”Η πανδημία έγινε ιδιοκτησία του ΕΟΔΥ” – ”Δεν υπάρχει πλήρης επιστημονική μελέτη για τα εμβόλια”
«Δεν γνωρίζουμε πόσο υγειονομικό προσωπικό έχει προσβληθεί! Δεν γνωρίζουμε πόσοι ασθενείς με άλλες παθήσεις προσβλήθηκαν από κορονοϊό μέσα στα νοσοκομεία!» είπε ο Κωνσταντίνος Φαρσαλινός.

Ο Κωνσταντίνος Φαρσαλινός (ΜD, MPH) είναι γιατρός, επιστημονικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Πατρών και στη σχολή δημόσιας υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής καθώς και επικεφαλής της ομάδας ερευνητών Coronavirus Greece Research Group.

Ο ΕΟΔΥ ουδέποτε απάντησε στο αίτημα του Πανεπιστημίου Πατρών (από τον Μάιο) για παροχή επιδημιολογικών στοιχείων (ανώνυμων ασθενών) ώστε η επιστημονική ομάδα να πραγματοποιήσει πολύτιμες για την αντιμετώπιση της πανδημίας επιδημιολογικές έρευνες.

Η επιστημονική ομάδα του Κωνσταντίνου Φαρσαλινού χρησιμοποίησε επιδημιολογικά στοιχεία από το… Μεξικό προκειμένου σε συνεργασία με 2 Μεξικανούς ερευνητές να πραγματοποιήσει τη σχετική επιδημιολογική έρευνα.

«Κάναμε έρευνα για το Μεξικό και όχι για την Ελλάδα αφού στην πατρίδα μας ο ΕΟΔΥ δεν μας έδινε τα απαραίτητα στοιχεία» είπε ο Κωνσταντίνος Φαρσαλινός μιλώντας στην εκπομπή.


Δηλώσεις σε εφημερίδα
Με ένα ηχηρό «άδειασμα» στον ΕΟΔΥ ο γιατρός – ερευνητής και επικεφαλής της ομάδας ερευνητών Coronavirus Greece Research Group Κωνσταντίνος Φαρσαλινός επιβεβαιώνει το δημοσίευμα της «κυριακάτικης δημοκρατίας» για το έγκλημα στην καταγραφή των επιδημιολογικών στοιχείων και την ελλιπή ενημέρωση των επιστημόνων, ώστε να καταρτίσουν ένα αποτελεσματικό σχέδιο για την καταπολέμηση της πανδημίας στη χώρα.

Ο επιστημονικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Πατρών και στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής επιβεβαιώνει στη «δημοκρατία» τα προβλήματα που αντιμετώπισε στην επικοινωνία του με τον ΕΟΔΥ για την πραγματοποίηση ερευνών, οι οποίες θα βοηθήσουν τη χώρα στη μάχη ενάντια στον κορονοϊό, καθώς και την απόκρυψη σημαντικών στοιχείων.

Ο κ. Φαρσαλινός τόνισε ότι τα στοιχεία που ζητούν επιστήμονες και ερευνητές δεν είναι για κατανάλωση της… περιέργειάς τους, αλλά για να έχουν μία όσο πιο καλά εμπεριστατωμένη εικόνα για την πορεία της πανδημίας, ώστε αφενός να μπορούν να σχεδιάσουν το μοντέλο των μέτρων που θα ακολουθηθούν και αφετέρου να έχουν καλύτερη επιστημονική εικόνα απέναντι στον Covid-19.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περίπτωση του Δήμου Μεσοποταμίας στην Καστοριά, από τις πρώτες περιοχές που μπήκαν σε καραντίνα, στις 14 Μαρτίου. Η ερευνητική ομάδα του κ. Φαρσαλινού σε συνεργασία με άλλα τρία πανεπιστήμια έστειλαν αίτηση στον ΕΟΔΥ ώστε να μεταβούν εκεί και να συλλέξουν επιδημιολογικά στοιχεία. Η ομάδα δεν έλαβε ποτέ απάντηση, ούτε καν αρνητική, κάτι που συμβαίνει πρώτη φορά στην καριέρα του, όπως τόνισε στη «δημοκρατία».

 

Μάλιστα, ο ΕΟΔΥ δεν έστειλε ούτε τα επιδημιολογικά στοιχεία του δήμου για να αξιολογηθούν από τους επιστήμονες. Όπως εξήγησε ο γιατρός, μία τέτοια έρευνα δεν θα είχε μόνο σημασία στην καταπολέμηση της πανδημίας, αλλά θα είχε και επιστημονική αξία, καθώς κάτι ανάλογο έχει γίνει μόνο μία φορά παγκοσμίως, σε μία κωμόπολη 3.500 κατοίκων στην Ιταλία.

Ο ερευνητής πρόσθεσε ότι από τα χέρια των επιστημόνων λείπουν βασικά στοιχεία της πορείας της πανδημίας. Αυτά είναι στοιχεία που έχει ο ΕΟΔΥ αλλά επιλέγει να μην τα δώσει στη δημοσιότητα, όπως ο αριθμός θανάτων ανά περιοχή, τα τεστ ανά περιοχή, η ηλικιακή κατανομή κρουσμάτων, διασωληνωμένων και νεκρών κλπ.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η επιστημονική κοινότητα να μην έχει στα χέρια της όλα όσα απαιτούνται ώστε να εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο συμπέρασμα, μία επαρκή ανάλυση του Covid-19. Ο Κωνσταντίνος Φαρσαλινός καταγγέλλει τον ΕΟΔΥ για έλλειψη διαφάνειας, με αποτέλεσμα να εγείρονται ερωτήματα σχετικά με την αξιολόγηση που γίνεται στη χώρα μας, ώστε να ληφθούν μέτρα. Όπως επισημαίνει ο γιατρός, δεν γίνεται να είναι ο ΕΟΔΥ ο μόνος φορέας στη χώρα που θα έχει στη διάθεσή του τα στοιχεία και θα τα αναλύει.

«Η πανδημία δεν είναι ιδιοκτησία κανενός, ούτε του ΕΟΔΥ» επανέλαβε ακόμη μία φορά στη «δημοκρατία» ο κ. Φαρσαλινός και απηύθυνε εκ νέου την από τον Απρίλιο έκκλησή του για διαφάνεια στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, ώστε να εφοδιαστούν οι επιστήμονες με όλα τα στοιχεία που θα τους βοηθήσουν να έχουν ολοκληρωμένη εικόνα για την πορεία του κορωνοϊού και να εκπονήσουν σχέδιο για την καταπολέμηση της πανδημίας.

Κόλαφος ο Τζιτζικωστας: Ερχόντουσαν από γειτονικές χώρες χωρίς κανένα έλεγχο

Συμφωνα με τον κύριο Τζιτζικωστα, αυτό που κυριώς συνετέλεσε στην έξαρση της πανδημίας είναι:

Πρώτον το άνοιγμα των Πανεπιστημίων, γιατί μην ξεχνάτε η Θεσσαλονίκη είναι μια φοιτητούπολη, έχουμε 150.000 φοιτητές. Είχαν έρθει στην πόλη μας περίπου το 30%, στην πόλη βρίσκονταν περίπου 40.000 φοιτητές στις αρχές Οκτωβρίου, πράγμα που σημαίνει, σε πολύ μεγάλο βαθμό, αυτό συνετέλεσε στην έξαρση.

Το δεύτερο είναι το γεγονός ότι λόγω των αγροτικών εργασιών, των γεωργικών εργασιών, είχαμε εργάτες γης οι οποίοι ήρθανε, δυστυχώς ήρθανε ανεξέλεγκτα στην χώρα απο απόψη υγειονομική, δεν έγιναν επαρκή τεστ και τρίτος λόγος έχει να κάνει με τον καιρό. Ειδατε η κακή εικόνα της χώρας ξεκίνησε από την Βόρεια Ελλάδα και κατεβαίνει σιγά σιγά προς τα κάτω.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »