Συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις και η συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες σε θέματα άμυνας και ασφάλειας
Με ευκαιρία της ανάληψης των καθηκόντων στην Κύπρο, ο Κύπριος ΥΠΑΜ Χαράλαμπος Πετρίδης υποδέχθηκε στο γραφείο του το νέο Πρέσβη της Αιγύπτου κ. Amr Mohsen Hamza, σύμφωνα με το National Post.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις και η συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες σε θέματα άμυνας και ασφάλειας. Ειδικότερα συζητήθηκαν, η υλοποίηση του Προγράμματος Διμερούς Αμυντικής Συνεργασίας για το έτος 2021, η συνεργασία στον τομέα των εξοπλισμών αλλά και οι τρόποι ενίσχυσης υφιστάμενων συμφωνιών.

Τόσο ο κ. Πετρίδης όσο και ο κ. Hamza αναφέρθηκαν στην εξέλιξη της Τριμερούς Συνεργασίας Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου εκφράζοντας την ικανοποίηση τους για την συμμετοχή και άλλων χωρών με κοινή αντίληψη και ενδιαφέροντα όπως των ΗΑΕ και της Γαλλίας στην πρόσφατη άσκηση «ΜΕΔΟΥΣΑ» που διεξήχθη στην Αλεξάνδρεια τον περασμένο Δεκέμβριο.

Παράλληλα συζητήθηκαν οι επιθετικές και παράνομες ενέργειες της Τουρκίας και πιο συγκεκριμένα οι παραβιάσεις της κυριαρχίας και η παρεμπόδιση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς επίσης η κατάσταση ασφαλείας στη ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Κύπρος στο πλαίσιο της ΕΕ σε συνεργασία με χώρες της περιοχής, για προώθηση της περιφερειακής σταθερότητας.

Ο Υπουργός ενέργειας της Αιγύπτου Μοχάμεντ Σάικερ, είχε ανακοινώσει ότι η χώρα του μελετά επί του παρόντος τη διασύνδεση της ηλεκτρικής ενέργειας με την Κύπρο και την Ελλάδα, αναφέροντας ότι η Αίγυπτος είναι πρόθυμη να συμμετάσχει σε όλα τα περιφερειακά έργα διασύνδεσης.

Αναλυτές που ασχολούνται με την υπεράκτια ενεργειακή ασφάλεια, τονίζουν ότι αυτές οι συνεργασίες φέρνουν αυτόματα και την κοινή συνεργασία των ενόπλων δυνάμεων των χωρών της περιοχής, ως την μόνη ορθή λύση.

Σε ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, εφόσον αποφασίσθηκε η δημιουργία υπεράκτιων επιχειρήσεων ενεργειακής ασφάλειας, αυξήθηκε κατακόρυφα και η ανησυχία για αυτές τις απειλές.

Αυτό που είναι εφικτό, είναι η δημιουργία μιας κοινής αεροναυτικής δύναμης, εξετάζοντας τις ελάχιστες ικανότητες του πολεμικού ναυτικού των παράκτιων κρατών όπως Αίγυπτος-Ελλάδα-Κύπρος και Ισραήλ.

Η Τουρκία μετά το έργο της διασύνδεσης της Ελλάδος και της Κύπρου με Ισραήλ και τώρα πιθανότατα με την Αίγυπτο, θα βρεθεί μπροστά σε τετελεσμένα γεγονότα, που “καταστρέφουν” το Τουρκολιβυκό μνημόνιο και τα σχέδια κυριαρχίας στην Α. Μεσόγειο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »