Οι επιστήμονες προειδοποιούν τώρα το κοινό ότι η κατανάλωση αυγών μπορεί να προκαλέσει θρόμβους αίματος, εγκεφαλικά και καρδιακά επεισόδια.

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, ένα θρεπτικό συστατικό που βρίσκεται στα αυγά αυξάνει τον κίνδυνο πήξης του αίματος.

Το Express.co.uk αναφέρει: Η μελέτη που διεξήχθη από την Cleveland Clinic, έδειξε ότι η χολίνη θα μπορούσε να κάνει το αίμα πιο επιρρεπές στην πήξη.

Η χολίνη μερικές φορές πωλείται σε συμπληρώματα διατροφής χωρίς ιατρική συνταγή.

Θεωρείται απαραίτητο θρεπτικό συστατικό που συνιστάται ευρέως για βέλτιστη υγεία.

Σύμφωνα με το Medical News Today, υποστηρίζει διάφορες σωματικές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης της κυτταρικής ανάπτυξης και του μεταβολισμού.

Το σώμα παράγει λίγη χολίνη, αλλά η πλειοψηφία προέρχεται από διατροφικές πηγές.

Ωστόσο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση του θρεπτικού συστατικού σε υψηλές συγκεντρώσεις θα μπορούσε να προκαλέσει θρόμβωση.

Πρότειναν ότι τα βακτήρια στα έντερα θα μπορούσαν να αλληλεπιδράσουν με τη χολίνη για να παράγουν μια ένωση που ενθαρρύνει τα αιμοπετάλια να συσσωρεύονται μεταξύ τους, σχηματίζοντας έτσι έναν θρόμβο αίματος.

Η ομάδα παρατήρησε ότι αλληλεπιδρώντας με βακτήρια του εντέρου, η χολίνη παρήγαγε μια ουσία που ονομάζεται TMAO.

Η ουσία, η οποία σημαίνει Ν-οξείδιο της τριμεθυλαμίνης, παράγεται όταν τα βακτήρια του εντέρου διασπούν μια σειρά από διατροφικά συστατικά.

Για την παρεμβατική τους μελέτη, οι ερευνητές παρείχαν από του στόματος συμπληρώματα χολίνης σε υγιείς χορτοφάγους και παμφάγους.

Και οι δύο ομάδες εμφάνισαν 10πλάσια αύξηση στα επίπεδα του TMAO στο πλάσμα μετά τη λήψη συμπληρωμάτων χολίνης.

Παρατήρησαν επίσης μια αύξηση στην ανταπόκριση των αιμοπεταλίων, παράγοντα κινδύνου για θρομβωτικά επεισόδια.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής συγγραφέα της μελέτης, η ουσία έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο θρόμβων αίματος, καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού σε προηγούμενες μελέτες.

Τα υψηλά επίπεδα της ουσίας στο αίμα έχουν συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Ενώ ο κίνδυνος πήξης του αίματος αυξήθηκε στους ανθρώπους, αυτό θα μπορούσε να ελαχιστοποιηθεί με την κατανάλωση χαμηλής δόσης ασπιρίνης, είπαν οι ερευνητές.

Ενώ το φάρμακο ήταν επιτυχές στη μείωση του κινδύνου συσσωμάτωσης, ωστόσο, δεν εξάλειψε πλήρως τον κίνδυνο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συγκεντρώσεις χολίνης που βρίσκονται στα τρόφιμα είναι γενικά ασφαλείς, αλλά η κατανάλωση συμπληρωμάτων με χολίνη θα μπορούσε να εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία.

Ο γιατρός των ερευνητών της μελέτης Stanley L. Hazen από την κλινική του Κλίβελαντ στο Οχάιο, είπε: «Αποφύγετε τα συμπληρώματα χολίνης, εκτός εάν σας το συνταγογραφήσει ο γιατρός σας».

Άλλες διατροφικές συνήθειες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο πήξης του αίματος περιλαμβάνουν την αφυδάτωση, καθώς αυτό προκαλεί πάχυνση του αίματος.

Όταν το σώμα στερείται υγρών, τα αιμοφόρα αγγεία μπορεί επίσης να στενέψουν, ένας άλλος γνωστός παράγοντας κινδύνου για πήξη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »