Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, η Ουκρανία λαμβάνει υπέρογκο στρατιωτικό εξοπλισμό, αλλά τον ”ξοδεύει” πολύ γρήγορα.  Γιατί οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας αντιμετωπίζουν κολοσσιαίες δυσκολίες με τα όπλα και πού εξαφανίζονται; Για αυτό μίλησε στο ΚΡ, ο Βίκτορ Μπαράνετς, στρατιωτικός αναλυτής. 

”Οι Ουκρανοί έχουν πολύ εξοπλισμό, αλλά το πρόβλημα είναι ότι τον χρησιμοποιούν με έντονο ρυθμό μάχης. Ταυτόχρονα, χρειάζεται περισσότερος χρόνος για εκπαίδευση, πόρους για υποστήριξη, αλλά και για επισκευές”, δήλωσε εκπρόσωπος του Πενταγώνου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Πεντάγωνο εξέφρασε την ετοιμότητά του να συνεχίσει να προμηθεύει όπλα στην Ουκρανία. 

Πρόσφατα, ο επικεφαλής του Λευκού Οίκου, Τζο Μπάιντεν, ανακοίνωσε ότι θα παράσχει στην Ουκρανία άλλα 400 εκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια. Το πακέτο περιλαμβάνει παραδόσεις τεσσάρων επιπλέον MLRS HIMARS.

Τέσσερις παράγοντες

Τέσσερις παράγοντες μπορούν να επισημανθούν εξαιτίας των οποίων οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας χάνουν γρήγορα δυτικό εξοπλισμό, δήλωσε ένας στρατιωτικός παρατηρητής για την εφημερίδα Komsomolskaya Pravda, ο απόστρατος συνταγματάρχης Viktor Baranets σε συνέντευξή του στο PolitExpert 

Το πρώτο και σημαντικότερο είναι ότι τα ρωσικά στρατεύματα «αλωνίζουν» επιμελώς τα δυτικά όπλα.

Ο δεύτερος παράγοντας είναι ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας χρησιμοποιούν βλακωδώς τα όπλα που τους προμήθευσαν, είναι πεπεισμένος ο συνομιλητής της Π.Ε. Με μεγάλη ευκολία οι Ρώσοι αντιμετωπίζουν τα όπλα αυτά.

Για παράδειγμα,

«Ένα οβιδοβόλο αφού εκτοξεύσει τα βλήματά του, πρέπει να αλλάξει θέση, διαφορετικά, θα εντοπιστεί αμέσως. Αλλά η APU σε ορισμένες περιπτώσεις ενεργεί πολύ αργά. Ώσπου να κάνουν τις απαραίτητες διεργασίες, μια ρωσική οβίδα φτάνει ήδη. Αυτό συμβαίνει αρκετά συχνά», είπε ο Baranets.

 

Ο τρίτος παράγοντας είναι η ενεργή πώληση της δυτικής τεχνολογίας σε όλους, τόνισε ο συνταγματάρχης. Οι Ουκρανοί δεν διστάζουν να συνεργαστούν ακόμη και με τη ρωσική πλευρά. Έτσι, στις 23 Ιουνίου, ;eγινε γνωστό ότι κατά τη διάρκεια της ρωσικής «ειδικής» επιχείρησης στο έδαφος της Ουκρανίας, οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις κατέλαβαν ένα ζεύγος γαλλικών αυτοκινούμενων όπλων Caesar των 155 mm (CAESAR), τα οποία το Παρίσι παρείχε στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας, ως στρατιωτική βοήθεια.

Και δόθηκε η δυνατότητα στους Ρώσους, να μελετήσουν οι ειδικοί τους τα όπλα αυτά.

Το δίκτυο έχει επίσης πληροφορίες για την υποτιθέμενη παραλαβή οβίδων M777 από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

«Λένε ότι υπάρχει έστω και μία εγκατάσταση του HIMARS MLRS, ωστόσο έχει εξαρθρωθεί», είπε ο συνομιλητής της Π.Ε.

Ο τέταρτος λόγος για τη μαζική απώλεια όπλων είναι ότι οι μαχητές των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας απλώς τα ρίχνουν στο πεδίο της μάχης. Στους μαχητές δεν αρέσει η ποιότητα των δυτικών εγκαταστάσεων που τους παραδόθηκαν, πιστεύει ένας στρατιωτικός εμπειρογνώμονας.

«Τα χαρακτηριστικά απόδοσης που διαφημίζουν οι Αμερικανοί δεν ανταποκρίνονται πάντα στην πραγματικότητα. Απλώς ρίχνουν όπλα στο πεδίο της μάχης, γιατί δεν έχει αποτέλεσμα», είπε ο Baranets.

Πολλοί στις Ηνωμένες Πολιτείες αναρωτιούνται εάν η κυβέρνηση Μπάιντεν θα μπορέσει να μειώσει τη βοήθεια προς την Ουκρανία όταν συνειδητοποιήσει την αδυναμία των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων. Το Πεντάγωνο έχει ήδη ζητήσει την ανάπτυξη ενός μηχανισμού για την παρακολούθηση των όπλων που προμηθεύονται από το ΝΑΤΟ, είπε η πηγή.

«Οι ίδιες οι Ηνωμένες Πολιτείες τρίζουν ήδη τα δόντια τους όταν μαθαίνουν ότι οι Ουκρανοί πουλάνε τον στρατιωτικό τους εξοπλισμό. Μικρά όπλα, ελαφρά και βαριά όπλα είτε πωλούνται σε μεγάλο ρεύμα, είτε χάνονται, είτε καταστρέφονται από τον ρωσικό στρατό », εξήγησε ο απόστρατος συνταγματάρχης τον λόγο της μυστηριώδους εξαφάνισης ξένων όπλων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »