“ΗΣερβία άρχισε να αναπτύσσει μαζικά στρατεύματα στα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο”, είναι ο τίτλος άρθρου Ρωσικού ΜΜΕ, του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα παραπάτω:

“Απόψε ο σερβικός στρατός ξεκίνησε συγκέντρωση δυνάμεων στις περιοχές που συνορεύουν με το Κόσοβο. 

Κάτοικοι της Σερβίας δημοσιεύουν πολυάριθμα καρέ βίντεο που δείχνουν τη μεταφορά στρατιωτικού εξοπλισμού του σερβικού στρατού. Μιλάμε κυρίως για άρματα και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, τα οποία επί του παρόντος βρίσκονται  κοντά στα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο.

Οι μονάδες βρίσκονται περίπου 4-5 χιλιόμετρα από τα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο, γεγονός που υποδηλώνει έναν αρκετά υψηλό κίνδυνο να εισέλθει ο σερβικός στρατός στο έδαφος της μη αναγνωρισμένης δημοκρατίας, αν και την ίδια στιγμή,  εκπρόσωποι της KFOR προειδοποίησαν το Βελιγράδι για το απαράδεκτο τέτοιου είδους ενέργειες και ετοιμότητα αντιμετώπισης του σερβικού στρατού και των σωμάτων ασφαλείας.

Αξιοσημείωτο είναι ότι και ξένες ειρηνευτικές δυνάμεις κινούνται προς τα σερβικά σύνορα για να διαλύσουν οδοφράγματα που έχουν στήσει Σέρβοι κάτοικοι, σε αντίθεση με τις απαιτήσεις του Βελιγραδίου.”

Παρακολουθώντας στενά την κατάσταση μεταξύ Κοσόβου -Σερβίας πρίν από 1 μήνα περίπου, κρούαμε τον κώδωνα του κινδύνου στρατιωτικής ανάφλεξης, αφού  σε προγενέστερο άρθρο μας, αναφερθήκαμε στο Ρωσοσερβικό σχέδιο εξάλειψης  του Κοσόβου,    και στις  δηλώσεις του Σέρβου ΥΠΑΜ ότι “ο  στρατός μας είναι έτοιμος για όλα τα πιθανά και απίθανα σενάρια με το ΝΑΤΟ”.

Μόλις χθές με νεώτερο άρθρο μας κάναμε λόγο για τις  στρατιωτικές αψιμαχίες στα σύνορα Κοσόβου-Σερβίας, εκφράζοντας τις ανησυχίες μας για την δημιουργία ενός νέου μετώπου στην “αυλή” της ΕΕ.

Η κατάσταση είναι λίαν έκρυθμη μεταξύ Σερβίας και Κοσσόβου με δυνατότητα αυτή να εξελιχθεί ακόμη και σε γενικευμένη στρατιωτική σύρραξη, ανοίγοντας ένα νέο πολεμικό μέτωπο αυτή την φορά στην αυλή της Ελλάδας και της ΕΕ.

Ο Πρόεδρος της Σερβίας απηύθυνε μια ομιλία στο έθνος, στην οποία καταδίκασε την πρόθεση της Πρίστινα να υποβάλει αίτηση για ένταξη στην ΕΕ.

Σύμφωνα με τον Βούτσιτς, μόνο ευρωπαϊκές χώρες, που το Κοσσυφοπέδιο δεν είναι, μπορούν να ενταχθούν στην ΕΕ.

Η πρόθεση της Πρίστινας να υποβάλλει αίτημα ένταξης του στην ΕΕ, είναι η βασική αιτία που πυροδοτεί θερμές εξελίξεις με την Σεβία, αφού σε περίπτωση αποδοχής του από τις Βρυξέλες, αυτό θα ισοδυναμεί με αναγνώριση του Κοσυφοπεδίου ως κράτος , στο οποίο αντιτίθεται σφοδρά το Βελιγράδι.

Ενάντια στην αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου είναι η Ρωσία, η Κίνα, η Ινδία και άλλα 57 κράτη, συμπεριλαμβανομένων πέντε κρατών μελών της ΕΕ.

«Η Πρίστινα παραβίασε πλήρως τη Συμφωνία της Ουάσιγκτον και θα υποβάλει επίσημα αίτηση για ένταξη στην ΕΕ στις 15», είπε σε δήλωσή του ο Βούτσιτς. «Σήμερα, έστειλα επιστολή στους προέδρους και τους πρωθυπουργούς πέντε χωρών που δεν αναγνώρισαν την ανεξαρτησία της ΕΕ, γιατί την ένταξη μπορούν να επιδιώξουν μόνο ανεξάρτητα και κυρίαρχα κράτη, όχι εκείνα που δεν αναγνωρίζονται από τον μισό κόσμο.

Ο Σέρβος Πρόεδρος έστειλε επιστολή στους ηγέτες της Κύπρου, της Ελλάδας, της Σλοβακίας, της Ισπανίας και της Ρουμανίας και τους ευχαρίστησε για την υποστήριξή τους και τόνισε ότι ο κοινός μας αγώνας έδειξε ότι οι αρχές του διεθνούς δικαίου είναι η μόνη δυνατή αρχή στην οποία μπορούμε να επιμείνουμε όλοι μαζί. Είναι φίλοι μας και πιστεύω ότι η επιστολή θα σημαίνει κάτι», εξήγησε ο Βούτσιτς.

Η θέση της Ελλάδας είναι λεπτή αφού τάσσεται υπέρ της ένταξης των δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, προκειμένου βα λειανθούν οι Εθνικιστικές τάσεις, οι οποίες έχουν τη δυναμική να πυροδοτήσουν πολέμους στα πολύπαθα Βαλκάνια, τα οποία όλοι γνωρίζουμε ότι είναι το μαλακό υπογάστριο της Ευρώπης και ότι από εδώ ξεκίνησε ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος, ενώ με δεδομένη την αντιπαράθεση ΗΠΑ-ΕΕ με τη Ρωσία στην Ουκρανία, το άνοιγμα ενός δεύτερου μετώπου επιχειρήσεων μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου θα είχε ολέθριες συνέπειες για την Ευρώπη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »