Δείτε βίντεο
Προκλητικός για άλλη μία φορά ήταν ο Ρ. Τ. Ερντογάν. Πριν λίγα λεπτά σε ομιλία του ζήτησε από την Αρμενία να αποσυρθεί από το Ναγκόρνο Καραμπάχ, ενώ τα έβαλε με τις ΗΠΑ, Γαλλία και Ρωσία διότι δεν δίνουν λύση στο πρόβλημα.

Ανακοίνωση του ΥΠΕΞ Αρμενίας
Ανακοίνωση έβγαλε το ΥΠΕΞ της Αρμενίας. Για πρώτη φορά, το Γερεβάν κατηγορεί την Άγκυρα για την εμπλοκή της στο Ναγκόρνο/Καραμπάχ, λέγοντας πως η Τουρκία έχει στείλει UAV και F-16 στην περιοχή.

Μάλιστα το Γερεβάν κατηγόρησε Μπακού και Άγκυρα για την μεταφορά τρομοκρατών στην περιοχή.

Δηλώσεις Ερντογάν για Α. Μεσόγειο
«Η Τουρκία είναι χώρα της Μεσογείου. Δεν είμαστε φιλοξενούμενοι, αλλά ιδιοκτήτες» ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας σε συνέδριο στην Κωνσταντινούπολη, στέλνοντας έτσι σαφές μήνυμα για την θέση της Τουρκίας πριν την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

«Είμαστε υπέρ της ειρήνης και της συνεργασίας, αλλά κατά των τετελεσμένων… Το πρόβλημα στη Μεσόγειο μπορεί να επιλυθεί με συνεργασία όλων των χωρών. Δεν θα υπάρχει ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο, σε οποιαδήποτε προσπάθεια που αφήνει εκτός την Τουρκία και τους Τουρκοκυπρίους» απείλησε ακόμη.

«Πίσω από τις προβοκάτσιες στην Ανατολική Μεσόγειο υπάρχουν οικονομικά συμφέροντα» τόνισε ο Ερντογάν. Και προσέθεσε: «Κάποιοι μετέτρεψαν τη Μεσόγειο σε νεκροταφείο προσφύγων.»

Νέα ιστορική βουτιά της τουρκικής λίρας λόγω Ναγκόρνο/Καραμπάχ

Σε νέο χαμηλό επίπεδο – ρεκόρ υποχώρησε τη Δευτέρα η τουρκική λίρα λόγω των αυξανόμενων ανησυχιών σχετικά με τη σύγκρουση της Αρμενίας με το Αζερμπαϊτζάν. Η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος έκανε βουτιά 1,5%, στις 7,79 λίρες ανά δολάριο.

«Υπάρχουν φόβοι ότι η Τουρκία θα εμπλακεί σε μία ακόμη περιφερειακή σύγκρουση», δήλωσε αναλυτής της BlueBay Asset Management, αναφερόμενος στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Η λίρα πήρε μικρή ανάσα την περασμένη εβδομάδα, μετά την αιφνιδιαστική αύξηση του βασικού επιτοκίου από την τουρκική κεντρική τράπεζα, αλλά αναλυτές ανέφεραν ότι το μέσο επιτόκιο πιθανόν να μην αυξηθεί αντίστοιχα.

«Τέτοια προσωρινά υψηλά επιτόκια, τα οποία προσπαθούν να εξαλείψουν τις θέσεις των επενδυτών κατά της λίρας, κάνουν μικρή διαφορά στη μεσοπρόθεσμη τάση καθώς ο πραγματικός λόγος της υποτίμησης (της λίρας) δεν είναι αυτές οι κερδοσκοπικές θέσεις», δήλωσε αναλυτής της Commerzbank.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »