Το «κόμμα Κασιδιάρη» αναμένεται να αποκλειστεί

Σήμερα αναμένεται η τελική απόφαση του Αρείου Πάγου που θα κρίνει αν το κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη θα πάρει μέρος στις εθνικές εκλογές ή θα αποκλειστεί λόγω της κυβερνητικής αντισυνταγματικής (έτσι κρίνει η πλειοψηφία των συνταγματολόγων) ρύθμισης.

Οι πιθανότητες να αποκλειστεί το κόμμα από τις εκλογές είναι σημαντικά υπέρτερες από το να μην συμβεί αυτό.

Το ζήτημα είναι τι θα πράξουν όλοι αυτοί οι απογοητευμένοι δεξιοί ψηφοφόροι που δεν θα μπορούν να εκφράσουν την οργή τους κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη μέσω ενός δεξιού κομματικού φορέα;

Ένα μέρος τους είναι διατεθειμένο να ψηφίσει ακόμα και ΣΥΡΙΖΑ. Οι υπόλοιποι απλώς θα απέχουν.

Συγκεκριμένα υπολογίζεται πως περίπου το ένα τέταρτο των «καθαρών» δεξιών ψηφοφόρων θα επιλέξουν να ψηφίσουν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρά το ιδεολογικό χάσμα που τους χωρίζει για να τιμωρήσουν με κάποιο τρόπο την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Αν υπολογίσει κάποιος πως το «κόμμα Κασιδιάρη» άγγιζε το 7-8% και ότι τα δεξιά κόμματα που αποκλείστηκαν τις προηγούμενες ημέρες, μαζί έπιαναν ένα ποσοστό της τάξης του 2% του εκλογικού σώματος αλλά και τον περιορισμό της εκλογικής επιρροής της «Ελληνικής Λύσης» λόγω της πρόσφατης κρίσης κατά περίπου 2%, τότε υπάρχει περίπου ένα 12% ου εκλογικού σώματος το οποίο μένει εκτός άμεσης «εκλογικής επιλογής».

Το ένα τέταρτο αυτών αντιστοιχεί σε ποσοστό 3%, αρκετό για να κρίνει ποιο κόμμα θα είναι πρώτο στις εκλογές.

 

Σύμφωνα με το εκλογικό χρονοδιάγραμμα, εως τα μεσάνυχτα θα διεξαχθεί η δημόσια συνεδρίαση της Ολομέλειας του Α1 τμήματος του ανώτατου δικαστηρίου όπου θα ανακηρυχτούν όλοι οι κομματικοί συνδυασμοί που θα λάβουν μέρος στις εθνικές εκλογές της 21ης Μαϊου 2023.

Τις προηγούμενες ημέρες Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ κατέθεσαν στον Άρειο Πάγο υπομνήματα κατά της καθόδου του κόμματος «Έλληνες».

Ειδικότερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ακης Σκέρτσος δήλωσε ότι «η Νέα Δημοκρατία κατέθεσε υπόμνημα ενώπιον του Α1 τμήματος του Αρείου Πάγου κατά της ανακήρυξης του «Εθνικού Κόμματος – Ελληνες» στις ερχόμενες εκλογές».

Από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ σημείωσε πως το δικό του υπόμνημα «θέτει ακόμα στην κρίση του Δικαστηρίου τις μεθοδεύσεις Κανελλόπουλου-Κασιδιάρη, ώστε να εξεταστεί αν συντρέχει περίπτωση να αποκλειστεί και το κόμμα ΕΑΝ».

Με λίγα λόγια το ΠΑΣΟΚ θέλει να αποκλειστεί και το κόμμα του πρώην αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου, Αναστάσιου Κανελλόπουλου.

Συνολικά για τις εκλογές της 21ης Μαΐου δήλωσαν συμμετοχή 38 κόμματα, 10 συνασπισμοί και δύο μεμονωμένοι υποψήφιοι.

Εκτός διαδικασίας έμειναν: η «Πατριωτική Ενωση» των Εμφιετζόγλου – Μπογδάνου, η «Πατρίδα» της Αφροδίτης Λατινοπούλου και οι «Ελληνες Χριστιανοδημοκράτες» του Νίκου Νικολόπουλου.

Ειδικότερα:

 η «Πατριωτική Ενωση» των Εμφιετζόγλου Μπογδάνου αποκλείστηκε μετά από καταγγελία που κατέθεσε συνεπώνυμο κόμμα για ονοματοκλοπή αλλά και γιατί χρησιμοποίησε ως έμβλημα τον «Ήλιο της Βεργίνας» αν και είναι γνωστό ότι απαγορεύεται η χρήση ανάλογων συμβόλων.

– Ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος από την πλευρά του προσέφυγε κατά των, «Πατρίδα» της Αφροδίτης Λατινοπούλου και «Εθνική Δημιουργία» των Τζήμερου – Κρανιδιώτη.

Στην πρώτη περίπτωση η προσφυγή έγινε αποδεκτή από το ανώτατο δικαστήριο και το κόμμα Λατινοπούλου αποκλείστηκε ενώ η ένσταση κατά της «Εθνικής Δημιουργίας» απορρίφθηκε.

– Η «Εθνική Δημιουργία» των Τζήμερου – Κρανιδιώτη επέλεξε να προσφύγει κατά του ΚΚΕ καταθέτοντας ένσταση με την οποία υποστηρίζουν ότι η δράση του Περισσού αντιστρατεύεται το δημοκρατικό πολίτευμα και ότι δεν αναγνωρίζει το Σύνταγμα.

Αργά συνειδητοποίησαν στον χώρο της Δεξιάς πως θα έπρεπε να είχαν κατέβει στις εκλογές ενωμένοι.

Οι Κυριάκος Βελόπουλος και Κωνσταντίνος Μπογδάνος με δηλώσεις και αναρτήσεις τονίζουν (τώρα) την ανάγκη συνεργασίας των κομμάτων που κόπηκαν ή αναμένεται να κοπούν απο τον Αρειο Πάγο προκειμένου να κατέβουν ως συνασπισμός δυνάμεων στις δεύτερες εκλογές του Ιουλίου.

Ειδικότερα ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης μίλησε για «πανστρατιά όλων των δυνάμεων που παράνομα κόπηκαν στον Α.Πάγο για να τσακίσουμε την διεφθαρμένη ηγεσία της ΝΔ!Μη συμπεριφέρεστε όπως τον 2ο αι πΧ, που οι Ρωμαίοι τσάκιζαν Έλληνεςν καιοι Έλληνες σκοτωνόταν μεταξύ τους!Έτσι οι Ρωμαίοι υποδουλώσαν όλους τους Έλληνες».

Απο την πλευρά του ο κ Μπογδάνος έσπευσε να σχολιάσει πως οι δηλώσεις Βελόπουλου «για πανστρατιά των πατριωτικών κομμάτων μετά από τις εκλογές της 21/5 είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και δείχνει πολιτική ωριμότητα. Στην επόμενη βουλή, που επιφυλάσσει δεινά για τον Ελληνισμό, πρέπει να υπάρχει ισχυρή και αρραγής εθνική αντιπολίτευση».

Το ζήτημα είναι θα υπάρξουν δεύτερες εκλογές; Γιατί αυτό δεν είναι καθόλου σίγουρο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »