Και η Λευκορωσία απειλεί την Πολωνία με πυρηνικά

Τακτικά πυρηνικά όπλα μεταφέρει η Ρωσία στην Κριμαία μετά το πρωτοφανές χτεσινό ουκρανικό μπαράζ-απόπειρα κορεσμού της ρωσικής αντιαεροπορικής άμυνας. Αυτό ανέφεραν δυτικές πηγές ασφαλείας, γεγονός που έχει σημάνει συναγερμό στο ΝΑΤΟ.

Ο αντιπρόεδρος του ρωσικού συμβουλίου Ασφαλείας και πρώην πρωθυπουργός, Ν.Μεντβέντεφ, είχε προειδοποιήσει πριν ένα μήνα πως “αν οι Ουκρανοί επιτεθούν στην Κριμαία, τότε ακολουθεί η Ημέρα Κρίσεως, θα βρεθούν αντιμέτωποι με μια καταστροφή, πολύ γρήγορη και σκληρή, αμέσως. Δεν θα υπάρξει αποφυγή. Θα είναι πολύ δύσκολο να κρυφτούνε”.

Φαίνεται πως χτες οι Ουκρανοί πέρασαν την κόκκινη γραμμή της Ρωσίας. Η επίθεση ήταν οργανωμένη και πολύ μεγάλη σε εύρος. Ρωσικές πηγές ανέφεραν πως για πρώτη φορά είδαν τόσο πυκνά αντιαεροπορικά πυρά πάνω από την Κριμαία.

Αν η ρωσική αεράμυνα δεν ήταν τόσο αποτελεσματική, χτες θα υπήρχαν πολλά θύματα και πολύ μεγάλη καταστροφή, χειρότερη από αυτή της 9ης Αυγούστου.

Φαίνεται πως δύο είναι τα σενάρια που απασχολούν τους Ρώσους και για τα οποία έχει δοθεί “πράσινο φως” για χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων.

Νέα οργανωμένη από το ΝΑΤΟ, ουκρανική επίθεση στην Κριμαία και ενδεχόμενη ανατίναξη του πυρηνικού εργοστασίου της Ζαπορίζιε κάτι που θα γεμίσει την περιοχή με ραδιενέργεια.

 

Η απόφαση μεταφοράς τακτικών πυρηνικών όπλων έτοιμων για άμεση χρήση φαίνεται πως είχε ληφθεί μετά τον βομβαρδισμό της Κριμαίας και την καταστροφή της ρωσικής αεροπορικής βάσης Saki. Υπενθυμίζουμε πως η ουκρανική επίθεση έγινε στις 9 Αυγούστου.

Αιτία η καταστροφή της ρωσικής βάσης Saki

Βίντεο και πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει από τότε δείχνουν πως η Ρωσία υπέστη μεγάλη καταστροφή . Σύμφωνα με πληροφορίες καταστράφηκαν 5 Su-24, 3 Su-30SM, 1 Su-30SM και 3 Su-24. Αυτό έδειξαν δορυφορικές φωτογραφίες αλλά και βίντεο.

Η μισή πόλη της Novofedorivka ισοπεδώθηκε ενώ ο κυβερνήτης της Κριμαίας, Σεργκέι Αξιόνοφ, δήλωσε, ότι από τις εκρήξεις υπέστησαν ζημιές περισσότερες από 60 πολυκατοικίες και 20 εμπορικά καταστήματα. Ο ίδιος υποσχέθηκε στους ιδιοκτήτες των σπιτιών που υπέστησαν ζημιές αποζημιώσεις 10.000 – 100.000 ρουβλίων (158 και 1580 ευρώ αντίστοιχα).

Λίγο αργότερα, η Ρωσία αναγκάστηκε να αποσύρει μαχητικά από την Κριμαία. Πληροφορίες αναφέρουν πως αποσύρθηκαν δέκα αεροσκάφη -έξι μαχητικά Su-35C και τέσσερα MiG-31BM- από την αεροπορική βάση Μπέλμπεκ στην Κριμαία με προορισμό βάσεις στην ηπειρωτική Ρωσία.

Η μετακίνηση των αεροσκαφών γίνεται για να «αποτρέψει η Ρωσία πιθανές περαιτέρω απώλειες από τις ουκρανικές επιθέσεις», επισημαίνεται στην έκθεση, και σημειώνεται ότι «τα ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη είναι δύσκολο να εντοπιστούν ως στόχοι για τα ρωσικά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας».

Δείτε στα βίντεο το μέγεθος της καταστροφής της ρωσικής βάσης Saki

Φαίνεται όμως πως η ανάπτυξη πυρηνικών όπλων στην Κριμαία “κουμπώνει” με την ευρύτερη ρωσική στρατηγική. Δεν είναι τυχαίο ότι σήμερα ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Α.Λουκασένκο, απείλησε την Πολωνία με πυρηνικό ολοκαύτωμα!

Χτες το WarNews247, είχε τονίσει πως η Λευκορωσία ετοιμάζεται να εισέλθει στον ουκρανικό πόλεμο και γι αυτό παρέλαβε πυρηνικές βόμβες από την Ρωσία εστιάζοντας στις κινήσεις της Πολωνίας.

Διαβάστε επίσης: Η Λευκορωσία μπαίνει Ουκρανία – Η Ρωσία παρέδωσε πυρηνικές βόμβες στoν Α.Λουκασένκο: “Δεν θα σας σώσει τίποτα – Έχουμε πυρηνικά όπλα”!

Σήμερα ο Λουκασένκο μας επιβεβαίωσε. Είπε συγκεκριμένα:

“Αν ο Duda, ο πρόεδρος της Πολωνίας δεν έχει καθόλου μυαλό, o πολωνικός Στρατός πρέπει να γνωρίζει ότι αν μπλέξουν με την Λευκορωσία θα δεχτούν αμέσως πυρηνικά”

Στο βίντεο η δήλωση

Η Ουκρανία αποχώρησε από τη συμφωνία με τη Ρωσία για την ατομική ενέργεια

Το Κίεβο ακυρώνει τη συμφωνία με τη Ρωσία, που είχε υπογραφεί πριν από 29 χρόνια

Η Ουκρανία αποχώρησε από τη συμφωνία με τη ρωσική κυβέρνηση για την επιστημονική και οικονομική συνεργασία για την ατομική ενέργεια, ανακοίνωσε το Σάββατο (27/8/2022) ο εκπρόσωπος της ουκρανικής κυβέρνησης Taras Melnichuk.

«Η συμφωνία μεταξύ των κυβερνήσεων της Ουκρανίας και της Ρωσίας για την επιστημονική και οικονομική συνεργασία για την ατομική ενέργεια, που υπογράφηκε στις 14 Ιανουαρίου 1993 στη Μόσχα, ακυρώνεται», σημείωσε στο κανάλι του στο Telegram, αναφέρει το Tass.

Διαβάστε επίσης: Ο Ζελένσκι φέρνει “Ημέρα Κρίσεως”: Βομβαρδίστηκε η γέφυρα της Χερσώνας με GMLRS M31A1 – Πρόβα επίθεσης στην Κριμαία – Aντίποινα από Ρωσία

Κίνδυνος ακτινοβολίας – Βομβαρδισμοί γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζιε

Η κρατική εταιρία πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας, Energoatom, ανακοίνωσε πως ο πυρηνικός ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός της Ζαπορίζια λειτουργεί από σήμερα το μεσημέρι με κίνδυνο διαρροών και πυρκαγιάς, έπειτα από βομβαρδισμούς για τους οποίους οι Ουκρανοί και οι Ρώσοι κατηγορούν οι μεν τους δε επί αρκετές εβδομάδες.

Τα ρωσικά στρατεύματα βομβάρδισαν την περιοχή «κατ΄επανάληψη στη διάρκεια του τελευταίου 24ωρου», ανέφερε σήμερα στο Telegram η εθνική ουκρανική εταιρία.

«Ως αποτέλεσμα των περιοδικών βομβαρδισμών, η υποδομή του σταθμού υπέστη ζημιές και υπάρχει κίνδυνος διαρροής υδρογόνου και κονιορτοποίησης ραδιενεργών ουσιών», είπε, κάνοντας λόγο για «αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιάς».

Σύμφωνα με την εταιρία, από σήμερα στις 12:00 το μεσημέρι (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) ο σταθμός «λειτουργεί με κίνδυνο να παραβιαστούν οι κανόνες ασφαλείας στον τομέα των ακτινοβολιών και της πυρκαγιάς».

Η Ρωσία κατηγόρησε από την πλευρά της την Ουκρανία ότι εξαπέλυσε 17 οβίδες στην περιοχή του σταθμού, του μεγαλύτερου της Ευρώπης, στη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών.

«Τέσσερις έπεσαν στην οροφή του κτιρίου (…) όπου βρίσκονται 168 συσκευασίες αμερικανικού πυρηνικού καυσίμου της εταιρίας Westinghouse», διευκρίνισε σε μια ανακοίνωση το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, το οποίο πρόσθεσε πως οβίδες έπεσαν επίσης σε έναν χώρο αποθήκευσης χρησιμοποιημένου καυσίμου και κοντά σε έναν άλλο που περιείχε «πρόσφατο καύσιμο».

Σύμφωνα με τον ρωσικό στρατό, ο ουκρανικός στρατός προχώρησε σε αυτά τα πυρά από θέσεις γύρω από την πόλη Μαρχάνετ, απέναντι από τον σταθμό, στην απέναντι πλευρά του ποταμού Δνείπερου που εξακολουθεί να τελεί υπό τον έλεγχο του Κιέβου.

Μεταξύ Πέμπτης και Παρασκευής ο σταθμός και οι έξι αντιδραστήρες του 1.000 μεγαβάτ ο καθένας είχαν «αποσυνδεθεί πλήρως» από το εθνικό δίκτυο λόγω ζημιών σε ηλεκτρικές γραμμές τροφοδοσίας, σύμφωνα με το Κίεβο.

Στη συνέχεια η Energoatom ανακοίνωσε πως «ένας από τους αντιδραστήρες του που είχαν σταματήσει τη λειτουργία τους την προηγουμένη επανασυνδέθηκε με το ηλεκτρικό δίκτυο» χθες, Παρασκευή, στις 14:04. Ο αντιδραστήρας που επανασυνδέθηκε «παράγει ηλεκτρικό ρεύμα για τις ανάγκες της Ουκρανίας» και «βρίσκεται σε πορεία αύξησης της ισχύος του», διευκρίνισε η εταιρία.

Μοιράζουν χάπια ιωδίου

Σύμφωνα με αναφορές του ABC, οι ουκρανικές αρχές είναι τόσο ανήσυχες που έχουν ξεκινήσει τη διάθεση χαπιών ιωδίου στους κατοίκους των γύρω περιοχών.

Όπως επισημαίνεται, προς το παρόν διανεμήθηκαν στην πόλη Ζαπορίζια, περίπου 45 χιλιόμετρα από το ίδιο το εργοστάσιο.

Κανείς δεν ξέρει ποια θα είναι η έκταση της καταστροφής από ενδεχόμενο πυραυλικό χτύπημα στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, με την ανησυχία πάντως για νέο… Τσερνόμπιλ να είναι πιο έκδηλη από ποτέ.

Εικόνα: Το μέγεθος καταστροφής στην ρωσική αεροπορική βάση

Image

Image

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »