Το Σύμπλεγμα Peresvet σε λειτουργία

Οι δορυφόροι Starlink της Ilon Musk, με τη βοήθεια των οποίων οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις επικοινωνούν μεταξύ των μονάδων και στοχεύουν το πυροβολικό και τους πυραύλους τους, έχουν πληγεί από το ρωσικό σύστημα λέιζερ Peresvet, ανέφερε η ελληνική πύλη στρατιωτικών και πολιτικών πληροφοριών Pronews στις 11 Οκτωβρίου.  “Τα κανόνια λέιζερ του συστήματος Peresvet”, γράφει το ελληνικό δημοσίευμα, “… “τυφλώνουν” τις ουκρανικές δυνάμεις, αναγκάζοντάς τες να υποστούν μεγάλες απώλειες”. Υπήρξαν προβλήματα στην αλληλεπίδραση μεταξύ των ουκρανικών σχηματισμών.

Οι διακοπές του δορυφορικού  συστήματος  της Starlink είχε αναφερθεί προηγουμένως από τους Financial Times, χωρίς να αποκαλύψει τους λόγους. Η σύνδεση με το δίκτυο Starlink, έγραψε το βρετανικό δημοσίευμα, “έπεσε” σε πολλές περιοχές ταυτόχρονα: Χάρκοβο, Ζαπορίζια, Χερσώνα, καθώς και σε ορισμένα εδάφη της DPR και της LPR.

 

“Οι συνέπειες της έλλειψης επικοινωνίας θα μπορούσαν να είναι καταστροφικές”, επιβεβαίωσε η ουκρανική πύλη Daily.dialog.ua στις 8 Οκτωβρίου. Τα τερματικά Starlink επιτρέπουν στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις να ελέγχουν μη επανδρωμένα αεροσκάφη, να κατευθύνουν όπλα και πυραύλους σε στόχους, να λαμβάνουν πληροφορίες και να διατηρούν επικοινωνίες σε περιοχές χωρίς ασφαλή δίκτυα.

Η αμερικανική έκδοση Space Review, ανέλυσε  δημόσια διαθέσιμες πληροφορίες και δορυφορικές εικόνες, αναφέροντας  ότι το Peresvet δεν ασχολείται με την “τύφλωση” του δορυφόρου αναγνώρισης του εχθρού, αλλά με την “τύφλωση” του εξοπλισμού του, διακόπτοντας τη λειτουργία του. Σύμφωνα με τους Αμερικανούς, οι οπτικές και ηλεκτροοπτικές συσκευές του δορυφόρου χάνουν προσωρινά τις δυνατότητές τους. Το Space Review διευκρινίζει ότι το σύμπλεγμα Peresvet ανήκει στα όπλα που βασίζονται σε νέες φυσικές αρχές και έχει επίσημη ονομασία 14C034. Ωστόσο, οι ειδικοί δεν έχουν ακόμη καταφέρει να προσδιορίσουν τον συγκεκριμένο τύπο λέιζερ που χρησιμοποιήθηκε σε αυτό το συγκρότημα. Πιθανώς θα μπορούσε να είναι ένα λέιζερ με πυρηνική άντληση ή ένα λέιζερ φωτοδιάσπασης οξυγόνου-ιωδίου με εκρηκτική άντληση ιωδίου.

Οι δυτικές δημοσιεύσεις εικάζουν επίσης ότι η Ρωσία θα μπορούσε να έχει χρησιμοποιήσει το υπερσύγχρονο ηλεκτρονικό σύστημα καταστολής Terada που παρουσιάστηκε στο φόρουμ Army-2018. και προμηθεύτηκε στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.

Το Starlink είναι ένα σχέδιο της SpaceX του Ίλον Μασκ για την κατασκευή ενός συστήματος δορυφόρων που θα παρέχει παγκόσμια πρόσβαση στο διαδίκτυο υψηλής ταχύτητας. Οι δορυφόροι Starlink βρίσκονται σε τροχιά σε ύψος 550 χιλιομέτρων. Η εταιρεία Ilon Musk δήλωσε ότι μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2020, σκοπεύει να θέσει σε λειτουργία περίπου 12 χιλιάδες από αυτές τις συσκευές.  Ήδη από τον Μάρτιο ο πρόεδρος της ιδιωτικής διαστημικής εταιρείας Gwynn Shotwell έχει ενημερώσει, μετά την έναρξη της ειδικής Ρωσικής επιχείρησης στην Ουκρανία (SVO) η SpaceX παρέδωσε στην Ουκρανία χιλιάδες δορυφορικά πιάτα Internet Starlink. Υποτίθεται ότι οι παραδόσεις χρηματοδοτήθηκαν από “ιδιωτικές πηγές και ενδεχομένως από τη Γαλλία και την Πολωνία”.

Στις Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις, αυτό το διαστημικό κανάλι επικοινωνίας είναι σχεδόν το κύριο για συνεχή αλληλεπίδραση, βομβαρδισμό, αναγνώριση και πλοήγηση. Στις αναφορές της Starlink για τον Αύγουστο, το μεγαλύτερο μέρος της γραμμής TOTAL αφορά την κίνηση προς τις ουκρανικές κυβερνητικές υπηρεσίες και τους στρατιωτικούς σχηματισμούς. Ο ίδιος ο Elon Musk δεν έχει ακόμη σχολιάσει με κανέναν τρόπο τις αναφορές για τους μη λειτουργικούς δορυφόρους του σε εμπόλεμες ζώνες στην Ουκρανία.

Ρώσοι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες έγραψαν επίσης για το ενδεχόμενο η Ρωσία να χρησιμοποιήσει το συγκρότημα Peresvet. Συγκεκριμένα, ο Alexei Leonkov, μιλώντας για τη χρήση συστημάτων λέιζερ, σημειώνει ότι οι δορυφόροι τηλεπισκόπησης της Γης (ERS) που χρησιμοποιούνται για τη λήψη δεδομένων πληροφοριών βρίσκονται σε χαμηλές τροχιές, γεγονός που δικαιολογεί τη χρήση λέιζερ εναντίον τους. Η ακτινοβολία από το λέιζερ Peresvet μπορεί να υπερφορτώσει τις μήτρες στους ηλεκτρονικο-οπτικούς μετατροπείς των δορυφόρων και αυτοί θα “τυφλωθούν”. Η επισκευή των δορυφόρων σε τροχιά δεν είναι δυνατή.

Τα τελευταία στρατηγικά όπλα της Ρωσίας, μεταξύ των οποίων και το λέιζερ μάχης Peresvet, ανακοινώθηκαν για πρώτη φορά από τον Πούτιν στην ομιλία του στην Ομοσπονδιακή Συνέλευση την 1η Μαρτίου 2018. Οι εγκαταστάσεις του συγκροτήματος Peresvet, όπως ανακοίνωσε στη συνέχεια ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου, βρίσκονται σε πειραματική μάχιμη υπηρεσία από την 1η Δεκεμβρίου 2018. Σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, το συγκρότημα χρησιμοποιείται για την κάλυψη κινητών ρωσικών πυραυλικών συγκροτημάτων από τον Δεκέμβριο του 2019. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »