Το έχουν «χάσει» οι Ουκρανοί – Πιστεύουν ότι μπορούν να επιτεθούν στη Ρωσία

Ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Aleksey Reznikov υποστήριξε ότι το Κίεβο έχει υποσχεθεί στις ΗΠΑ ότι δεν θα επιτεθεί στη ρωσική γη με δυτικά όπλα, ωστόσο, όπως ισχυρίστηκε, αυτή η υπόσχεση δεν επεκτείνεται.

«Έχουμε μια συμφωνία με τις ΗΠΑ ότι δεν θα χρησιμοποιήσουμε όπλα που παρέχονται από τις ΗΠΑ και τους εταίρους μας εναντίον του εδάφους της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Αλλά αν συζητήσουμε την αποκατοχή… δεν υπάρχουν τέτοιοι περιορισμοί», είπε στον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό Voice of America που χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Nωρίτερα σε άλλο σημείο, ο ίδιος είχε απειλήσει ευθέως τη Μόσχα με γκρέμισμα της γέφυρας του Κέρτς, που συνδέει την ηπειρωτική Ρωσία και τη χερσόνησο της Κριμαίας.

Ο Ρέζνικοφ εξέφρασε επίσης την ελπίδα για παράδοση βαλλιστικών πυραύλων κατασκευής Lockheed Martin – οι οποίοι έχουν βεληνεκές 300 χιλιομέτρων – πολύ μεγαλύτερο από αυτούς που έχουν ήδη προμηθεύσει οι ΗΠΑ και μπορούν να χρησιμοποιηθούν στα συστήματα HIMARS που δώρισε η Ουάσιγκτον.

Μάλλον «το έχασαν» οι Ουκρανοί, αφού οι Ρώσοι έχουν προειδοποιήσει ότι αν επιτεθούν οι Ουκρανοί θα απαντήσουν με πυρηνικό πλήγμα!

Ξεκάθαρη η Μόσχα: «Μην τολμήσετε»

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας και αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ προειδοποίησε την Παρασκευή την Ευρώπη με «πυρηνικά ατυχήματα» αν κτυπηθεί ο σταθμός της Ζαπορίζια από Ουκρανούς.

Η Ουκρανία έχει κατηγορήσει τη Ρωσία ότι βομβαρδίζει ουκρανικές πόλεις από την τοποθεσία αυτή, γνωρίζοντας ότι οι ουκρανικές δυνάμεις δεν θα μπορούσαν να διακινδυνεύσουν να ανταποδώσουν τα πυρά.

Σε ανάρτησή του στο Telegram, ο Ν.Μεντβέντεφ τόνισε: «Αυτοί (το Κίεβο και οι σύμμαχοί του) λένε ότι είναι η Ρωσία. Αυτό προφανώς είναι 100% ανοησίες, ακόμα και για το ανόητο ρωσοφοβικό κοινό» και συνέχισε:

«Λένε ότι συμβαίνει εντελώς τυχαία, σαν να λένε δεν το θέλαμε».

«Τι μπορώ να πω; Ας μην ξεχνάμε ότι και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εργοστάσια πυρηνικής ενέργειας. Και εκεί μπορούν επίσης να συμβούν ατυχήματα».

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας των Ηνωμένων Εθνών έχει δηλώσει ότι ο βομβαρδισμός της Ζαπορίζια, του μεγαλύτερου σταθμού πυρηνικής ενέργειας στην Ευρώπη, μπορεί να προκαλέσει πυρηνική καταστροφή, αλλά δεν έχει καταφέρει να ορίσει τις προϋποθέσεις για μια επιθεώρηση.

Νωρίτερα ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ Vasily Nebenzya είχε κρούσει το καμπανάκι κινδύνου λέγοντας πως:

«Εάν συνεχιστούν οι επιθέσεις των Ουκρανικών δυνάμεων, η πραγματική κλίμακα της πυρηνικής καταστροφής στο ZNPP δεν είναι αδύνατο να την φανταστεί η ανθρωπότητα. Σε αυτή την περίπτωση, όλη η ευθύνη για αυτό θα πέσει στους δυτικούς χορηγούς του Κιέβου».

Το Κίεβο και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες έχουν ζητήσει την αποστρατιωτικοποίηση της περιοχής και οι μεγάλες οικονομίες της Ομάδας των 7 (G7) έχουν καλέσει τη Ρωσία να την επιστρέψει στην Ουκρανία.

Ωστόσο, ο Ρώσος βουλευτής Λεονίντ Σλούτσκι, πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της κάτω βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου, δήλωσε ότι η ιδέα της επιστροφής του εργοστασίου στον έλεγχο των Ουκρανών είναι «κοροϊδία από την άποψη της διασφάλισης της ασφάλειας».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »