Είτε πρόκειται για τεχνοκράτες που διεξάγουν πόλεμο κατά της πραγματικής τροφής, είτε για κανονισμούς που απειλούν την διατροφική κυριαρχία είτε για την χρήση τοξικών χημικών ουσιών, το δικαίωμα των ανθρώπων να έχουν πρόσβαση σε ανόθευτη, υγιεινή τροφή ολοένα και απομακρύνεται.

Το Συμπόσιο Attack on Food, που διοργανώθηκε από την Δρ Meryl Nass και παρουσιάστηκε από την τηλεόραση Children’s Health Defense TV, συγκέντρωσε εμπειρογνώμονες από διάφορους κλάδους για να συζητήσουν το πιεστικό θέμα της ασφάλειας των τροφίμων και να δώσουν λύσεις σε ατομικό και κοινωνικό επίπεδο.

Η παρουσίαση «Η Ψεύτικη Ατζέντα «Τρόφιμα ως Φάρμακο» και Συνθετικά Τρόφιμα» επικεντρώθηκε στις επιθέσεις στα τρόφιμα και την γεωργία. Έρχεται μια επικείμενη κρίση με το The Great Reset και με το φαγητό να είναι ένα πραγματικό πρόβλημα -ακόμη περισσότερο από ό,τι είναι τώρα.

 

 

Οι παγκοσμιοποιητές πίσω από το The Great Reset είχαν από καιρό το μονοπώλιο στα τρόφιμα με τους πατενταρισμένους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς τους (ΓΤΟ). Ο πρωταρχικός σκοπός των ΓΤΟ ήταν να διευκολύνουν την χρήση του τοξικού ζιζανιοκτόνου γλυφοσάτη, το οποίο παρουσίασε η Stephanie Seneff, Ph.D., ανώτερη ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT). Αλλά για να καταλάβουμε τι έρχεται, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε το παρελθόν.

Η βιομηχανία βιοτεχνολογίας χρησιμοποίησε λόμπι για να διασφαλίσει ότι οι ΓΤΟ θα αντιμετωπίζονται ουσιαστικά ως ισοδύναμα με τα πραγματικά τρόφιμα, παρακάμπτοντας ουσιαστικά την απαίτηση να διενεργούνται δοκιμές ασφάλειας πριν από την κυκλοφορία τους στην αγορά. Το playbook τους θυμίζει τις τακτικές της Big Tobacco για ένα προϊόν που δεν σας βλάπτει αμέσως, αλλά είναι επιζήμιο σταδιακά με την πάροδο του χρόνου. Ωστόσο, μια εξίσου σοβαρή απειλή όπως με τους ΓΤΟ έχει εμφανιστεί τώρα -τα συνθετικά τρόφιμα.

Τα ψεύτικα τρόφιμα προβλέπεται να γίνουν μια αγορά 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. 

Η εταιρεία συμβούλων McKinsey & Company προβλέπει ότι το 60% όλων των υλικών της οικονομίας θα μπορούσε να παραχθεί με αυτόν τον τρόπο, συμπεριλαμβανομένου του ψεύτικου κρέατος, του ψεύτικου γάλακτος και του ψεύτικου λίπους.

«Έως και το 60% των φυσικών εισροών στην παγκόσμια οικονομία θα μπορούσε, καταρχήν, να παραχθεί βιολογικά – περίπου το ένα τρίτο αυτών των εισροών είναι βιολογικά υλικά (ζώα που εκτρέφονται για τροφή) και τα υπόλοιπα δύο τρίτα είναι μη βιολογικά (πλαστικά ή καύσιμα), αλλά θα μπορούσαν ενδεχομένως να παραχθούν ή να αντικατασταθούν με την χρήση βιολογίας».

Οι Impossible Foods and Beyond Meat είναι οι σημαντικότεροι παίκτες στην αγορά ψεύτικου κρέατος.

Κυκλοφόρησε επίσης το πρώτο ψεύτικο λάδι, το Cultured Oil

Τον Ιούνιο του 2020, ο Bill Gates ανακοίνωσε επίσης την νεοφυή εταιρεία BIOMILQ, η οποία χρησιμοποιεί βιοτεχνολογία για να δημιουργήσει συνθετικό εργαστηριακό ανθρώπινο γάλα για μωρά. Χρησιμοποιώντας επιθηλιακά κύτταρα του μαστού που τοποθετούνται σε φιάλες με μέσα κυτταροκαλλιέργειας, τα κύτταρα αναπτύσσονται και τοποθετούνται σε έναν βιοαντιδραστήρα που η εταιρεία λέει ότι «αναδημιουργεί συνθήκες παρόμοιες με αυτές του μαστού».

Προσοχή στην «Ζύμωση Ακριβείας»

Οι εταιρείες ψεύτικων τροφίμων θέλουν να πιστεύετε ότι τα προϊόντα τους είναι φυσικά επειδή παρασκευάζονται με συστατικά φυτών, παρόλο που δεν υπάρχει τίποτα παρόμοιο στην φύση. Προσοχή στις λέξεις-κλειδιά της βιομηχανίας τους, όπως η “ζύμωση ακριβείας”, ένας όρος που χρησιμοποιεί η βιομηχανία βιοτεχνολογίας για να εκμεταλλευτεί την δημοτικότητα της πραγματικά προαγωγικής για την υγεία φυσικής ζύμωσης. Η ζύμωση ακριβείας, δεν έχει καμία σχέση με την φυσική ζύμωση.

Είναι μια μορφή συνθετικής βιολογίας που υπάρχει εδώ και τουλάχιστον 20 χρόνια. Χρησιμοποιεί γενετικά τροποποιημένους μικροοργανισμούς, όπως μαγιά και βακτήρια, που ζυμώνονται σε δεξαμενές τύπου ζυθοποιίας κάτω από στείρες συνθήκες υψηλής τεχνολογίας, φαρμακευτικού βαθμού, αποστειρωμένες. Αυτό συμβαίνει επειδή αυτές οι καλλιέργειες είναι πολύ ευαίσθητες σε μόλυνση που θα καταστρέψει ολόκληρη την παρτίδα. Και, η μόλυνση μπορεί να συμβεί εύκολα, έτσι δισεκατομμύρια δολάρια έχουν επενδυθεί σε αυτήν την τεχνολογία, η οποία χρησιμοποιεί βιολογικές οδούς που δεν υπήρχαν ποτέ στην φύση.

 

Έχουν εξαλείψει την αρχή της προφύλαξης, καθώς τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα είναι εντελώς άγνωστα, να παράγουν ψεύτικα κρέατα, ψεύτικα λίπη και ψεύτικο γάλα. Αλλά όλα αυτά εξυπηρετούν την υποκείμενη ατζέντα, που είναι ο απόλυτος έλεγχος και η παγκόσμια κυριαρχία. Δεν υπάρχει ευκολότερος τρόπος για να το πετύχετε αυτό από το να αναλάβετε τον έλεγχο της προσφοράς τροφίμων.

Αυτά τα ψεύτικα, υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα δίνουν στους παγκοσμιοποιητές άνευ προηγουμένου δύναμη και έλεγχο στην ανθρώπινη υγεία και χρησιμοποιούν μυστικές τεχνικές μάρκετινγκ. Το Cultured Oil, της Zero Acre Farms, προωθείται στα εστιατόρια ως μια φθηνή εναλλακτική λύση.

Το ψεύτικο «καλλιεργημένο λάδι» δεν είναι φυσικό. Γνωρίζουμε ήδη τις καταστροφικές επιπτώσεις των σπορέλαιων στην υγεία (βλέπε το άρθρο “Πετάξτε τα σπορέλαια”), καθώς περιέχουν περίπου 75% λινολεϊκό οξύ και συμβάλλουν στην αύξηση των ποσοστών χρόνιων ασθενειών. Αυτό το νέο Καλλιεργημένο Τεχνητό Έλαιο περιέχει λιγότερο από 1% λινολεϊκό οξύ, επομένως ακούγεται υπέροχο -εκτός από το ότι παρασκευάζεται με ζύμωση ακριβείας.

Ο όρος έχει ξεγελάσει ακόμη και πολλούς ειδικούς στον κλάδο της υγείας, οι οποίοι πιστεύουν ότι είναι ασφαλή και φυσικό. Αντίθετα, είναι άλλη μια μορφή εξαπάτησης, που αλλάζει την σημασία ορισμένων λέξεων στο λεξιλόγιό μας, όπως η ζύμωση.

Η βιομηχανία θέλει οι άνθρωποι να πιστεύουν ότι τα προϊόντα που παράγονται με ζύμωση ακριβείας δεν διαφέρουν από άλλα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το kimchi και το γιαούρτι. Αλλά αυτό που δεν αποκαλύπτουν είναι ότι ο πιο συχνά χρησιμοποιούμενος οργανισμός στην ζύμωση ακριβείας είναι το κοινό βακτήριο E. coli. Το E. coli είναι πιθανό να δημιουργεί οποιονδήποτε αριθμό μη στοχευμένων μεταβολιτών που έχουν εντελώς άγνωστες συνέπειες στον οργανισμό μας και στο περιβάλλον.

Τα απόβλητα που δημιουργούνται από την φυσική ζύμωση είναι πραγματικά βρώσιμα και ωφέλιμα σε πολλές περιπτώσεις και καθόλου επικίνδυνα. Είναι επίσης κομποστοποιήσιμο και δεν αποτελεί βιολογικό κίνδυνο. Αντίθετα, τα βιολογικά απόβλητα από προϊόντα ζύμωσης συνθετικής βιολογίας GE δεν μπορούν να πάνε σε χώρο υγειονομικής ταφής. Επειδή αυτό συμβαίνει εδώ και δεκαετίες, οι νόμοι έχουν ήδη τεθεί σε ισχύ που επιτρέπουν σε αυτά τα προϊόντα να παρακάμπτουν κάθε δοκιμή ασφάλειας, καθώς έχουν χαρακτηριστεί ως βιολογικά ισοδύναμα με τα πραγματικά τρόφιμα.

Ο παγκόσμιος πόλεμος στα τρόφιμα.

Άλλοι ομιλητές στο συμπόσιο ήταν ο Alexis Baden-Mayer, πολιτικός διευθυντής για την Ένωση Καταναλωτών Βιολογικών Προϊόντων (OCA), ο οποίος συνόψισε τα στοιχεία ότι τα τρόφιμα από πραγματικές φάρμες αντικαθίστανται από ψεύτικα τρόφιμα. Από την Αϊτή και την Σρι Λάνκα μέχρι την Ινδονησία, την Ολλανδία και τον Καναδά, «η ιστορία είναι η ίδια».

Εταιρικά συμφέροντα με προνόμια παγκόσμιου εμπορίου συνεργάζονται με την κυβέρνηση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ή την Παγκόσμια Τράπεζα, η οποία προσέφερε ελάφρυνση χρέους με την μορφή επιχορηγήσεων ή χαμηλότοκων δανείων σε χώρες που κατέρρευσαν οικονομικά κατά την διάρκεια της πανδημίας, αλλά υπό όρους (εννοείται).

«Διώχνουν τους απλούς αγρότες από την γη τους και τους οδηγούν στην πόλη», είπε ο Baden-Mayer.

Ο Benjamin Dobson, ο οποίος μίλησε για την ιστορία των εισβολών σε μικρές φάρμες, σημείωσε ότι οι ανεξάρτητοι αγρότες και οι άνθρωποι που καλλιεργούν βότανα για φαρμακευτικούς σκοπούς αποτελούν απειλή για ένα συγκεντρωτικό οικονομικό σύστημα.

Η Seneff είπε πώς η χρήση χημικών ουσιών όπως η γλυφοσάτη απειλεί επίσης το μέλλον των τροφίμων. Η ποσότητα γλυφοσάτης που χρησιμοποιείται ετησίως στις ΗΠΑ ισοδυναμεί με 1 κιλό για κάθε άνδρα, γυναίκα και παιδί, είπε. Είναι το πιο χρησιμοποιούμενο ζιζανιοκτόνο στον πλανήτη.

“Η γλυφοσάτη έχει μεγάλο αριθμό καρκινογόνων επιδράσεων σε βιολογικά συστήματα, συμπεριλαμβανομένης της άμεσης βλάβης του DNA σε ευαίσθητα κύτταρα, της διαταραχής της ομοιόστασης της γλυκίνης, της αναστολής της σουκκινικής αφυδρογονάσης, της χηλίωσης του μαγγανίου, της τροποποίησης σε πιο καρκινογόνα μόρια, όπως το Ν-νιτροζογλυφοσικό και το γλυοξυλικό, της διαταραχής του μεταβολισμού της φρουκτόζης κ.λπ.  Τα επιδημιολογικά στοιχεία υποστηρίζουν ισχυρούς διαχρονικούς συσχετισμούς μεταξύ της χρήσης glyphosate στις καλλιέργειες και ενός πλήθους καρκίνων που λαμβάνουν διαστάσεις επιδημίας, όπως ο καρκίνος του μαστού, ο καρκίνος του παγκρέατος, ο καρκίνος των νεφρών, ο καρκίνος του θυρεοειδούς, ο καρκίνος του ήπατος, ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης και η μυελοειδής λευχαιμία.” Researchgate

Ο Ronnie Cummins, συνιδρυτής και διευθυντής της OCA, τόνισε ότι από τους μικρούς αγρότες στον κόσμο, λιγότερο από το 1% είναι πιστοποιημένοι βιολογικά. Ωστόσο, υπάρχουν 60 εκατομμύρια μικρές και μεσαίες γεωργικές εκμεταλλεύσεις που θα μπορούσαν να πιστοποιηθούν ως βιολογικές, αν δεν υπήρχαν όλα τα ρυθμιστικά εμπόδια.

“Αν κοιτάξετε την έκταση της γεωργικής γης και την ποσότητα των τροφίμων που παράγουν αυτοί οι άνθρωποι, είναι σημαντική. Η παγκόσμια αγορά τροφίμων ανέρχεται σε περίπου 10 τρισεκατομμύρια δολάρια, αλλά εκτιμάται ότι ένα καλό 1,5 τρισεκατομμύριο δολάρια από αυτά παράγονται με βιολογικό ή σχεδόν βιολογικό τρόπο”, λέει. Δεδομένου ότι πολλοί βιοκαλλιεργητές είναι σε θέση να βρουν και να ευδοκιμήσουν με τοπικές αγορές, αυτή είναι μια στρατηγική για να κρατηθούν όρθιοι.

Εν τω μεταξύ, η διατροφική κυριαρχία οδηγεί φυσικά σε πλήρη οικοσυστήματα που υποστηρίζουν την υγεία του ανθρώπου και του πλανήτη, σύμφωνα με τον Mark Fulford, ανεξάρτητο αγρότη και σύμβουλο αγροτικών εκμεταλλεύσεων. Υποστηρίζει τους ανεξάρτητους σταθμούς τροφίμων, οι οποίοι κόβουν τους μεσάζοντες και την χρήση στρατηγικών όπως η ανάγνωση του τοπίου, η χρήση μυκητιακών ή βακτηριακών κομπόστ και η υιοθέτηση των μελισσών και άλλων επικονιαστών.

Προστασία των Τροφίμων ως Κοινωνία.

Τέσσερις εταιρείες συσκευασίας κρέατος ελέγχουν το 85% του κρέατος που επεξεργάζεται στις ΗΠΑ. Μία από αυτές ανήκει στην Κίνα, μία στην Βραζιλία και οι άλλες δύο είναι πολυεθνικές εταιρείες. Οι τιμές των τροφίμων αυξάνονται, ενώ οι αγρότες χρεοκοπούν. Ο Massie εισήγαγε τον νόμο για την αναβίωση της επεξεργασίας και την εξαίρεση του κρέατος εντός των πολιτειών (PRIME), ο οποίος θα επιτρέψει στους αγρότες να πωλούν κρέας που έχει υποστεί επεξεργασία σε μικρότερες εγκαταστάσεις σφαγής και θα επιτρέψει στις πολιτείες να καθορίσουν τα δικά τους πρότυπα επεξεργασίας κρέατος.

Επειδή τα μικρά σφαγεία δεν διαθέτουν επιθεωρητή στο προσωπικό τους -μια απαίτηση που μόνο οι μεγάλες εγκαταστάσεις μπορούν εύκολα να εκπληρώσουν- τους απαγορεύεται να πωλούν το κρέας τους. Ο νόμος PRIME Act θα άρει αυτόν τον κανονισμό χωρίς να θυσιάσει την ασφάλεια, καθώς θα μπορούσαν να εξακολουθήσουν να γίνονται τυχαίες επιθεωρήσεις από το USDA.

“Αν ένας αγρότης θέλει να πουλήσει χοιρινό, μοσχαρίσιο ή αρνίσιο κρέας σε έναν καταναλωτή, εφόσον ο καταναλωτής, ο αγρότης και ο μεταποιητής βρίσκονται στην ίδια πολιτεία, δεν διασχίζουν τα πολιτειακά σύνορα, κρατούν την ομοσπονδιακή κυβέρνηση έξω από αυτή την συναλλαγή”. Έχει επίσης εισαγάγει νομοθεσία για την προστασία της πρόσβασης στο νωπό γάλα, το οποίο ονομάζει φρέσκο γάλα.

Τελικά, η απάντηση στην ασφάλεια και την προστασία των τροφίμων βρίσκεται σε ένα αποκεντρωμένο σύστημα τροφίμων που συνδέει τις κοινότητες με τους αγρότες που καλλιεργούν πραγματικά τρόφιμα με βιώσιμο τρόπο και τα διανέμουν σε τοπικό επίπεδο.

Tα υπερεπεξεργασμένα φυτικά τρόφιμα είναι το ίδιο ανθυγιεινά

Είναι πλέον ευρέως γνωστό πώς η βιομηχανική επεξεργασία μπορεί να κάνει τα τρόφιμα λιγότερο θρεπτικά και επομένως επιβλαβή για την ανθρώπινη υγεία και σύμφωνα με μια πρόσφατη έκθεση (TheFoodFakeMeat_Report), η τελευταία γενιά πρόχειρων συνθετικών τροφίμων δεν αποτελεί εξαίρεση.

Προκειμένου να παρασκευαστούν τα προϊόντα τους, χρησιμοποιούνται απομονωμένες πρωτεΐνες που εξάγονται με χημικό τρόπο από βασικές καλλιέργειες όπως η σόγια, ο αρακάς και οι πατάτες και αναμειγνύονται με πρόσθετα αρώματα, πρόσθετα τροφίμων και τώρα, ίσως το πιο επικίνδυνο, γενετικά τροποποιημένα τεχνητά συστατικά για να προσεγγίσουν την γεύση και την υφή των πραγματικών ζωικών προϊόντων. Ως αποτέλεσμα, αυτά τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα περιέχουν συνήθως υψηλά επίπεδα νατρίου, λιπών και τεχνητών ενισχυτικών τροφίμων για να είναι εύγευστα, τοποθετώντας τα στις ίδιες κατηγορίες με το πρόχειρ0 φαγητό (junk food).

Επιπλέον, τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα στερούνται πολλά από τα θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται σε παραδοσιακά ζωικά προϊόντα όπως ο ψευδάργυρος, ο σίδηρος και η βιταμίνη Β-12. Αυτά τα θρεπτικά και ενισχυτικά πρέπει επομένως να προστεθούν ως ξεχωριστά συστατικά στο συνθετικό κρέας, αλλά δεν μπορούν να απορροφηθούν τόσο αποτελεσματικά και μπορεί να προκαλέσουν επιβλαβείς παρεμβολές με άλλα θρεπτικά συστατικά.

Η ασφάλεια των νέων συστατικών και των πρόσθετων που χρησιμοποιούνται είναι μεγάλος λόγος ανησυχίας.

Για παράδειγμα, για να κάνει το Impossible Burger να φαίνεται λαχταριστό το μπιφτέκι όπως το πραγματικό κρέας, προστίθεται ένα συνθετικά παραγόμενο μόριο «heme» που προέρχεται από την λεγεμοσφαιρίνη σόγιας, μια χρωστική που παράγεται σε γενετικά τροποποιημένη μαγιά.

Η υιοθέτηση αυτού του πατενταρισμένου νέου συστατικού ήταν άκρως αμφισβητούμενη. Σύμφωνα με το Center for Food Safety, ο FDA δεν διεξήγαγε επαρκείς μακροχρόνιες δοκιμές πριν από την έγκριση του πρόσθετου το 2019 και μετά από μια βραχυπρόθεσμη δοκιμή σε αρουραίους, εντοπίστηκαν αρκετές πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες όπως αλλαγές στην αύξηση βάρους, αλλαγές στο αίμα που μπορεί να υποδηλώνει φλεγμονή ή νεφρική νόσο, διαταραχές στον αναπαραγωγικό κύκλο και πιθανά σημάδια αναιμίας.

Παρά την έλλειψη αποδείξεων ότι το πρόσθετο είναι ασφαλές, τα προϊόντα της Impossible Foods που περιέχουν γενετικά τροποποιημένη “heme” πωλούνται τώρα σε σούπερ μάρκετ σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες, γεγονός που αποτελεί παράδειγμα της έλλειψης δοκιμών και ρυθμίσεων για αυτά τα νέα προϊόντα και τεχνολογίες.

Έχει επίσης βρεθεί και το εξαιρετικά τοξικό glyphosate στο Impossible Burger (Impossible_Burger_and_Beyond_Meat_-_glyphosate) με ποσότητες υπεραρκετές για να έχουν μια ποικιλία αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία. Αυτό δεν αναφέρεται επίσης στις συνεργικές επιδράσεις που μπορεί να έχει με την ποικιλία των τοξικών προσθέτων τροφίμων που αναμιγνύουν αυτές οι εταιρείες για να καλύψουν τις γεύσεις και τις άγνωστες επιπτώσεις στην υγεία των πρόσθετων που παράγονται από το synbio.

Κερδοφόρα διπλώματα ευρεσιτεχνίας

Τα συνθετικά τρόφιμα συμβολίζουν μια ακόμη μηχανή κερδοφορίας που χρησιμοποιείται από δισεκατομμυριούχους και μεγάλες εταιρείες για να επωφεληθούν από την αποκλειστική τεχνολογία και να αυξήσουν τον έλεγχό τους στους πόρους του κόσμου. Αυτό αντικατοπτρίζεται στην αδιάκοπη επιδίωξη των εταιρειών για διπλώματα ευρεσιτεχνίας για οτιδήποτε, από νέες διαδικασίες συνθετικής βιολογίας, γενετικά τροποποιημένα συστατικά όπως η λεγεμοσφαιρίνη σόγιας, την επεξεργασία υφής πρωτεΐνης και ακόμη και την κατοχύρωση με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας γενετικών υλικών που χρησιμοποιούνται ως πρώτες ύλες.

Όπως αποδεικνύεται στην έκθεση Navdanya International Gates σε μια έκθεση της Παγκόσμιας Αυτοκρατορίας, 27 διπλώματα ευρεσιτεχνίας έχουν εκχωρηθεί στην Impossible Foods, με πάνω από 100 επιπλέον διπλώματα ευρεσιτεχνίας σε εκκρεμότητα για άλλα υποκατάστατα ψεύτικου κρέατος, από κοτόπουλο μέχρι ψάρι.

Η λογική κατοχύρωσης διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας που διέπει το κίνημα των συνθετικών τροφίμων, βλέπει τα ζώα και την φύση ως στοιχεία μιας χρήσης που μπορούν απλώς να αντικατασταθούν από πιο αποτελεσματικές τεχνολογίες, όπως προϊόντα εργαστηριακής μηχανικής. Αυτός ο επικίνδυνος τρόπος σκέψης μειώνει τα ζώα σε απλές εισροές σε ένα σύστημα παραγωγής, αγνοώντας έτσι εντελώς την σχέση μας με την φύση και δημιουργώντας περαιτέρω ένα ρήγμα που χωρίζει τον άνθρωπο από την φύση και την τροφή από την ζωή.

Η παράδοση του ελέγχου των τροφίμων μας σε μια χούφτα πολυεθνικές εταιρείες δεν μας κάνει μόνο να εξαρτόμαστε ολοένα και περισσότερο από αυτές, αλλά μπορεί επίσης να έχει επιζήμιες συνέπειες στα τοπικά συστήματα τροφίμων και να διαβρώσει την επισιτιστική κυριαρχία των βιοκαλλιεργητών.

Τα συνθετικά τρόφιμα δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια ψεύτικη λύση που στοχεύει στην αντικατάσταση προϊόντων χωρίς να αμφισβητήσει τις δομές εξουσίας που διέπουν το εταιρικό αγροτικό μοντέλο.

Αγνοεί εντελώς τις λύσεις που προσφέρει το αυξανόμενο κίνημα της αναγεννητικής γεωργίας και αγνοεί επίσης εντελώς τον ρόλο των μικρών παραγωγών και των κοινοτήτων τροφίμων στην διαμόρφωση των συστημάτων διατροφής μας.

Αυτή η νοοτροπία εξηγεί γιατί σύντομα θα δούμε τα μπιφτέκια Beyond Meat στα φυτικά μενού του McDonald’s, ενώ θα πρέπει να επικεντρωθούμε στην ανάγκη για πραγματική αναγεννητική γεωργία και συστημικές αλλαγές για την προστασία της φύσης και της υγείας των ανθρώπων.

Αυτή η νέα τεχνολογία θα χρησιμεύσει μόνο στην αύξηση του εταιρικού ελέγχου στα τρόφιμα και την υγεία, στην επιτάχυνση της κατάρρευσης των τοπικών οικονομιών τροφίμων και στην περαιτέρω καταστροφή της επισιτιστικής δημοκρατίας.

Αυτό που χρειαζόμαστε είναι πραγματικό φαγητό.

Τελικά, αυτές οι τεχνητές, συνθετικές τροφές διαλύουν την σύνδεσή μας με την φύση και, με τον τρόπο αυτό, αγνοούν εντελώς το ρόλο των φυσικών διεργασιών και τους νόμους της οικολογίας που βρίσκονται στην καρδιά της πραγματικής παραγωγής τροφίμων. Με την προώθηση της ψευδαίσθησης ότι ζούμε έξω από τις οικολογικές διαδικασίες της φύσης, αυτή η νέα τεχνολογία το μόνο που θα κάνει είναι να αυξήσει τον εταιρικό έλεγχο πάνω στα τρόφιμα και την υγεία, να επιταχύνει την κατάρρευση των τοπικών οικονομιών τροφίμων και να καταστρέψει περαιτέρω την δημοκρατία των τροφίμων. Η πραγματική λύση για την περιβαλλοντική κρίση και την κρίση της υγείας θα πρέπει να βασίζεται στην ενεργό αναζωογόνηση και αναγέννηση του πλανήτη με τη συνεργασία με τις οικολογικές διαδικασίες μέσω αγροοικολογικών και αναγεννητικών γεωργικών πρακτικών.

Σε μερικές δεκαετίες, τα βιομηχανικά συστήματα τροφίμων κατέστρεψαν τα συστήματα της Γης, την ανθρώπινη υγεία και τα μέσα διαβίωσης, καθώς παραβίασαν ευθέως τους οικολογικούς νόμους και τους νόμους της δικαιοσύνης.

Τώρα βλέπουμε μια παγκόσμια ατζέντα για την διαγραφή των χερσαίων πολιτισμών, την καταστροφή πραγματικών αγροκτημάτων, πραγματικών αγροτών, πραγματικής τροφής για την δημιουργία μιας δυστοπίας «γεωργίας χωρίς αγρότες» και «τροφής χωρίς αγροκτήματα» ως ψευδείς ολοκληρωτικές λύσεις για την δήθεν “κλιματική αλλαγή”.

Είναι καιρός να εγκαταλείψουμε τα οικονομικά μας συστήματα που καταναλώνουν πόρους και βασίζονται στο κέρδος που έχουν δημιουργήσει όλεθρο στον κόσμο, διαταράσσοντας τα οικοσυστήματα του πλανήτη και υπονομεύοντας τα συστήματα υγείας, δικαιοσύνης και δημοκρατίας της κοινωνίας.

Η τροφή και η διατροφή είναι το νόμισμα των κύκλων της ζωής.

Οι πραγματικοί αγρότες παράγουν πραγματική τροφή, η οποία τρέφει το έδαφος, τα φυτά και τα ζώα – συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων. Το πραγματικό φαγητό βρίσκεται στο επίκεντρο της υγείας του πλανήτη, καθώς και της υγείας και της ευημερίας μας. Η πραγματική γεωργία έχει διατηρήσει την Γη και τους πολιτισμούς της εδώ και χιλιετίες.

Η ελπίδα δεν έγκειται στην επιδίωξη τεχνολογικών καινοτομιών, όπως τα συνθετικά τρόφιμα που καλλιεργούνται στο εργαστήριο που βλέπουν την φύση ως μια νεκρή και ανεξέλεγκτη τεχνολογία, αλλά στην συμμετοχή και την αναζωογόνηση των φυσικών διεργασιών της γης. Το ζήτημα του τι τρώμε, πώς καλλιεργούμε την τροφή που τρώμε και πώς την διανέμουμε έχει γίνει επιτακτική ανάγκη επιβίωσης για το ανθρώπινο είδος και όλα τα όντα που αποτελούν τον ιστό της ζωής.

Όταν καλλιεργούμε με πραγματική γνώση για το πώς να φροντίζουμε την Γη και την βιοποικιλότητά της, όταν τρώμε αληθινή τροφή που τρέφει την βιοποικιλότητα της Γης, τους πολιτισμούς μας και το μικροβίωμα του εντέρου μας, τότε συμμετέχουμε σε πραγματικές και ζωντανές οικονομίες που αναγεννούν το ευημερία όλων. Σε όλο τον κόσμο, μικροκαλλιεργητές και κηπουροί ήδη διατηρούν και αναπτύσσουν τα εδάφη τους και τους σπόρους τους μέσω της πρακτικής της αγροοικολογίας. Τρέφουν τις κοινότητές τους με υγιεινά και θρεπτικά τρόφιμα, ενώ παράλληλα αναζωογονούν τον πλανήτη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »