Πάνω από 1.500 επισκέπτες στην Πάτρα για το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Optimist U13 – Η πόλη στο επίκεντρο της ιστιοπλοΐας

«Patras is Optimist»: Η Πάτρα ετοιμάζεται να φιλοξενήσει το κορυφαίο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ιστιοπλοΐας U13

Η αντίστροφη μέτρηση για το Open Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Optimist U13 ξεκίνησε επίσημα, με την Πάτρα να προετοιμάζεται να υποδεχθεί από τις 5 έως τις 9 Ιουλίου μία από τις σημαντικότερες διοργανώσεις της ελληνικής ιστιοπλοΐας.

Η παρουσίαση της διοργάνωσης πραγματοποιήθηκε σε συνέντευξη Τύπου στο «Deck All Day Cafe Bar», στον επιβατικό σταθμό «Παναγιώτης Κανελλόπουλος», όπου οι διοργανωτές παρουσίασαν τους στόχους, τη σημασία και τις προοπτικές του μεγάλου αθλητικού γεγονότος. Παράλληλα, αποκαλύφθηκε και το επίσημο σύνθημα των αγώνων, «Patras is Optimist» by 360PAY, το οποίο συνδυάζει το όνομα της δημοφιλούς κατηγορίας σκαφών με το μήνυμα αισιοδοξίας που θέλει να εκπέμψει η διοργάνωση.

Ο πρόεδρος του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Πατρών, Κώστας Καλογερόπουλος, τόνισε ότι η φιλοξενία ενός τόσο μεγάλου αθλητικού γεγονότος αποτελεί δικαίωση για την πόλη και τον Όμιλο, υπογραμμίζοντας πως η επιτυχία της διοργάνωσης βασίζεται στη συνεργασία των τοπικών φορέων, των χορηγών και των εθελοντών.

Από την πλευρά της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας, ο Β’ Αντιπρόεδρος Κώστας Γεωργόπουλος επισήμανε ότι η διοργάνωση θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για την ελληνική ιστιοπλοΐα, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αρκετά από τα παιδιά που θα αγωνιστούν στην Πάτρα να αποτελέσουν στο μέλλον μέλη εθνικών ομάδων και πρωταγωνιστές σε διεθνείς διοργανώσεις.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε και στη δυναμική που αποκτά η Πάτρα ως προορισμός αθλητικού τουρισμού. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, περισσότεροι από 300 αθλητές θα βρεθούν στην αχαϊκή πρωτεύουσα, συνοδευόμενοι από προπονητές, γονείς και μέλη αποστολών, με τον συνολικό αριθμό επισκεπτών να αναμένεται να ξεπεράσει τους 1.500.

Ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Πατρών, Παναγιώτης Αναστασόπουλος, υπογράμμισε ότι η διοργάνωση θα προσφέρει σημαντικά οφέλη στην τοπική οικονομία, καθώς το οικονομικό αποτύπωμα εκτιμάται ότι θα προσεγγίσει το ένα εκατομμύριο ευρώ, ενισχύοντας την εστίαση, τη διαμονή, τις μεταφορές και το εμπόριο της περιοχής.

Σημαντική είναι και η συμβολή των χορηγών και υποστηρικτών της διοργάνωσης. Η «Ολυμπιακή Μηχανική» θα συμβάλει με σύγχρονες υποδομές πρόσβασης στη θάλασσα, ενώ η «Super Cargo», μεγάλος χορηγός του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Πατρών, στηρίζει διαχρονικά τις προσπάθειες ανάπτυξης της ιστιοπλοΐας και της εξωστρέφειας της πόλης.

Οι αγώνες θα μεταδοθούν ζωντανά μέσω του καναλιού της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας στο YouTube, προβάλλοντας εικόνες από τον Πατραϊκό Κόλπο και το παραλιακό μέτωπο της πόλης σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθούν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις συμμετοχές, τις αποστολές, τις παράλληλες εκδηλώσεις, καθώς και τις τελετές έναρξης και λήξης, οι οποίες θα έχουν ως στόχο την προβολή της Πάτρας και του Πατρινού Καρναβαλιού.

Με το σύνθημα «Patras is Optimist», η Πάτρα ετοιμάζεται να φιλοξενήσει μια μεγάλη γιορτή της ιστιοπλοΐας, στέλνοντας μήνυμα αισιοδοξίας, ανάπτυξης και εξωστρέφειας σε ολόκληρη τη χώρα.

Οι κυριότερες τοποθετήσεις των διοργανωτών είχαν ως εξής:

Κώστας Καλογερόπουλος: «Είμαστε χαρούμενοι γιατί η πόλη μας δικαιούται και αξίζει τόσο μεγάλες διοργανώσεις όπως αυτή. Βεβαίως, η διοργάνωση δεν θα ήταν εφικτή αν δεν είχαμε αυτές τις εγκαταστάσεις για να εξασφαλίσουν ασφαλείς και αξιοπρεπείς αγώνες υψηλού επιπέδου. Οφείλω να πω ότι το Πανελλήνιο πρωτάθλημα το υποστηρίζει σύσσωμη η πόλη, αλλά ορισμένοι αξίζουν λίγο παραπάνω τα ευχαριστήριά μας. Ο ΟΛΠΑ που μας παρέχει τον χώρο των αγώνων, ο Παναγιώτης Μπενετάτος και η Ολυμπιακή Μηχανική που μας προσφέρουν την πρόσβαση στη θάλασσα με σύγχρονες πλατφόρμες και ο Σπύρος Γεννατάς με την εταιρεία Super Cargo που πιστεύουν στον ΙΟΠ όλα αυτά τα χρόνια. Η διοργάνωση υποστηρίζεται και από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τον Δήμο Πατρέων, αλλά και από τη μεγάλη οικογένεια του Ομίλου μας, μέλη, γονείς αθλητών και συνεργάτες τους οποίους θέλουμε θερμά να ευχαριστήσουμε».

Κώστας Γεωργόπουλος: «Με τη συγκεκριμένη διοργάνωση αποδεικνύουμε ότι η Πάτρα μπορεί να διοργανώσει και να φιλοξενήσει μεγάλα γεγονότα. Για πολλά από αυτά τα παιδιά που θα συμμετάσχουν θα είναι η πρώτη φορά σε μια τόσο σημαντική διοργάνωση και κάποια από αυτά θα τα δούμε, μάλιστα, στο μέλλον να σηκώνουν την ελληνική σημασία και σε Ευρωπαϊκά και Παγκόσμια πρωταθλήματα και – γιατί όχι; – και σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Οι συνολικοί επισκέπτες στην Πάτρα θα φτάσουν τους 1.500 και θα έχουμε, μάλιστα, παρουσίες και από το εξωτερικό, όπως π.χ. από τη Βουλγαρία. Το μότο του ιβέντ είναι το «Patras is Optimist», ένα έξυπνο λογοπαίγνιο με τον τύπο των σκαφών της διοργάνωσης, αλλά και την αισιοδοξία που έχουμε όλοι μας για τους αγώνες. Θέλουμε η Πάτρα να είναι ένας φάρος αισιοδοξίας και να αποκτήσει μόνιμες μεγάλες εγκαταστάσεις, εμπνέοντας τους πατρινούς να ασχοληθούν με τη θάλασσά μας. Στην ουσία έχουμε ένα Ολυμπιακό Στάδιο – αυτό είναι ο υπέροχος θαλάσσιος στίβος του Πατραϊκού κόλπου – για το οποίο δεν απαιτήθηκε ούτε ένα ευρώ για την κατασκευή και τη λειτουργία του. Οι αγώνες θα μεταδοθούν ζωντανά από το Youtube της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας, με τις εικόνες από το παραλιακό μέτωπο της Πάτρας και τη γεμάτη με σκάφη θάλασσά μας, να κάνουν τον γύρο της Ελλάδας, της Ευρώπης και του κόσμου».

Παναγιώτης Αναστασόπουλος: «Ο επιβατικός σταθμός «Παναγιώτης Κανελλόπουλος» αποτελεί ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα, που εξυπηρετεί τους πολίτες από την ιδιότητα του τερματικού σταθμού, αλλά και τον οποίο θέλουμε να τον αξιοποιούμε και με άλλους τρόπους, όπως π.χ. η Ναυτική Εβδομάδα, κ.ά. Εμείς θα παρέχουμε την κεντρική υποδομή για το Πανελλήνιο πρωτάθλημα U13 και είμαστε χαρούμενοι που τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τον θαλάσσιο χώρο της Πάτρας. Η στρατηγική του ΟΛΠΑ ταυτίζεται με τη στρατηγική της πόλης και θέλουμε να συμβάλουμε στα μεγάλα γεγονότα, τα οποία έχουν μόνο οφέλη για την περιοχή μας. Εξάλλου θυμίζω ότι έχουμε υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με τον ΙΟΠ, το οποίο παίρνει σάρκα και οστά στην πράξη και δεν αποτελεί ένα απλό χαρτί. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους, καθώς στους αγώνες θα συμμετάσχουν 300 και πλέον παιδιά, με τριπλάσιο αριθμό συνοδών, οπότε φτάνουμε συνολικά σε πάνω από 1.200 επισκέπτες στην Πάτρα και σε ένα οικονομικό αποτύπωμα που αγγίζει το 1.000.000 ευρώ σε εστίαση, διαμονή, μέσα μεταφοράς και εμπόριο. Θέλω να συγχαρώ όλους όσοι στηρίζουν το εγχείρημα, το οποίο αποτυπώνει στην πράξη και το πως μέσα από τη συνεργασία των φορέων, όπως π.χ. το Πανεπιστήμιο και οι κατασκευαστές των θαλασσίων πλατφορμών, μπορούν να επιτευχθούν υπέροχα αποτελέσματα για όλους μας».

Παναγιώτης Μπενετάτος: «Ως «Ολυμπιακή Μηχανική» είμαστε χαρούμενοι που αποτελούμε μέρος αυτής της προσπάθειας και για το ότι μέσα και από τη συνεργασία μας με το Πανεπιστήμιο Πατρών, είμαστε χρήσιμοι για τη διεξαγωγή μιας τόσο σημαντικής διοργάνωσης. Θα είμαστε δίπλα σε κάθε τέτοια προσπάθεια».

Σπύρος Γεννατάς: «Καταρχήν, επειδή ο όρος χορηγός ακούγεται βαριά σε αυτήν την πόλη, επιβάλλεται να κάνουμε μια βασική διευκρίνιση: Προσωπικά μεγάλωσα δίπλα στις εγκαταστάσεις του ΙΟΠ. Εκεί κάναμε μπάνιο, εκεί τρώγαμε τα παγωτά μας, εκεί παίζαμε μικροί. Και σε αυτόν τον χώρο που βρισκόμαστε, στον οποίον ήταν κάποτε βράχια, έχει δημιουργηθεί ένας πολύ σύγχρονος επιβατικός σταθμός. Ο στόχος μας είναι να δώσουμε πίσω στην Πάτρα αυτά που μας έδωσε. Η πόλη μας μεγάλωσε, μας σπούδασε και θέλουμε να της το ανταποδώσουμε. Εξακολουθώ να βλέπω την Πάτρα ρομαντικά. Είμαι χαρούμενος που 13χρονα παιδιά θα αγωνιστούν εδώ και θα ατενίσουν το μέλλον τους με αισιοδοξία. Δεν ζητάμε κάτι ως αντίκρισμα. Δεν αποσκοπούμε πάντα στο κέρδος και στη διαφήμισή μας. Μας ενδιαφέρει η πόλη να προχωρήσει μπροστά. Αξίζουν συγχαρητήρια στον ΙΟΠ για ό,τι κάνει όλα αυτά τα χρόνια. Η Πάτρα θέλει τέτοιες διοργανώσεις. Και το κομμάτι της θάλασσας είναι πρωτεύον για την ανάπτυξη και την εξωστρέφεια της πόλης. Χαιρόμαστε που η συνεργασία μας με την «360PAY» έδωσε στη διοργάνωση το σλόγκαν που τη συνοδεύει. Διευρύνουμε τους ορίζοντές μας, επιζητούμε κανάλια σύνδεσης με την κοινωνία κι επιζητούμε το καλύτερο σε μια δύσκολη συγκυρία για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Μακάρι πολλά από αυτά τα παιδιά που θα δούμε στους αγώνες να τα θαυμάσουμε στο μέλλον και ως Ολυμπιονίκες».

Το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθούν περισσότερες πληροφορίες για τις αφίξεις των αποστολών και τις συμμετοχές, για την παρουσία υψηλών προσωπικοτήτων, για τις παράλληλες δράσεις του αγώνα, καθώς για τις τελετές έναρξης και λήξης που θα έχουν στόχο να προβάλουν την Πάτρα και το Πατρινό Καρναβάλι.

Σχετικές δημοσιεύσεις