Η ΕΕ θα στηρίξει Γάλλους και Αμερικανούς αν εισβάλουν στο Νίγηρα – Ρωσία και Κίνα περιμένουν την Δύση στην «γωνία»

Η νέα στρατιωτική κυβέρνηση του Νίγηρα έδωσε εντολή στις ένοπλες δυνάμεις να συλλάβουν όλους τους Δυτικούς υπηκόους που βρίσκονται ακόμη στη χώρα έως ότου η Γαλλία και άλλες δυτικές δυνάμεις (εννοεί τις ΗΠΑ) να συμφωνήσουν να αποσύρουν τις στρατιωτικές τους δυνάμεις από την χώρα

Σημειώνεται ότι από χθες περίπου εκατό Γάλλοι πολίτες περίμεναν έξω από το διεθνές αεροδρόμιο Ντιόρι    Χαμάντι της Νιαμέι, προκειμένου να επιβιβαστούν στην πρώτη οργανωμένη πτήση για την απομάκρυνσή τους από το Νίγηρα, που σημαίνει πως οι γαλλικές υπηρεσίες ασφαλείας ήταν ήδη ενήμερες για μία τέτοια κίνηση και θέλουν να αποφύγουν το ενδεχόμενο ομηρίας Γάλλων πολιτών καθώς όπως φαίνεται το Παρίσι και η Ουάσινγκτον είναι διατεθειμένες να δράσουν στρατιωτικά.

Μάλιστα η ΕΕ είναι έτοιμη να υποστηρίξει μία τέτοια στρατιωτική επέμβαση με κάθε τρόπο και μέσον.

Φυσικά, θα πρόκειται για μία εισβολή σε μία ανεξάρτητη χώρα και είναι σίγουρο πως η Ρωσία και η Κίνα θα το χρησιμοποιήσουν για να καταγγείλουν τις ΗΠΑ και τους Ευρωπαίους, πρωτίστως για υποκρισία (αφού για τους ίδιους λόγους κατηγορούν την Ρωσία για εισβολή στην Ουκρανία) και εν συνεχεία για απρόκλητη επίθεση κατά ανεξάρτητου κράτους και βεβαίως για εγκλήματα πολέμου.

Δεδομένο επίσης θεωρείται πως και οι Ρώσοι αλλά και οι Κινέζοι με κάθε τρόπο και μέσο θα αποστείλουν οπλικά συστήματα και πυρομαχικά τα οποία θα χρησιμοποιηθούν κατά των δυτικών δυνάμεων όπως ακριβώς έπραξαν και οι Δυτικοί προμηθεύοντας την Ουκρανία, εναντίον των ρωσικών δυνάμεων.

Μάλιστα πολλοί στην Μόσχα επιθυμούν μία τέτοια εξέλιξη καθώς τα δυτικά οπλικά συστήματα κόστισαν την ζωές χιλιάδων Ρώσων στρατιωτών και θέλουν με κάποιο τρόπο να απαντήσουν ισοδύναμα σε Αμερικανούς και Δυτικούς.

Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι το γνωρίζουν αυτό αλλά δεν έχουν άλλη επιλογή καθώς ο Νίγηρας εξάγει ποσότητες ουρανίου στην ΕΕ που αντιστοιχούν στο 25% των εισαγωγών της και στο 15% των γαλλικών εισαγωγών.

Μάλιστα, οι Γάλλοι έχουν χάσει και τις εισαγωγές ρωσικού ουρανίου το οποίο αποτελούσε το 19% των συνολικών εισαγωγών τους.

Αυτές οι ποσότητες για μία οικονομία η οποία παράγει το ρεύμα της εξολοκλήρου από τους 56 πυρηνικούς αντιδραστήρες της είναι κρίσιμες.

Η γαλλική κοινωνία θα αντιμετωπίσει πραγματικό σοκ εάν υπάρξουν θεματικές αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος.

Οι Γάλλοι πολίτες ήταν χθες, οι μοναδικοί ταξιδιώτες που βρίσκονταν στο αεροδρόμιο. Έφτασαν εκεί με ιδιωτικά μέσα, κρατώντας μόνο από ένα μικρό σακίδιο, όπως τους ζήτησε το προξενείο της χώρας του που τους ενημέρωσε χθες τα ξημερώματα για την επιχείρηση εκκένωσης, μία εβδομάδα μετά το πραξικόπημα στον Νίγηρα.

Στον χώρο βρίσκονταν επίσης αστυνομικοί από τον Νίγηρα και περίπου 20 Γάλλοι στρατιώτες, με στολή ή με πολιτική περιβολή, που διευκρίνισαν ότι η επιβίβαση θα γίνει με βάση τους κανόνες που τηρούνται «στα κλασικά αεροδρόμια».

Περίπου 600 Γάλλοι πολίτες βρίσκονται αυτήν την περίοδο στον Νίγηρα. Η γαλλική κυβέρνηση δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσει αν η επιχείρηση απομάκρυνσής τους θα διαρκέσει πολλές ημέρες, γιατί δεν γνωρίζει ακόμη πόσοι από αυτούς θα θελήσουν να φύγουν από τη χώρα.

 

 

 

 

Ξεκάθαρο είναι το μήνυμα που στέλνεται προς τη Γαλλία από τις αφρικανικές χώρες, οι οποίες στέκονται στο πλευρό του Νίγηρα και τονίζουν ότι αν επέμβουν οι γαλλικές Ένοπλες Δυνάμεις, τότε θα τις κτυπήσουν. 

Έτσι, μετά την Αλγερία η Γουινέα, μέσω του προέδρου της Mamady Doumbouya  τόνισε ότι «αν κάποιος τολμήσει να εισβάλει στον Νίγηρα λόγω της στρατιωτικής κατάληψης, του πραξικοπήματος, θα του κηρύξουμε πόλεμο και θα στείλουμε τον στρατό μας να υπερασπιστεί τη χώρα». 

Επίσης και το Μάλι, αλλά και η Μπουρκίνα Φάσο τάχθηκαν υπέρ των κινηματιών και κατά της Γαλλίας, αλλά των ΗΠΑ, όπως εκφράζονται από την Οικονομική Κοινότητα των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (ECOWAS).

Σημειώνεται ότι στην πρόσφατη σύνοδο Ρωσίας και αφρικανικών χωρών που έγινε στην Αγία Πετρούπολη την περασμένη εβδομάδα η Μόσχα αποφάσισε να παραδώσει εκατομμύρια τόνους σιτηρών εντελώς δωρεάν στις αφρικανικές χώρες.

Για όποιον ζει στην άνεση του σαλονιού του στην Δύση δεν καταλαβαίνει τι σημαίνει αυτό, αλλά τα τρόφιμα στην Αφρική είναι το ισχυρότερο νόμισμα όλων.

Το γεωπολιτικό χτύπημα για τους Αμερικανούς και τους Γάλλους είναι κολοσσιαίων διαστάσεων αφού επί της ουσίας εξοβελίζονται και από την λεγόμενη «μαύρη ήπειρο».

Όμως, η «μαύρη ηπειρος» όσο φτωχός κι αν είναι ο κόσμος της, τόσο πλούσια είναι σε πρώτες ύλες και ενεργειακούς πόρους.

Όλα αυτά οδεύουν προς τον ρωσοκινεζικό συνασπισμό και την μεγάλη συμμαχία των BRICS, οι οποίοι ετοιμάζονται μέσα στον Αύγουστο να ανακοινώσουν το κοινό τους νόμισμα το οποίο θα υποστηρίζεται από πίσω, από πρώτες ύλες και ενέργεια.

Με λίγα λόγια το νόμισμα αυτό θα είναι κυριολεκτικά πανίσχυρο.

Στην Δύση θα προσπαθήσουν να πείσουν τις κοινωνίες τους ότι θα μπορούν να συνεχίσουν να ζουν με «αεροχρήμα» αλλά η πραγματικότητα είναι πάντα αμείλικτη.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »