Ποια είναι τα οφέλη για τη ΝΔ και ποια για τον ΣΥΡΙΖΑ

Στον ΣΥΡΙΖΑ όπως  να προσφύγει ο Κ.Μητσοτάκης σε εκλογές μέχρι το τέλος του έτους αλλά το πρόβλημα για τον πρωθυπουργό είναι πολύ πιο σύνθετο.

Φαίνεται να είναι χαμένος είτε προσφύγει τώρα στις κάλπες, είτε αργότερα.

Κι αυτό γιατί η ανυπαρξία προοπτικής για μετεκλογική κυβερνητική συνεργασία του Κ. Μητσοτάκη ένεκα του σκανδάλου των υποκλοπών τον έχει οδηγήσει νομοτελειακά στις «φρούδες» ελπίδες της… αυτοδυναμίας στις δεύτερες εκλογές.

Όμως αυτή την στιγμή στη ΝΔ δεν είναι σίγουροι ούτε για αν θα βγουν πρώτο κόμμα στις πρώτες εκλογές.

Ακόμα όμως κι αν βγουν, η αυτοδυναμία στις δεύτερες εκλογές είναι σενάριο φαντασίας.

Συνεπώς ότι κι αν γίνει, η ΝΔ για να έχει ίσως, κυβερνητικό μέλλον, χρειάζεται κάποιον για συγκυβέρνηση.

Πώς θα γίνει αυτό όμως όταν στην ηγεσία της βρίσκεται ο Κ.Μητσοτάκης τον οποίο δε θέλει κανείς από τα άλλα κόμματα για να συμπράξει πολιτικά μαζί του για ευνόητους λόγους εξαιτίας του σκανδάλου των υποκλοπών;

Ως εκ τούτου με τα σημερινά δεδομένα, στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι ενδεχόμενη πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, για την οποία πιέζουν πολλοί επιτελείς του κ. Μητσοτάκη, μπορεί να σηματοδοτήσει την παράδοση της εξουσίας από τον ίδιο (στο ενδεχόμενο αποχώρησής του για να βρεθεί κυβερνητικός συμβιβασμός με το ΚΙΝΑΛ) ή ακόμα και από το κόμμα του, εφόσον επιτευχθεί η πλήρης ανατροπή συσχετισμών και ο διακηρυγμένος στόχος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για πρωτιά στην κάλπη της απλής αναλογικής.

Συνεπώς αν ο Κ.Μητσοτάκης προσφύγει σε εκλογές τώρα δεν διαφαίνεται ότι θα κερδίσει κάτι.

Στην ουσία θα χάσει τα ίδια που θα χάσει ακόμα και με επιπλέον φθορά σε μερικούς ακόμα μήνες.

Από την άλλη έχει ακόμα κάποιους μήνες υπογραφών για έργα που θα χρηματοδοτηθούν απο το Ταμείο Ανάκαμψης που είναι αρκετά δισ. ευρώ.

Η δεξαμενή των κοινοτικών κονδυλίων και ο τρόπος διαμοιρασμού τους είναι το παν για μία κυβέρνηση καθώς της δίνει και παρακαταθήκη για το μέλλον γιατί η οικονομική νομενκλατούρα δεν αλλάζει ποτέ.

Σε κάθε περίπτωση, στην Κουμουνδούρου εκτιμούν πως προκήρυξη πρόωρων εκλογών υπό το βάρος των αλλεπάλληλων αποκαλύψεων για το όργιο παρακολουθήσεων του συστήματος Μητσοτάκη συνιστά την πλέον εμφατική ομολογία ενοχής, ενώ παράλληλα μελετούν λεπτομερώς όλα τα ποσοτικά και ποιοτικά δεδομένα από τις μετρήσεις που δημοσιεύονται και από αυτές που παραγγέλνονται για τη χάραξη πολιτικής στρατηγικής.

Η διαφορά στην πρόθεση ψήφου είναι μικρή. Αυτό το ξέρουν και στη ΝΔ. Αυτό που ανησυχεί όμως περισσότερο τη ΝΔ είναι πως με εξαίρεση όσους την ψηφίσουν στις εκλογές, όλοι οι υπόλοιποι που θα ψηφίσουν άλλα κόμματα, δεν την θέλουν στην εξουσία.

Δηλαδή αυτή την στιγμή, η κυβέρνηση της ΝΔ έχει θέσει απέναντί της την πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας.

Αυτό σημαίνει πως οι πρώτες κάλπες μπορεί να είναι μία πολύ δυσάρεστη έκπληξη για την ΝΔ του Κ.Μητσοτάκη.

Κανείς δεν ξέρει αν οι εξελίξεις πληθύνουν στο επόμενο χρονικό διάστημα και αναγκάσουν εν τέλει σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, αλλά με βάση τον ορθολογισμό, δεν συμφέρει τον Κ.Μητσοτάκη και τη ΝΔ να προχωρήσουν σε εκλογές τώρα τον Ιανουάριο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »