Πως εκτιμάται η δύναμη των κομμάτων

Με τις εκλογές της 25ης Ιουνίου να πλησιάζουν τα σενάρια για τις «άδειες» κάλπες εναλλάσσονται με τις δημοσκοπήσεις οι οποίες δείχνουν πως η αυτοδυναμία για τη ΝΔ είναι μεν δυνατή, αλλά πάντα καιροφυλαχτεί ο κίνδυνος της «χαλαρής» ψήφου για το κόμμα της Πειραιώς.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα η νέα Βουλή θα επτακομματική κάτι που δεν αποκλείει την αυτοδυναμία ΝΔ εάν όμως ξεπεράσει το 40%.

Αυτό γιατί η απόσταση που τη χωρίζει από το δεύτερο και τρίτο κόμμα είναι μεγάλη.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα( -σε παρένθεση παρατίθενται τα ποσοστά που δίνει η εταιρεία Metron Analysis- η ΝΔ αναμένεται να συγκεντρώσει ποσοστό μεταξύ 37 και 41% (35,8-41% δίνει η Metron Analysis).

Ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί  με ποσοστό μεταξύ 17 και 21% (16,7 – 19,1%) ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για το ΠΑΣΟΚ εκτιμάται μεταξύ 12 και 15% (10,2 – 11,7%)

Αντίστοιχα το ΚΚΕ θα κινηθεί στα ποσοστά των εκλογών της 21ης Μαΐου  με μια ελαφρά ανοδική τάση έως 7,5%. (6,7-7,6%)

Μέχρις εδώ τα πράγματα είναι λίγο έως πολύ παγιωμένα. Το ΠΑΣΟΚ δεν φαίνεται να ανατρέπει τα ποσοστά της 21ης Μαΐου και να γίνεται «Αξιωματική Αντιπολίτευση», όπως έχει καθορίσει ως κύριο και πρωταρχικό στόχο ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ λίγο έως πολύ διατηρεί το δικό του σκληρό και ανελαστικό ποσοστό.

Από εκεί και κάτω όμως τα πράγματα είναι πιο ρευστά. Η ΝΙΚΗ απειλεί την «Ελληνική Λύση» μέχρι του σημείου που αν υπάρξουν ανατροπές το κόμμα του Κ.βελόπουλου να μείνει ακόμη και εκτός Βουλής.

Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις η «Ε.Λ» τοποθετείται σε ένα ποσοστό της τάξης του 3,2 με 3,8%, (3,8-4,4% δίνει η Metron Analysis) η ΝΙΚΗ από 3 έως 4,5% (3,3 – 3,8%) η «ΠΛΕΥΣΗ» διεκδικεί φυσικά είσοδο στη Βουλή εάν επιτύχει την «οροφή» καθώς κυμαίνεται από 2,7 έως 4% (4,2- 4,8% δίνει η Metron)  ενώ το κόμμα του Γ.Βαρουφάκη φαίνεται να συγκεντρώνει από 2 έως 2,7%.  (2,5%)

Να σημειωθεί πως στις εκλογές της 25ης Ιουνίου κατέρχεται υποψήφιο και το  «Εθνικό Μέτωπο» το οποίο μπορεί να στερήσει κάποιες πολύτιμες ψήφους από την «Ελληνική Λύση».

Αυτή τη στιγμή πάντως διεξάγεται μια «υπόγεια σύγκρουση» ΝΙΚΗ με «Ελληνική Λύση» για το ποιος θα πάρει τη μερίδα του λέοντα των ψήφων από αυτούς που τοποθετούν εαυτόν δεξιότερα της ΝΔ.

Συνολικά οι επερχόμενες εκλογές θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν από τρία κύρια «στοιχήματα»: Το στοίχημα της ΝΔ για αυτοδυναμία, το στοίχημα του ΣΥΡΙΖΑ να παραμείνει «Αξιωματική Αντιπολίτευση» και το στοίχημα της «Ελληνικές Λύσης» να μην πλαγιοκοπηθεί από τη ΝΙΚΗ.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »