Αφορούν συναλλαγές του γιου και του αδερφού του Αμερικανού προέδρου με την Κίνα, την Ουκρανία και τη Ρωσία

Το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης προσπαθεί να αποτρέψει την αποκάλυψη 400 σελίδων ευαίσθητων εγγράφων σχετικά με τις συναλλαγές του Hunter και του Jim Biden με την Κίνα, τη Ρωσία και την Ουκρανία προσποιούμενο ότι δεν υπάρχουν.

Ο δικηγόρος από το Κολοράντο, Kevin Evans, μήνυσε το υπουργείο τον Μάρτιο, αφού το δεύτερο δεν συμμορφώθηκε με το αίτημά του για την παράδοση αρχείων σχετικά με τις συναλλαγές των Biden βάσει του Νόμου περί Ελευθερίας της Πληροφορίας (FOIA). Ο Evans, ειδικός σε θέματα του νόμου FOIA, ζήτησε έγγραφα σχετικά με «οποιαδήποτε σχέση, επικοινωνία, δώρο(α)ή αμοιβές σε οποιαδήποτε μορφή μεταξύ του γιου του προέδρου Hunter ή του αδελφού του Jim και επιχειρηματιών ή άλλων  από την Κίνα, τη Ρωσία ή την Ουκρανία».

Ανέφερε ότι κυβερνητικοί δικηγόροι παραδέχθηκαν αρχικά στο δικαστήριο ότι είχαν τουλάχιστον 400 σελίδες «δυνητικά σχετικά» έγγραφα αλλά ότι τώρα προσπαθούν να ξεφύγουν, λέγοντας ότι δεν μπορούν «ούτε να επιβεβαιώσουν ούτε να αρνηθούν» την ύπαρξη οποιωνδήποτε αρχείων που να ταιριάζουν με το αίτημά του.

 

Kevin Evans

Ένας εισαγγελέας του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης, ο David Weiss, εξετάζει επί του παρόντος μια ποινική υπόθεση εναντίον του Hunter με πιθανούς ισχυρισμούς για ξέπλυμα χρήματος, παράνομο λόμπι αλλοδαπών και φορολογικά εγκλήματα σε σχέση με τις εμπορικές συναλλαγές του γιου του Αμερικανού προέδρου στο εξωτερικό.

Την ίδια στιγμή, η Εθνική Υπηρεσία Αρχείων των ΗΠΑ ετοιμάζεται να δημοσιοποιήσει εκατοντάδες εσωτερικά έγγραφα του Λευκού Οίκου υπό την προεδρία Obama που περιέχουν πληροφορίες για τη σχέση του Hunter με την αμφιλεγόμενη ουκρανική εταιρεία φυσικού αερίου Burisma, ανέφερε αυτό το μήνα το Business Insider. Ο Joe Biden ήταν τότε αντιπρόεδρος, με ευθύνη για τις σχέσεις με την Ουκρανία. Ο γιος του υπηρετούσε στο διοικητικό συμβούλιο της Burisma, με αμοιβή 83.000 δολάρια το μήνα.

Η κυβέρνηση του Biden έχει τη δυνατότητα να ασκήσει βέτο στην απελευθέρωση των εγγράφων, αλλά πρέπει να αποφασίσει έως τον Φεβρουάριο εάν θα επικαλεστεί το «προνόμιο των εκτελεστικών στελεχών» για να τα κρατήσει κρυφά μέχρι το 2029. Τα αρχεία χρονολογούνται από το 2014 και περιλαμβάνουν 69 εικόνες και 260 μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που αναφέρουν την εταιρεία Burisma.

Η υπόθεση του δικηγόρου Evans έχει την επόμενη ακρόαση της τον Ιανουάριο.

Ο δικηγόρος που εδρεύει στο Greenwood Village του Κολοράντο ανέφερε ότι υπέβαλε το αίτημά του σχετικά με το νόμο της Ελευθερίας της Πληροφόρησης (FOIA) τον Νοέμβριο του 2020 αφού ενημερώθηκε για τις επιχειρηματικές συναλλαγές των Biden στο εξωτερικό και το Υπουργείο Δικαιοσύνης τον στρίμωξε για σχεδόν δύο χρόνια προτού τελικά τους μηνύσει. «Τελικά κοινοποίησαν περίπου 60 σελίδες εγγράφων, αλλά όλες είναι επιστολές από γερουσιαστές και βουλευτές που ρωτούσαν για τον Hunter και οι σχετικές απαντήσεις από το Υπουργείο Δικαιοσύνης», είπε.

«Στη συνέχεια, προς το τέλος του περασμένου έτους ανέφεραν, “Λοιπόν, έχουμε αυτές τις 400 σελίδες δυνητικά ανταποκρινόμενων εγγράφων, αλλά πρέπει να τις εξετάσουμε”». «Τον Μάρτιο κατέθεσα μήνυση και ενώπιον του δικαστή Michael Hegarty έκαναν το ίδιο σόου: Πραγματοποίησαν ενδελεχή έρευνα και ανακάλυψαν 400 πιθανώς ανταποκρινόμενα έγγραφα στο αίτημα».

Ο Evans ανέφερε ότι η κυβέρνηση αμφιταλαντεύτηκε για μερικούς ακόμη μήνες και στη συνέχεια προέβαλε ένα νέο συγκεχυμένο επιχείρημα: Ότι δεν μπορούσαν “ούτε να επιβεβαιώσουν ούτε να αρνηθούν” την ύπαρξη οποιωνδήποτε αρχείων».

Οι αμερικανικές κυβερνητικές υπηρεσίες έχουν νομικό προηγούμενο προκειμένου να προβαίνουν σε ανάλογους ισχυρισμούς για να αποφύγουν αποκαλύψεις που θα μπορούσαν να βλάψουν την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ. Το προηγούμενο χρονολογείται από μια ιστορία στους Los Angeles Times το 1975 για ένα πλοίο διάσωσης που κατασκευάστηκε κρυφά από τη CIA προκειμένου να ανακτήσει ένα βυθισμένο σοβιετικό υποβρύχιο.

Η εφημερίδα υπέβαλε αίτημα FOIA σχετικά και η υπηρεσία απάντησε ότι δεν μπορούσε «ούτε να επιβεβαιώσει ούτε να διαψεύσει» ότι είχε αρχεία σχετικά με το πλοίο, USNS Hughes Glomar Explorer. Η απάντηση, που επικυρώθηκε από τα δικαστήρια, έγινε γνωστή ως «απάντηση Glomar».

«Δεν ξέρω πώς στο καλό μπορούν τώρα να ισχυριστούν ότι μπορεί να ισχύσει σήμερα το προηγούμενο του Glomar», ανέφερε ο Evans. «Το πρόβλημα είναι ότι ο νόμος FOIA έχει γίνει ένα όχημα χωρίς ρόδες. Τα δικαστήρια δεν συμμορφώνονται με το πνεύμα του νόμου, τείνουν περισσότερο να σκύβουν προς τα πίσω για να αποδεχτούν τη θέση της κυβέρνησης αντί να εξαναγκάσουν σε αποκαλύψεις» πρόσθεσε.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »