Λόγω του ότι η Τράπεζα της Ιαπωνίας οδήγησε τα επιτόκια στο μηδέν και χρηματοδότησε τις αγορές παραγώγων θα αντιμετωπίσει σοβαρά ζητήματα

Στον απόηχο της κατάρρευσης της Silicon Valley Bank, ο ειδικός στα χρηματοοικονομικά Robert Kiyosaki προειδοποίησε ότι η κεντρική τράπεζα μιας παγκόσμιας δύναμης μπορεί να είναι η επόμενη που θα χρεοκοπήσει.
“Η μεγαλύτερη τράπεζα που πρόκειται να καταρρεύσει είναι η Bank of Japan”, εξήγησε ο Kiyosaki.
Λόγω του ότι η Τράπεζα της Ιαπωνίας οδήγησε τα επιτόκια στο μηδέν και χρηματοδότησε τις αγορές παραγώγων θα αντιμετωπίσει σοβαρά ζητήματα.
Και η αγορά παραγώγων, όπως είπε ο Warren Buffett για τα παράγωγα, είναι όπλα μαζικής οικονομικής καταστροφής και η αγορά παραγώγων στον κόσμο σήμερα, που χρηματοδοτείται από την Τράπεζα της Ιαπωνίας, είναι ένα τετράκις εκατομμύριο δολάρια”, ανέφερε ο Kiyosaki.
Τα σχόλια του συγγραφέα του “Rich Dad, Poor Dad” έρχονται εν μέσω αυτού που ορισμένοι έχουν χαρακτηρίσει αισιόδοξα ως ράλι της αγοράς, αλλά ο Kiyosaki αμφισβήτησε την ιδέα της επιστροφής, επισημαίνοντας ζητήματα με τις αγορές παραγώγων.
Προειδοποίησε επίσης ότι η ισχυρή σύνδεση της Τράπεζας της Ιαπωνίας με τις αγορές παραγώγων την έθεσε σε πιο ευάλωτη θέση και απειλεί με μεγαλύτερες επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία.

Δεν έχουμε δει ακόμα το κραχ να έρχεται…

Σύμφωνα με τον Kiyosaki δεν έχουμε δει ακόμα το κραχ να έρχεται.
Εκτός από το ζήτημα με τις αγορές παραγώγων, επέκρινε τις συνήθειες εκτύπωσης χρήματος μαζί με την επιθετική στρατηγική αύξησης των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.
“Από το 2008, τα επιτόκια πέφτουν, πέφτουν, πέφτουν, πέφτουν, πέφτουν.
Ξαφνικά, τα επιτόκια ανεβαίνουν.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Jerome Powell έχει αυξήσει τα επιτόκια ταχύτερα από κάθε άλλη φορά στην ιστορία.
Έτσι, κάποιος λέει, ‘λοιπόν, παίζει τον Volcker’.
Λοιπόν, ο πρώην πρόεδρος της Fed, Paul Volcker αύξησε τα επιτόκια επί χρόνια.
Ο Powell το κάνει σε διάστημα μηνών”, δήλωσε ο Kiyosaki.

“Η Κίνα μας κυνηγάει”

Ενώ το δολάριο των ΗΠΑ έγινε το παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα τη δεκαετία του 1940, η Κίνα έχει λάβει επιθετικά μέτρα για να ανταγωνιστεί οικονομικά και να αντικαταστήσει το δολάριο με το γουάν.
Η αυξανόμενη επιρροή της μέσω προσπαθειών όπως η Πρωτοβουλία Belt and Road Initiative έχει συγκεντρώσει μόνο περισσότερη υποστήριξη για την κομμουνιστική χώρα.
“Το πρόβλημα με τους Αμερικανούς είναι ότι ζούμε σε μια γυάλα.
Δεν μπορούμε να δούμε ότι βλέπουν όλοι.
Και αυτή τη στιγμή, οι BRICS, η Βραζιλία, η Ρωσία, η Ινδία, η Κίνα, η Νότια Αφρική και η Σαουδική Αραβία, πρόκειται να στραφούν στο κινεζικό γουάν και αυτό θα στείλει τρισεκατομμύρια αμερικανικά δολάρια πίσω σε εμάς”, δήλωσε ο Kiyosaki.
Παρομοιάζοντας την παγκόσμια οικονομία με ένα ρήγμα, ο Kiyosaki προειδοποίησε ότι οι παράγοντες αυτοί προκαλούν ήδη δονήσεις και ότι οι επενδυτές θα πρέπει να είναι σε επιφυλακή.

Τι ανέφερε το Bankingnews.gr για την Ιαπωνία

BlackRock: Από 28/4 ο κόσμος αλλάζει – Η απειλή των 3 τρισ. δολαρίων για τις αγορές ελλοχεύει στην… Ιαπωνία

Ο απερχόμενος Διοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας Haruhiko Kuroda άλλαξε την πορεία των παγκόσμιων αγορών όταν εξαπέλυσε στον επενδυτικό κόσμο μια χιονοστοιβάδα ιαπωνικών μετρητών ύψους 3,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Τώρα ο Kazuo Ueda είναι πιθανό να διαλύσει την κληρονομιά του, θέτοντας τις βάσεις για μια αντιστροφή της ροής που κινδυνεύει να προκαλέσει σοκ στην παγκόσμια οικονομία.
Λίγο περισσότερο από μια εβδομάδα πριν από μια βαρυσήμαντη αλλαγή ηγεσίας στην BOJ, οι επενδυτές προετοιμάζονται για το φαινομενικά αναπόφευκτο τέλος μιας δεκαετίας εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων που “τιμώρησε” τους εγχώριους αποταμιευτές και έστειλε ένα κύμα χρημάτων στο εξωτερικό.
Η έξοδος επιταχύνθηκε αφότου ο Kuroda προχώρησε στην καταστολή των αποδόσεων των ομολόγων το 2016, με αποκορύφωμα ένα βουνό υπεράκτιων επενδύσεων αξίας άνω των δύο τρίτων της οικονομίας της Ιαπωνίας.

Οι προθέσεις του Ueda

Όλα αυτά κινδυνεύουν να διαλυθούν υπό τον νέο διοικητή Ueda, ο οποίος μπορεί να μην έχει άλλη επιλογή από το να τερματίσει το πιο τολμηρό πείραμα εύκολου χρήματος στον κόσμο, την ώρα που η άνοδος των επιτοκίων αλλού έχει ήδη ταρακουνήσει τον διεθνή τραπεζικό τομέα και απειλεί τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Το διακύβευμα είναι τεράστιο: Οι Ιάπωνες επενδυτές είναι οι μεγαλύτεροι ξένοι κάτοχοι κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ και κατέχουν τα πάντα, από βραζιλιάνικο χρέος μέχρι ευρωπαϊκούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας και δέσμες επικίνδυνων δανείων στις ΗΠΑ.
Μια αύξηση του κόστους δανεισμού της Ιαπωνίας απειλεί να ενισχύσει τις διακυμάνσεις στις παγκόσμιες αγορές ομολόγων, οι οποίες κλονίζονται από την πολυετή εκστρατεία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για την καταπολέμηση του πληθωρισμού και τον νέο κίνδυνο πιστωτικής κρίσης.
Σε αυτό το πλαίσιο, η αυστηρότερη νομισματική πολιτική της BOJ είναι πιθανό να εντείνει τον έλεγχο των τραπεζών της χώρας της στον απόηχο της πρόσφατης αναταραχής των τραπεζών στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Δεν εκτιμάται σωστά η αλλαγή

Μια αλλαγή πολιτικής στην Ιαπωνία είναι “μια πρόσθετη δύναμη που δεν εκτιμάται” και “όλες οι οικονομίες της G-3 με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα μειώσουν τους ισολογισμούς τους και θα περιορίσουν την πολιτική τους” όταν συμβεί αυτό, δήλωσε ο Jean Boivin, επικεφαλής του επενδυτικού ινστιτούτου BlackRock και πρώην υποδιοικητής της Τράπεζας του Καναδά.
“Όταν ελέγχεις μια τιμή και χαλαρώνεις τη λαβή, μπορεί να είναι δύσκολο και ακατάστατο.
Πιστεύουμε ότι είναι μεγάλη υπόθεση το τι θα συμβεί στη συνέχεια”.
Η αντιστροφή της ροής βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.
Οι Ιάπωνες επενδυτές πούλησαν πέρυσι ένα ποσό ρεκόρ χρέους στο εξωτερικό, καθώς οι τοπικές αποδόσεις αυξήθηκαν λόγω της κερδοσκοπίας ότι η BOJ θα εξομαλύνει την πολιτική της.
Ο Kuroda έριξε λάδι στη φωτιά τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν χαλάρωσε κατά ένα κλάσμα τον έλεγχο της κεντρικής τράπεζας στις αποδόσεις.
Μέσα σε λίγες μόνο ώρες, τα ιαπωνικά κρατικά ομόλογα έκαναν βουτιά και το γεν εκτινάχθηκε στα ύψη, ταρακουνώντας τα πάντα, από τα κρατικά ομόλογα μέχρι το δολάριο Αυστραλίας.
“Έχετε ήδη δει την αρχή του επαναπατρισμού αυτών των χρημάτων πίσω στην Ιαπωνία”, δήλωσε ο Jeffrey Atherton, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στη Man GLG, μέρος της Man Group, του μεγαλύτερου δημόσιου αμοιβαίου κεφαλαίου αντιστάθμισης κινδύνου στον κόσμο.
“Θα ήταν λογικό για αυτούς να φέρουν τα χρήματα στην πατρίδα τους και να μην αναλάβουν τον συναλλαγματικό κίνδυνο”, δήλωσε ο Atherton, ο οποίος διαχειρίζεται το Japan CoreAlpha Equity Fund που έχει κερδίσει περίπου το 94% των ομολόγων του κατά το περασμένο έτος.

Επιστροφή στην… πατρίδα

Τα στοιχήματα για μια αλλαγή στην πολιτική της BOJ έχουν μειωθεί τις τελευταίες ημέρες, καθώς η αναταραχή στον τραπεζικό τομέα αυξάνει την προοπτική ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής μπορεί να δώσουν προτεραιότητα στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Ο έλεγχος των ισολογισμών των ιαπωνικών τραπεζών από τους επενδυτές έχει αυξηθεί, λόγω της ανησυχίας ότι μπορεί να απηχούν κάποιες από τις πιέσεις που έχουν πλήξει αρκετές περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ.
Ωστόσο, οι συμμετέχοντες στην αγορά αναμένουν ότι η συζήτηση σχετικά με τις βελτιώσεις της BOJ θα συνεχιστεί όταν διαλυθούν οι εντάσεις.

Γιατί οι ιαπωνικές τράπεζες είναι σε θέση να αντέξουν την τραπεζική κρίση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »