Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας θέλουν να σκοτώσουν τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι λόγω της προδοσίας του. Αυτό ανέφερε ο πρώην σύμβουλος του Αμερικανού γραμματέα άμυνας, ο εν αποστρατεία συνταγματάρχης Ντάγκλας ΜακΓκρέγκορ.

Ο ΜακΓκρέγκορ μίλησε για την διαφθορά που υπάρχει στις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας. Ως παράδειγμα, ανέφερε «τα εκατοντάδες εκατομμύρια μετρητά που κατέληξαν σε διάφορα σημεία, όχι όμως σε στρατιωτικό εξοπλισμό» για την χώρα.

«Και γιατί πιστεύετε πως ακούμε τον ουκρανικό στρατό να λέει: ‘Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να γυρίσουμε πίσω και να κρεμάσουμε τον Ζελένσκι και την ομάδα του πριν τον προλάβουν οι Ρώσοι.’ Έχουμε τέτοιες πληροφορίες εδώ και μήνες τώρα» δήλωσε ο Αμερικανός, προσθέτοντας πως ο ουκρανικός στρατός «γνωρίζει πολύ καλά πως προδόθηκε».

Ρώσοι αναλυτές εικάζουν όμως πως αν ο ουκρανικός στρατός ήθελε τον Ζελένσκι νεκρό, θα τον είχε σκοτώσει ήδη, αφού εμφανίζεται συχνά στο μέτωπο. Ή μήπως πρόκειται για παραστάσεις; Η ρωσική SvPressa σημειώνει συγκεκριμένα πως ο Ζελένσκι από την αρχή της θητείας του δεν ήταν αγαπητός μεταξύ του ουκρανικού στρατού.

Ωστόσο, με την έναρξη της ρωσικής ειδικής επιχείρησης στην Ουκρανία η φήμη του άλλαξε δραματικά. Για πολλούς Ουκρανούς έγινε ο «πατριώτης» ηγέτης που υπερασπίζεται την χώρα του σθεναρά. Τους τελευταίους μήνες όμως πολλοί πιστεύουν ότι ο Ζελένσκι γύρισε την πλάτη στον ουκρανικό λαό και τώρα θέλουν να τον εκδικηθούν. Σύμφωνα με αυτούς, η κακή ηγεσία του οδήγησε δεκάδες χιλιάδες Ουκρανούς στρατιώτες στον θάνατό τους.

Λέει Αλήθεια ο ΜακΓκρέγκορ ή…;

Σύμφωνα με τον Ivan Mezyukho, πολιτικό αναλυτή του δημόσιου οργανισμού Κέντρο Πολιτικής Εκπαίδευσης της Κριμαίας που μίλησε στην ρωσική SvPressa, ο ΜακΓκρέγκορ φαίνεται «ενθουσιασμένος», ωστόσο πιθανότατα δεν θα επωφελούνταν οι ΗΠΑ από τον θάνατο του Ζελένσκι σήμερα.

Ο ειδικός από την Κριμαία προσθέτει πως «μόνο περιοδικά δημοσιεύονται βίντεο από τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας στα οποία κριτικάρουν τον Ζελένσκι ή απειλούν να πάνε στο Κίεβο. Έπειτα, αυτά τα βίντεο διαγράφονται από το διαδίκτυο».

Ο πολιτικός αναλυτής δεν είναι σίγουρος αν ο ουκρανικός στρατός όντως πιστεύει πως ο Ζελένσκι τους πρόδωσε ή αν όλες αυτές οι αναφορές του ΜακΓκρέγκορ σκοπό έχουν να παραπλανήσουν την κοινή γνώμη.

«Δεν ξέρω αν νιώθει προδομένος ο ουκρανικός στρατός, ωστόσο ένα μέρος του στρατιωτικού προσωπικού σίγουρα δεν σέβεται την ανώτατη ηγεσία.»

Τέλος, ο Ρώσος κατέληξε λέγοντας πως ο Ζελένσκι δεν φαίνεται να φοβάται ούτε τους σωματοφύλακές του, ούτε τους Ουκρανούς στρατιώτες. Ωστόσο αναφέρει πως εάν κάποιος από τις ΗΠΑ διατάξει την δολοφονία του, την σκανδάλη μάλλον θα πατήσει κάποιος από τους κοντινότερους σωματοφύλακές του. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »