Η κυβέρνηση περιμένει πως και πως το άνοιγμα του τουρισμού, το οποίο θα γίνει και επισήμως αύριο, 15 Μαΐου, παρόλα αυτά οι μέχρι στιγμής κρατήσεις είναι ελάχιστες.

Από σήμερα ανοίγει ο τουρισμός για τους Έλληνες, οι οποίοι θα μπορούν να ταξιδεύουν από νομό σε νομό ελεύθερα, ενώ θα απαιτείται η κατοχή «υγειονομικού πιστοποιητικού» (πρόσφατο τεστ ή εμβόλιο) για να μετακινηθούν σε νησιά.

Ενώ από αύριο αναμένονται οι αφίξεις των τουρισμών, με την κυβέρνηση να τους περιμένει… ως «σωτήρες», ώστε να μπορέσεις κάπως να σωθεί η φετινή καταστροφική χρονιά.

Υπενθυμίζεται ότι κυβερνητικοί κύκλοι και ο ίδιος ο υπουργός άφησαν να εννοηθεί πως το στοίχημα της χώρας είναι η άφιξη τουλάχιστον 15 εκατ. τουριστών αυτή τη σεζόν. Όλα όμως τα παραπάνω φαντάζουν εξωπραγματικά όταν ακούει κανείς τους ίδιους τους επαγγελματίες που βρίσκονται στις επίμαχες τουριστικές περιοχές της χώρας να περιγράφουν την πραγματικότητα.

Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε με απόλυτη ευθύνη πως η φετινή χρονιά ενδεχομένως να είναι χειρότερη και από την περσινή. Σε τουριστικές περιοχές-κλειδιά, όπως είναι οι Κυκλάδες και η Ρόδος, αλλά και ειδικούς τουριστικούς πυρήνες με δική τους αυτόνομη τουριστική πορεία, όπως είναι η Μύκονος και η Σαντορίνη, τα πράγματα έως και τις 12 Μαΐου 2021 δείχνουν πως δεν υπάρχουν κρατήσεις και αυτές οι ελάχιστες που είχαν πραγματοποιηθεί ακυρώθηκαν στην πορεία.

Με λίγα λόγια, ο Μάιος έχει ήδη χαθεί, ο Ιούνιος φαίνεται να είναι ήδη χαμένος, ενώ υπάρχουν μόνο απειροελάχιστες ελπίδες μήπως εμφανιστεί κάποιο τουριστικό κύμα τον Ιούλιο, ωστόσο κανείς από τους επαγγελματίες του χώρου δεν στοιχηματίζει σε αυτό.

Όπως λένε στη Ρόδο, μέχρι και την 11η Μαΐου, υπάρχει μια ελπίδα να διασωθεί ένα μέρος του τουριστικού εισοδήματος από τους Ισραηλινούς. Τελικά ούτε αυτό θα συμβεί. Επίσης η βρετανική αγορά είναι προφανές πως δεν θα κινηθεί και πάλι φέτος, από τη στιγμή μάλιστα που η βρετανική κυβέρνηση δεν συμπεριλαμβάνει την Ελλάδα στις covid-free ευρωπαϊκές τουριστικές περιοχές. Όμως το στοιχείο που ανησυχεί περισσότερο από όλα τα άλλα είναι πως τα brand names του ελληνικού τουρισμού, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, αντιμετωπίζουν με θλίψη τις προοπτικές για τη φετινή τουριστική περίοδο.

Όχι μόνο δεν υπάρχουν κρατήσεις, αλλά δεν υπάρχουν και ελπίδες για μελλοντική άφιξη τουριστών στα δύο αυτά νησιά, όπως φαίνεται από τα δεδομένα που ανακοινώνονται από τις αεροπορικές εταιρείες. Είναι χαρακτηριστικό ότι έμπειροι επαγγελματίες του χώρου στη Σαντορίνη και τη Μύκονο δηλώνουν στo πως δεν πρόκειται να ανοίξουν κάποιες από τις επιχειρήσεις τους, ενώ άλλες δραστηριότητές τους θα τις λειτουργήσουν με περιορισμένο προσωπικό. Και όλα αυτά με πάρα πολύ μεγάλη προσοχή.

Ξενοδόχος της Μυκόνου λέει χαρακτηριστικά ότι από τις 100 κρατήσεις που είχε ακυρώθηκαν οι 94, ενώ χάνουν τους Βρετανούς και τους Ισραηλινούς τουρίστες.

Είναι προφανές πως οι επαγγελματίες ξενοδόχοι, έμποροι, προμηθευτές, επιχειρηματίες εστίασης δεν αποφασίζουν να ανοίξουν τις επιχειρήσεις τους από τη στιγμή που οι προοπτικές δεν δείχνουν ότι θα εξασφαλίσουν τα έξοδά τους. Έτσι προτιμούν να τις διατηρήσουν κλειστές παρά να εκτεθούν σε κινδύνους.

Διερωτάται, λοιπόν, ο καθένας από εμάς προς τι όλο αυτό το κύμα υπεραισιοδοξίας το οποίο καλλιεργείται από την κυβέρνηση και τον υπουργό Τουρισμού, κ. Θεοχάρη, από τη στιγμή που τόσο το κλειστό επιτελικό σχήμα στο Μαξίμου όσο και το υπουργείο Τουρισμού γνωρίζουν με κάθε λεπτομέρεια τι συμβαίνει στην τουριστική αγορά της χώρας.

Καταστροφή η μη ένταξη της Ελλάδας στην «πράσινη λίστα» της Βρετανίας

Το pronews.gr είχε καταγράψει από τη πρώτη στιγμή την πραγματική εικόνα, τονίζοντας πως η Ελλάδα δεν θα μπει στην «πράσινη λίστα» των Βρετανών, παρά τα όσα διέρρεε το Μαξίμου.

Έτσι λοιπόν η χώρα μας δεν μπήκε στην «πράσινη λίστα» της Βρετανίας, κάτι που έχει δραματικές επιπτώσεις για τον τουρισμό της Ελλάδας, καθώς ακολούθησε ένα «τσουνάμι» ακυρώσεων από τους Βρετανούς και όπως όλα δείχνουν δύσκολα θα προτιμήσουν φέτος τη χώρα μας.

«Υπήρχε μεγάλο ενδιαφέρον Βρετανών τουριστών, αλλά καθημερινά έχουμε μόνο ακυρώσεις. Τα γκρουπ δεν ολοκληρώνονται, χάνουμε χρήματα», τονίζει η κυρία Αλιφραγκή στο ΟΡΕΝ, ιδιοκτήτρια ταξιδιωτικού γραφείου και συμπληρώνει πως ακόμα κι αν τα πρωτόκολλα επιτρέψουν στους Βρετανούς να έρθουν, δεν θα προλάβουν οι επαγγελματίες να προετοιμαστούν.

Η κυρία Αλιφραγκή μιλά για μια χρονιά με μηδενικά έσοδα και για έναν Μάιο χωρίς καρπούς. Για την δύσκολη κατάσταση την οποία καλούνται να αντιμετωπίσουν οι ξενοδόχοι μιλά και ο πρόεδρος ξεονοδόχων Κεφαλονιάς και Ιθάκης, κ. Τιμοθεάτος.

«Στο Ιόνιο κάθε χρόνο η τουριστική κίνηση από τους Βρετανούς ταξιδιώτες κυμαίνεται στο 65 -70%. Οι ακυρώσεις που έχουμε είναι πάρα πολλές. Τα ξενοδοχεία έχουν να λειτουργήσουν από τον Οκτώβριο του 2019. Πλέον ευχόμαστε για κίνηση τον Ιούλιο. Ο εμβολιασμός σίγουρα βοηθά, είναι ένα παράθυρο, όμως δεν φτάνει. Πρέπει όλοι να τηρούμε τα υγειονομικά πρωτόκολλα, όποιο λάθος γίνει τώρα θα είναι καταστροφικό για τη χώρα μας», προσθέτει.

Νέες φιέστες για το άνοιγμα του τουρισμού

Όπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης πέρσι στην Σαντορίνη, έτσι φέτος ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, παρουσίασε με φόντο τον Ναό του Ποσειδώνα το πρόγραμμα για το άνοιγμα του τουρισμού.

Ο Χάρης Θεοχάρης επιχείρησε να παρουσιάσει ένα δήθεν υγειονομικό success story, ισχυριζόμενος ότι η χώρα μας προβάλλεται ως υπόδειγμα διαχείρισης της πανδημίας

Ο υπουργός Τουρισμό αναφέρθηκε επίσης στον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα θα υποδεχτεί τους επισκέπτες της, σημειώνοντας ότι η χώρα υψώνει τείχος ασφαλείας με πέντε διαφορετικές ζώνες άμυνας.

Σε ό,τι αφορά το πρωτόκολλο εισόδου στην χώρα, αυτό απαιτεί:

Συμπλήρωση του PLF μία ημέρα πριν την αναχώρηση
Πιστοποιητικό εμβολιασμού
PCR test έως και 72 ώρες πριν
Πιστοποιητικό ανάρρωσης
Ενεργοποίηση του Green Pass από 01/06
Ο Χάρης Θεοχάρης μίλησε επίσης για:

Πρωτόκολλο εισόδου στην χώρα που προβλέπει τη συμπλήρωση του PLF μία ημέρα πριν την αναχώρηση. Το PLF μπορεί να είναι α) Πιστοποιητικό εμβολιασμού, β) PCR test έως και 72 ώρες πριν και γ) Πιστοποιητικό ανάρρωσης από τον ιό, οπότε και φυσικής ανοσίας. Σε δεύτερη φάση από 1ης Ιουνίου θα ενεργοποιηθεί το Green Pass.
Λειτουργία Συστήματος Στοχευμένων Ελέγχων, στηριζόμενο στο EVA, με rapid test,
Πλέγμα ξενοδοχείων καραντίνας σε 35 σημεία της επικράτειας επί τη βάση των σημείων εισόδου και των κρουσμάτων του 2020,
Εφαρμογή των νέων πρωτοκόλλων δραστηριοτήτων στον τουρισμό (μάσκες, γάντια στον μπουφέ),
Επιτάχυνση των εμβολιασμών στην επικράτεια, ώστε να αναπτυχθεί ένα τείχος προστασίας του γενικού πληθυσμού και των εργαζομένων. Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε ο Χάρης Θεοχάρης, επιταχύνεται η επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία» που θα τρέξει στα νησιά και προβλέπει καθολικούς εμβολιασμούς ώστε να καταστούν covid free.

Ο Χάρης Θεοχάρης έκανε λόγο για ανάκτηση του 33% των ταξιδιών του 2019, ενώ απέφυγε να απαντήσει σε ερωτήσεις για τυχόν πρόβλεψη εισπράξεων φέτος.

Για την τρέχουσα τουριστική επικαιρότητα, σημείωσε ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με το ρωσικό εμβόλιο στην Ελλάδα και το ψηφιακό πιστοποιητικό. Για την αγορά της Αγγλίας, ο Χάρης Θεοχάρης εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η Ελλάδα θα μπει στον πράσινο χάρτη για τους ταξιδιώτες της Μεγάλης Βρετανίας. Όπως είπε, το υπουργείο εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση, με συγκεκριμένες δράσεις.

Παράλληλα αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους» που όπως είπε, ήδη έχει ξεκινήσει και στέλνονται κουπόνια σε δικαιούχους, ενώ θα υπάρξουν και σύντομα νέες ανακοινώσεις.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »