Απάντηση Άγκυρας στο αμερικανικό ΥΠΕΞ-Κόλαση πυρός στην Γάζα από την Ισραηλινή ΠΑ
Σύγκρουση μέχρι τελική πτώσης έχουμε από ΗΠΑ-Τουρκία. Η Άγκυρα, αντέδρασε έντονα με την τοποθέτηση του Αμερικανικού ΥΠΕΞ
”Απορρίπτουμε εντελώς τις κατηγορίες εναντίον του Προέδρου μας.Καλούμε την αμερικανική κυβέρνηση να καταβάλει προσπάθειες για να σταματήσoυν οι επιθέσεις του Ισραήλ στον άμαχο πληθυσμό, αντί να κάνει αβάσιμες κατηγορίες εναντίον των ηγετών μας.”

Ο προεδρικός εκπρόσωπος İbrahim Kalın έκανε μια δήλωση σχετικά με τα λόγια του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Ned Price προς τον Πρόεδρο Ερντογάν.

”Τονίζοντας ότι ο τουρκικός λαός θεωρούσε ότι είναι μαζί με τους καταπιεσμένους”, ο Kalın είπε ότι ”ο Πρόεδρος Ερντογάν δεν θα είναι σε θέση να παραμείνει σιωπηλός σε αυτή τη βιαιότητα. Αντί να σταματήσει τα εγκλήματα πολέμου του Ισραήλ και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η αμερικανική κυβέρνηση είναι απασχολημένη με άδικες κατηγορίες εναντίον του Προέδρου μας, ο οποίος υπερασπίζεται τα δικαιώματα των καταπιεσμένων.”
Η Χαμάς δήλωσε ότι επιτέθηκε σε έξι ισραηλινές βάσεις

Σε γραπτή ανακοίνωση του ένοπλου τμήματος της Χαμάς, (Ταξιαρχίες Qassam), αναφέρεται ότι σε απάντηση των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών στη Λωρίδα της Γάζας, πραγματοποιήθηκαν επιθέσεις στις ισραηλινές αεροπορικές βάσεις Hatzor, Hatzerim, Nevatim, Tel Nof, Palmachim και Ramon στο νότιο Ισραήλ.
Ρωσικές πηγές τονίζουν ότι το παλαιστινιακό τρομοκρατικό κίνημα της Χαμάς, επιτέθηκε ταυτόχρονα σε έξι ισραηλινές στρατιωτικές αεροπορικές βάσεις, με την εκτόξευση περίπου εκατό πυραύλων, και drone (αιωρουμένων πυρομαχικών).

Αναφέρεται ότι οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης με τη χρήση ειδικών πυρομαχικών των Ταξιαρχιών Al-Qassem, που αποτελούνταν από κεφαλή κατακερματισμού υψηλής εκρηκτικότητας 400 κιλών, προκαλώντας πιθανές ζημιές στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις του Ισραήλ.

Σύμφωνα με την IntelSky, οι ισραηλινές στρατιωτικές αεροπορικές βάσεις όπως οι Hatzor, Hatzerim, Tel Nof, Palmachim, Ramon και, κυρίως, η αεροπορική βάση Nevatim, όπου εδρεύουν τα Ισραηλινά F-35, δέχτηκαν επιβεβαιωμένα επίθεση.

Προς το παρόν, δεν υπάρχουν στοιχεία σχετικά με τη ζημία που προκλήθηκε, ωστόσο, οι ξένοι αναλυτές εφιστούν την προσοχή στο γεγονός ότι τα ισραηλινά συστήματα αεροπορικής άμυνας, δέχθηκαν επίθεση κορεσμού πυραύλων, ενώ στην συνέχεια, οι Παλαιστίνιοι έστειλαν τα αιωρούμενα πυρομαχικά.

Στον αντίποδα ο εκπρόσωπος του IDF Hidai Zilberman δήλωσε πριν λίγο, ότι δεν είχε ενδείξεις ότι κάποιος πύραυλος έπληξε οποιαδήποτε από τις αεροπορικές βάσεις του, εκτός από μία περίπτωση όπου ένα βλήμα προσγειώθηκε σε ένα ανοιχτό πεδίο έξω από τη βάση του Tel Nof κοντά στο Rehovot.

Η δημόσια ανακοίνωση της επίθεσης της Χαμάς ότι έπληξε αεροπορικές βάσεις είναι πιθανόν να εμφορείται από την προσπάθειά της να εκτρέψει την κριτική από τις ΗΠΑ και άλλους χώρες, που κάνουν λόγο για στοχευμένη επίθεση της Χαμάς εναντίον ισραηλινών αμάχων, γεγονός που ερμηνεύεται ως σαφής παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Ωστόσο, οι ρουκέτες της Χαμάς που εκτοξεύτηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της φερόμενης επίθεσης σε ισραηλινές αεροπορικές βάσεις έπληξαν αστικές περιοχές του Ισραήλ, αφού η τρομοκρατική ομάδα εκτόξευσε βλήματα προς τις Ισραηλινές πόλεις όλη τη νύχτα και σε μέρη όπου δεν υπάρχουν βάσεις της Ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας, IAF.

Δεν υπήρξαν αναφορές για ζημιές ή τραυματισμούς από πυραύλους που ξεκίνησαν να εκτοξεύονται από τη Χαμάς περίπου στις 8 μ.μ. και συνεχίστηκε μετά τις 2 π.μ., με πολλά από τα βλήματα να αναχαιτίζονται από το σύστημα πυραύλων Iron Dome.

Οι παραμεθόριες πόλεις της Γάζας είχαν ανάπαυλα τριών ωρών από βολές πυραύλων εναντίον τους από τις 2:30 έως τις 5:30 π.μ., όπως ήταν το “μοτίβο της επίθεσης” για αυτήν την ολονύκτια περίοδο κατά τις τελευταίες ημέρες.

Σύμφωνα με τον Zilberman, ρουκέτες έχουν εκτοξευτεί προς βάσεις της IAF καθ ‘όλη τη διάρκεια της επιχείρησης, χωρίς κανένα αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με το IDF, κατά τη διάρκεια της Τρίτης το βράδυ και το πρωί της Τετάρτης, εκτοξεύθηκαν περίπου 50 πύραυλοι προς το Ισραήλ από τη Γάζα, με 10 από αυτούς να μην περνούν τα σύνορα και να προσγειώνονται μέσα στον παλαιστινιακό θύλακα.

Το γεγονός ότι δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί ή ζημιές στις επιθέσεις της προηγούμενης νύχτας, υποδηλώνει ότι τα υπόλοιπα 40 βλήματα είτε παρεμποδίστηκαν από το Iron Dome είτε έπεσαν σε ανοιχτές υπαίθριες περιοχές.

Όμως, στην άλλη πλευρά των συνόρων της Γάζας, τα αεροσκάφη IDF επιχειρούσαν όλη τη νύχτα, χτυπώντας δεκάδες στόχους σε όλη τη Λωρίδα, σύμφωνα με το Παλαιστινιακό Κέντρο Μέσων που συνδέεται με τη Χαμάς, το οποίο δημοσίευσε φωτογραφίες και πλάνα από τους βομβαρδισμούς.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο ανέφερε ότι πολλοί Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και μεγαλύτερος αριθμός τραυματίστηκε, αν και το υπουργείο Υγείας της Γάζας δεν έδωσε αμέσως ενημέρωση με ακριβή στοιχεία.

Σύμφωνα με τον Zilberman, ο IDF πιστεύει ότι σκότωσε τουλάχιστον 10 μέλη των τρομοκρατικών ομάδων της Χαμάς και της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ στις ολονύκτιες επιθέσεις της στις πόλεις Khan Younis και Rafah στη νότια Γάζα.

Την Τρίτη το βράδυ, περισσότερα από 50 αεροσκάφη Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας χρησιμοποίησαν πάνω από 120 βόμβες χτύπησαν ένα υπόγειο δίκτυο σηράγγων στη νότια Γάζα, καταστρέφοντας περίπου 12 χιλιόμετρα (7,5 μίλια) από αυτό μέσα σε 25 λεπτά, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του IDF.

Ήταν ο πέμπτος γύρος αεροπορικών επιθέσεων που πραγματοποίησε ο IDF ενάντια στο εκτεταμένο υπόγειο συγκρότημα της Χαμάς, το οποίο το Ισραήλ αναφέρεται ως «το μετρό». Αυτό περιελάμβανε ένα δίκτυο σηράγγων στη Ράφα που χρησιμοποίησε η Χαμάς στον πόλεμο της Γάζας το 2014, για να “απαγάγει” τα λείψανα του στρατιώτη του IDF, Χαντάρ Γκόλντιν, ο οποίος σκοτώθηκε σε ενέδρα την 1η Αυγούστου κατά τη διάρκεια της κατάπαυσης του πυρός, την οποία η Χαμάς παραβίασε .

Ο IDF δήλωσε επίσης ότι έπληξε επίσης έναν αριθμό στόχων στην πολυτελή γειτονιά του Ριμάλ της πόλης της Γάζας την νύχτα Τρίτης προς Τετάρτη, μια περιοχή όπου ζουν πολλοί κορυφαίοι διοικητές της Χαμάς.

Ο ισραηλινός στρατός αργά την Τρίτη δήλωσε ότι οι επιθέσεις του στοχεύουν σε έξι τόπους εκτόξευσης πυραύλων, καθώς και μια αποθήκη πυρομαχικών της Χαμάς που βρισκόταν μέσα σε σχολείο στη Γάζα.

Το περιστατικό “αποδεικνύει και πάλι πώς η τρομοκρατική ομάδα της Χαμάς τοποθετεί σκόπιμα τα οπλικά της συστήματα και πυρομαχικά στην “καρδιά του άμαχου πληθυσμού”, δήλωσε ο στρατός.

Στο διπλωματικό πεδίο τώρα, αναφέρεται ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν «εξέφρασε την υποστήριξή του για κατάπαυση του πυρός» κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής κλήσης με τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου τη Δευτέρα.

Ωστόσο σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή με το θέμα, ο Μπάϊντεν δεν ζήτησε προθεσμία από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό για το πότε πρέπει να ολοκληρωθούν οι επιχειρήσεις του IDF στη Γάζα, αλλά προειδοποίησε ότι δεν θα ήταν σε θέση να αναστείλει την πίεση από το κόμμα του και τη διεθνή κοινότητα για άμεση κατάπαυση του πυρός και προέτρεψε τον Νετανιάχου να τερματίσει τις μάχες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »