Σε τροχιά σύρραξης

Η Τουρκία είναι έτοιμη να διαβεί τον Ρουβίκωνα κάνοντας το πρώτο βήμα που οδηγεί σε ευθεία αντιπαράθεση με την Ελλάδα.

Πριν λίγο, το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό εξέδωσε τρεις NAVTEX Νοτίως της Κρήτης για την αποστολή του τέταρτου γεωτρύπανου συνοδείας Στόλου..

Στις 3 περιοχές δόθηκαν τα ονόματα τριών Τούρκων Οθωμανών, των Çaka Bey, Turgut Reis και Barbaros Hayrettin Pasha.

Η Τουρκία ενεργοποίησε ξανά το τουρκολιβυκό Μνημόνιο και πλέον η Ελλάδα δεν έχει άλλη επιλογή. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί και δεν πρέπει να επιτραπεί να διεξάγουν οι Τούρκοι έρευνες Νοτίως της Κρήτης.

Σε αντίθετη περίπτωση, εκτός από την νομιμοποίηση του τουρκολιβυκού Μνημονίου, η Άγκυρα θα θέσει μελλοντικά ακόμη και θέμα Κρήτης!

Είναι μονόδρομος η βύθιση του τουρκικού Στόλου. Δείτε στον χάρτη πόσο κοντά στην Κρήτη θα κάνουν έρευνες. Oι Τούρκοι θα “σπάσουν” ακόμη και το φράγμα των έξι ναυτικών μιλίων.

Έχει σημασία επίσης να δούμε και τι θα πει η Αίγυπτος καθώς η Τουρκία παραβιάζει και την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία μερικής οριοθέτησης ΑΟΖ.

Από χτες υπήρχαν πληροφορίες ότι η Τουρκία θα στείλει το τέταρτο γεωτρύπανο.

Το τουρκικό υπουργείο Ενέργειας ανακοίνωσε ότι το γεωτρύπανο Αμπντούλ Χαμίτ Χαν «θα κατευθυνθεί στο σημείο εργασίας του στις αρχές Αυγούστου»,.

«Το πλοίο μας θα μεταβεί στην πρώτη αποστολή του το πρώτο μισό του Αυγούστου. Συζητούνται 5-6 εναλλακτικές λύσεις για την πρώτη τοποθεσία. Θα κάνουμε υπομονή για άλλο ένα μήνα, ελπίζω. Η τοποθεσία της αποστολής πιθανότατα θα είναι η Ανατολική Μεσόγειος» είπε χαρακτηριστικά ο Φατίχ Ντονμέζ.

Κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Μερσίνα στα νότια της Τουρκίας όπου είναι ελλιμενισμένο το σκάφος, ο Ντονμέζ είπε ότι το πλοίο, «ένα από τα πέντε πλοία έβδομης γενιάς στον κόσμο, διαθέτει την πιο πρόσφατη τεχνολογία και θα ενταχθεί σε έναν στόλο άλλων τριών για υδρογονάνθρακες επιχειρήσεις». «Η χώρα έχει αναλάβει δραστηριότητες γεώτρησης στα ύδατά της τα τελευταία τέσσερα χρόνια», σημείωσε.

«Το τεράστιο πλοίο μήκους 238 μέτρων και πλάτους 42 μέτρων θα προχωρήσει τις εργασίες του στην “Γαλάζια Πατρίδα” και ήδη προκαλεί το ενδιαφέρον των πολιτών», μετέδιδε το τουρκικό κανάλι A Haber στα τέλη Ιουνίου.

Δείτε τον χάρτη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »