εργαζόμενο που βρήκαν έξω από τις εγκαταστάσεις και έσχισαν σημαίες της Σερβίας, αναφέρουν σερβικά ΜΜΕ.

Σερβικό εθνικό συμβούλιο για Κοσσυφοπέδιο με απόφαση πιθανής δράσης εφόσον απειλούνται Σέρβοι πολίτες

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς πραγματοποίησε χθες Κυριακή, έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας στις 19:00μμ,  σε σχέση με την επιδείνωση της κατάστασης στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, μετέδωσε η εθνική τηλεόραση της Σερβίας RTS.

Ο τηλεοπτικός σταθμός ανέφερε ότι η απόφαση του Σέρβου περί καταστάσεως υψίστου ετοιμότητας των σερβικών ενόπλων δυνάμεων, οφείλεται στην ανακοίνωση του Πρωθυπουργού του Κοσσυφοπεδίου Αλμπίν Κούρτι για επιχείρηση, κατά την οποία οι ειδικές μονάδες της αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου θα χρησιμοποιήσουν όλα τα δυνατά μέσα για να αφαιρέσουν τα οδοφράγματα.

Οι σερβικές ένοπλες δυνάμεις δεν τίθενται μόνο σε γενική επιφυλακή, αλλά σύμφωνα με τοπικές δημοσιογραφικές πηγές, εφόσον απαιτηθεί, θα “χρησιμοποιηθούν” στην περιοχή.       

Η Πρίστινα απαίτησε από τους Σέρβους να απομακρύνουν τα οδοφράγματα το ταχύτερο δυνατό.

Μετά τη σύνοδο του σερβικού Συμβουλίου Ασφαλείας του Κοσσυφοπεδίου, ο Κοσσοβάρος πρωθυπουργός Α.Κούρτι ανέφερε σε εκπροσώπους των χωρών της Quinta (ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία) σε διαδικτυακή συνάντηση, ότι έχει δώσει τελεσίγραφο στους Σέρβους να αφαιρέσουν τα οδοφράγματα από τους αυτοκινητόδρομους στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, διότι σε αντίθετη περίπτωση θα επέμβει η Αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου.

Σε γενική επιφυλακή ο στρατός της Σερβίας λόγω των εξελίξεων στο Κοσσυφοπέδιο

Ο σερβικός στρατός τέθηκε σε συναγερμό λόγω επιθέσεων στο Κοσσυφοπέδιο.

Η πιθανότητα έναρξης πολέμου μεταξύ Κοσόβου και Σερβίας για πρώτη φορά είναι στο υψηλότερο επίπεδο.

Μετά τις προχθεσινές εκρήξεις στα σύνορα Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου, έγινε γνωστό ότι ο Πρόεδρος της Σερβίας αποφάσισε να φέρει τον στρατό της χώρας στον υψηλότερο βαθμό πολεμικής ετοιμότητας.

Αυτό δείχνει ότι η πιθανότητα στρατιωτικών συγκρούσεων μεταξύ Πρίστινα και Βελιγραδίου είναι στο μέγιστο επίπεδο, τονίζουν ΜΜΕ.

Προς το παρόν, υπάρχουν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ότι οι σερβικές ειδικές δυνάμεις προσπάθησαν να εισβάλουν στο έδαφος του Κοσσυφοπεδίου, αλλά δέχθηκαν πυρά από αυτόματα όπλα των Αλβανών.

Επιπλέον, κάτοικοι της περιοχής αναφέρουν ότι μια ισχυρή έκρηξη ταρακούνησε το έδαφος της Μιτρόβιτσα, αλλά δεν υπάρχουν ακόμη πληροφορίες για το τι ακριβώς την προκάλεσε, τι ζημιές υπάρχουν και αν υπάρχουν θύματα.

Σε επιφυλακή η EYLEX και η KFOR λόγω καταιγιστικών εξελίξεων

Η EULEX, που αποτελεί την αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κοσσυφοπέδιο, είναι σε πλήρη επιφυλακή στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, όπως και η δύναμη της KFOR.

Ο Γ. Μπορέλι, επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, προειδοποίησε ότι η ΕΕ, δεν θα ανεχθεί βία κατά των μελών της αποστολής του.

«Η ΕΕ δεν θα ανεχθεί επιθέσεις κατά της EULEXKosovo ή χρήση βίαιων, εγκληματικών πράξεων στο Βορρά. Τα οδοφράγματα πρέπει να αφαιρεθούν αμέσως από ομάδες Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου. Η ηρεμία πρέπει να αποκατασταθεί», έγραψε ο ίδιος στο Twitter.

Με εκκλήσεις και ευχολόγια δεν ηρεμεί η κατάσταση που σιγοβράζει στο Κοσσυφοπέδιο εδώ και καιρό.
Αλβανοί και Σέρβοι έχουν αφήσει άλυτα ζητήματα από το 1999, τα οποία αφορούν το ψήφισμα 1244 του ΟΗΕ, το οποίο μπορεί να προκαλέσει “ ένοπλες αψιμαχίες” στα σύνορα με την Σερβία με λίαν επικίνδυνες προεκτάσεις εφόσον αυτές συνεχιστούν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »