Αρχικά να πούμε πως στον προσεχές πυρηνικό πόλεμο εκτιμούμε πως δεν θα πέσουν τα ισχυρότερα πυρηνικά που είναι σε θέση να εξαφανίσουν ολόκληρη την ανθρωπότητα σε κλάσματα δευτερολέπτου, αλλά μικρότερης ισχύος πυρηνικά, ίσα ίσα για να επιτευχθεί ο σκοπός της ρίψης.

Η πιθανότητα μιας πυρηνικής έκρηξης συζητείται όλο και πιο συχνά σε συνομιλίες σήμερα.

Οι άνθρωποι φοβούνται τα τρομερά όπλα και ενδιαφέρονται για το αν είναι δυνατόν να επιβιώσουν σε μια πυρηνική σύγκρουση και πόσο καιρό θα διαρκέσει η ακτινοβολία.

Εκτιμούμε πως τα πυρηνικά που θα ρίξουν θα είναι σε θέση καταστροφικής έκτασης μιας πόλης και όχι παραπάνω γιατί οι παγκόσμιες δυνάμεις δεν έχουν σκοπό να εξαφανίσουν την ανθρωπότητα ολοσχερώς. Ο πυρηνικός πόλεμος βολεύει ώστε να επιταχυνθούν παγκόσμιες διαδικασίες.

Η ακτίνα καταστροφής μιας μικρής πυρηνικής βόμβας με ισχύ 20 kt είναι 1 km . Με τιμή 20 Mt θα αυξηθεί στα 10 km. Μια έκρηξη χωρητικότητας 100 Mt, όπως γνωρίζετε μπορεί να καταστρέψει εντελώς μια μεγάλη πόλη.

Έτσι, η ακτίνα της πλήρους καταστροφής θα είναι 35 χιλιόμετρα, και ισχυρή – 50 kt.  Σε απόσταση 80 χιλιομέτρων, οι άνθρωποι μπορούν να καούν. Επομένως η εκτίμηση μας είναι πως τα πυρηνικά που θα ρίξουν θα είναι θανατηφόρα σε περιμετρική ακτίνα 80km.

Εάν οι κάτοικοι που είναι πέρα από τα 80 km καταφέρουν να επιβιώσουν, θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας.

Στους ανθρώπους, η κυτταρική δραστηριότητα θα διαταραχθεί ή θα συμβεί ο θάνατός τους.

Ανάλογα με το πόση ακτινοβολία έλαβαν και τη διάρκεια της έκθεσης, τα αποτελέσματα ποικίλλουν. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η έκθεση πάνω από τα επιτρεπτά όρια μπορεί να βλάψει τη λειτουργία των ιστών ή των οργάνων και μπορεί να προκαλέσει οξείες αντιδράσεις όπως ερυθρότητα του δέρματος, απώλεια μαλλιών, εγκαύματα από ακτινοβολία ή οξύ σύνδρομο ακτινοβολίας.

Σε χαμηλότερες δόσεις, ο κίνδυνος μειώνεται, αλλά μπορεί να εμφανιστούν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις.

Αυτές μπορεί να είναι μεταλλάξεις, καρκίνοι του θυρεοειδούς αδένα, λευχαιμία, καρκίνος του μαστού κλπ.

Επίσης, κληρονομικές διαταραχές του γενετικού κώδικα, του μεταβολισμού και της ορμονικής ισορροπίας.

Βλάβη των οργάνων της όρασης (καταρράκτης), των νεύρων, των αιμοφόρων και λεμφικών αγγείων, επιτάχυνση της γήρανσης του σώματος, στειρότητα των ωοθηκών στις γυναίκες, άνοια και διαταραχή της νοητικής ανάπτυξης.

Πόσο διαρκεί η ακτινοβολία μετά από μια έκρηξη;

Την πρώτη μέρα ο κίνδυνος παραμένει ίδιος. Οι επιβλαβείς ουσίες κατασταλάζουν μέσα σε 12-24 ώρες μετά την έκρηξη.

Οι ακριβείς ημερομηνίες είναι άγνωστες. Ένα παράδειγμα είναι ο χρόνος ημιζωής του πολωνίου – 214 χρόνια και του ουρανίου  4,5 δισεκατομμύρια χρόνια.

Διάφορες πηγές αναφέρουν έναν πυρηνικό χειμώνα που θα ακολουθήσει μετά από έναν πυρηνικό πόλεμο μεγάλης κλίμακας. Υποτίθεται ότι μετά την απομάκρυνση του καπνού και της αιθάλης στη στρατόσφαιρα, η θερμοκρασία θα πέσει. Οι ειδικοί σημειώνουν επίσης την πιθανότητα μιας πυρηνικής νύχτας να διαρκέσει περίπου ένα χρόνο.

Όλα αυτά είναι εικασίες και εκτιμήσεις, μένει να δούμε τι θα γίνει στην πραγματικότητα!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »