Οι ουκρανικές δυνάμεις κινδυνεύουν όλο και περισσότερο με περικύκλωση και διάσπαση των αμυντικών γραμμών

Υπεγράφη σήμερα από τον Ουκρανό πρόεδρο Β.Ζελένσκι, διάταγμα το οποίο μειώνει το κατώτατο όριο ηλικίας για επιστράτευση, από την ηλικία των 27 ετών, στην ηλικία των 25 ετών χωρίς να εξαιρείται κανείς από τα 25 έτη και άνω.

Η απόφαση αφορά τον ανδρικό πληθυσμό και σκοπεύει, όπως δηλώνουν Ουκρανοί αξιωματούχοι, «να εκπαιδεύσουν δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες»

Το νομοσχέδιο, το οποίο ψηφίστηκε πριν από έναν χρόνο από την ουκρανική Βουλή – το οποίο από τότε αναμενόταν να δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως – θα τεθεί σε ισχύ από αύριο Τετάρτη, ανέφερε η Ράντα, το ουκρανικό κοινοβούλιο, στον ιστότοπό της.

Ο ουκρανικός στρατός έχει υποστεί απώλειες, το μέγεθος των οποίων κρατείται μυστικό, και αγωνίζεται πλέον, σε αντίθεση με την έναρξη του πολέμου, να βρει εθελοντές για το μέτωπο.

Ο Ζελένσκι τον Δεκέμβριο του 2023 είχε κάνει λόγο για επιστράτευση έως και 500.000 επιπλέον εφέδρων, αριθμός που έκτοτε αναθεωρήθηκε προς τα κάτω από τον επικεφαλής του ουκρανικού στρατού, στρατηγό Ολεξάντρ Σίρσκι.

Πολλοί Ουκρανοί θεωρούν το υφιστάμενο σύστημα άδικο, ανεπαρκές και διαβρωμένο από διαφθορά. Αυξάνονται επίσης οι απαιτήσεις από εκείνους που υπηρετούν εδώ και καιρό, οι οποίοι επιθυμούν να επιστρέψουν στις οικογένειές τους.

Σημειώνεται πως οι ρωσικές δυνάμεις, από τις αρχές του 2024, έχουν πετύχει πρόοδο 400 περίπου τετραγωνικών χιλιομέτρων, ενώ το μέτωπο της Ζαπορίζια και των γύρω περιοχών οδηγείται σε ολική κατάρρευση υπό την πίεση των ρωσικών στρατευμάτων.

Το μεγαλύτερο μέρος της Ζαπορίζια είναι υπό τον έλεγχο των Ρώσων, ωστόσο απομένουν μερικά στρατηγικής σημασίας σημεία για την πλήρη και διασφαλισμένη εδραίωση των ρωσικών στρατιωτικών σχηματισμών της περιοχής. Εάν αυτά τα σημεία καταληφθούν, θα οδηγηθεί σε κύκλωση ολόκληρη η Ομάδα Ανατολικών Στρατιών.

Με σκοπό την επιτάχυνση αυτής της εξέλιξης, τέλη Μαΐου ή αρχές Ιουνίου 2024 αναμένεται οι Ρώσοι να εξαπολύσουν μαζική αντεπίθεση με συνολική δύναμη 650.000 ανδρών σε διάφορα σημεία του ουκρανικού μετώπου ώστε να επιτύχουν στρατηγικές νίκες ικανές να οδηγήσουν την Ουκρανία σε συνθηκολόγηση.

Δείτε εδώ τη σχετική ανάρτηση στο «Χ»: 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »