Αν “είσαι ό,τι τρως”, όπως λέει η παλιά παροιμία, τότε τι γίνεται;

Ως καταναλωτές βαρέως επεξεργασμένου, χημικά επεξεργασμένου, μολυσμένου με ΓΤΟ αχταρμά, εμείς στον σύγχρονο, ανεπτυγμένο κόσμο “λύσαμε” το πρόβλημα της πείνας που βασάνιζε τους προγόνους μας από αμνημονεύτων χρόνων, παραδίδοντας την επισιτιστική μας κυριαρχία σε μια χούφτα εταιρικών ομίλων.

Το αποτέλεσμα αυτής της παράδοσης ήταν η δημιουργία ενός εργοστασιακού συστήματος καλλιέργειας, στο οποίο οι γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες περιχύνονται με γλυφοσάτη και τα ζώα συλλέγονται σε μικροσκοπικά μαντριά, όπου ζουν όλη τους τη ζωή σε μεγάλη αθλιότητα, γεμάτα με αντιβιοτικά και αυξητικές ορμόνες μέχρι να σφαχτούν και αποσταλούν στα σούπερ μάρκετ και στις αλυσίδες φαστ φουντ.

Έχουν δημιουργηθεί πολλά ντοκιμαντέρ και εκθέσεις τις τελευταίες δεκαετίες που περιγράφουν λεπτομερώς τους κινδύνους αυτού του συστήματος βιομηχανικής γεωργίας στο οποίο βρισκόμαστε υποκείμενοι, πολλοί ακτιβιστές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για αυτά τα προβλήματα, μεγάλος αριθμός εκστρατειών και πορειών που οργανώθηκαν για την ευαισθητοποίηση σχετικά με αυτά τα θέματα.

Ωστόσο, έθνος μετά το έθνος παχαίνει και αρρωσταίνει περισσότερο, καθώς οι παραδοσιακές δίαιτες που βασίζονται σε φρέσκα προϊόντα που προέρχονται από ντόπιους αγρότες εκτοπίζονται από τη ροζ λάσπη των φαστ φουντ που προέρχεται από τις βιομηχανικές φάρμες του ολιγοπωλίου της Big Food.

Αλλά όσο άσχημα κι αν είναι τα πράγματα, πρόκειται να γίνουν ακόμα χειρότερα. Καθώς κρίση μετά από κρίση διαταράσσει τον εφοδιασμό τροφίμων, η “λύση” σε αυτά τα προβλήματα έχει ήδη προετοιμαστεί. Νέες τεχνολογίες έρχονται στο διαδίκτυο, που απειλούν να ανατρέψουν εντελώς την κατανόησή μας για τα τρόφιμα. Τεχνολογίες που θα μπορούσαν, τελικά, να αρχίσουν να αλλάζουν το ίδιο το ανθρώπινο είδος. Αυτή είναι μια εξερεύνηση του Μέλλοντος των Τροφίμων.

Τα τρόφιμα ως όπλο

Τι είναι λοιπόν το φαγητό;

Σε έναν κανονικό άνθρωπο του οποίου το κεφάλι είναι βιδωμένο ευθεία, αυτό ακούγεται σαν ανόητη ερώτηση. Το φαγητό είναι καύσιμο για το σώμα, προφανώς.

Α, σίγουρα, θα μπορούσαμε να το διασκεδάσουμε. Οι επιστήμονες μπορεί να μιλήσουν για το θερμιδικό περιεχόμενο διαφορετικών τροφίμων ή να μετρήσουν τα επίπεδα των μακροθρεπτικών τους συστατικών. Οι κοινωνιολόγοι θα μπορούσαν να υποδείξουν το φαγητό ως τη βάση της ανθρώπινης κοινότητας, συνενώνοντας τους ανθρώπους σε οικογένειες, φυλές και κοινότητες για να κόψουν ψωμί και να συμμετάσχουν σε κοινωνικές σχέσεις. Οι θεολόγοι μπορεί ακόμη και να συζητήσουν για τη μετουσίωση του ψωμιού και του κρασιού και την κοινωνία με τον Θεό που καθιστούν δυνατές τέτοιες ιερές πράξεις κατανάλωσης…

…αλλά μετά υπάρχουν οι ψυχοπαθείς επίδοξοι ελεγκτές του κόσμου. Αυτοί οι μακιαβελικοί συνωμότες θα όριζαν το φαγητό με πολύ διαφορετικό τρόπο. Για αυτούς, το φαγητό είναι ένα όπλο.

Δεν υπάρχει τέλος παραδειγμάτων τροφίμων (ή της έλλειψής τους) που χρησιμοποιούνται ως μέθοδος χειρισμού και ελέγχου πληθυσμών σε όλη την ιστορία.

Για χιλιετίες, οι επιτιθέμενοι στρατοί γνώριζαν ότι μια πόλη μπορεί να κατακτηθεί αποκλείοντάς την. Τελικά, οι κάτοικοι της πολιορκημένης πόλης θα ξεμείνουν από τρόφιμα και είτε θα πεθάνουν από την πείνα, είτε θα παραδοθούν.

Οι Άγγλοι γνώριζαν ότι το φαγητό ήταν ένα ισχυρό εργαλείο ελέγχου. Δημιούργησαν τις συνθήκες που οδήγησαν στον ιρλανδικό λιμό πατάτας και στη συνέχεια παρέμειναν αδρανείς, καθώς εκατομμύρια πέθαναν ή εκτοπίστηκαν, επειδή – σύμφωνα με τα αξιομνημόνευτα λόγια του Charles Trevelyan, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για την απάντηση της βρετανικής κυβέρνησης – “η κρίση του Θεού έστειλε την καταστροφή για να δώσει στους Ιρλανδούς ένα μάθημα, αυτή η καταστροφή δεν πρέπει να μετριαστεί πολύ”. Αλλά οι Ιρλανδοί δεν ήταν ούτε οι πρώτοι, ούτε οι τελευταίοι που ένιωσαν το μεγαλύτερο βάρος της αδιαφορίας της Βρετανικής Αυτοκρατορίας για την πείνα τους. Απλώς ρωτήστε τους Ινδούς για τη δική τους πείνα.

Το παράδειγμα του 20ου αιώνα αυτής της νοοτροπίας “τροφή ως όπλο” που έρχεται αμέσως στο μυαλό είναι το Holodomor, μια θρασύτατη πράξη γενοκτονίας που διέπραξαν οι Σοβιετικοί του Ιωσήφ Στάλιν εναντίον των Ουκρανών, για να καταπνίξουν το εκκολαπτόμενο κίνημα ανεξαρτησίας τους. Ο λιμός που ακολούθησε είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο τεσσάρων εκατομμυρίων Ουκρανών.

Αλλά το Holodomor δεν είναι σίγουρα η μοναδική φορά που τα τρόφιμα χρησιμοποιήθηκαν ως όπλα τον προηγούμενο αιώνα. Ακόμη και το επίσημο ξέπλυμα του αμερικανού προέδρου Χέρμπερτ Χούβερ από το ομώνυμο ίδρυμά του παραδέχεται ότι ο Χούβερ χρησιμοποίησε ως όπλα τα τρόφιμα για την επιδίωξη των γεωπολιτικών του στόχων — πρώτα παρέχοντας τρόφιμα στο κατεχόμενο Βέλγιο και τη βόρεια Γαλλία κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και στη συνέχεια με τις προσπάθειές του να παρέχει διατροφική βοήθεια στους μπολσεβίκους μετά τον πόλεμο (Οι αναγνώστες τουβιβλίου των Ντόχερτι και Μακ Γκρέγκορ Prolonging the Agony: How International Bankers and their Political Partners Welbiledly Extended WW1, ωστόσο, θα ξέρουν ότι υπάρχει μια πολύ βαθύτερη και πιο σκοτεινή ιστορία πίσω από αυτές τις προσπάθειες… αλλά αυτή είναι μια ιστορία για μια άλλη μέρα).

Και ποιος μπορεί να ξεχάσει το Μνημόνιο Μελέτης Εθνικής Ασφάλειας 200 του αρχι-παγκοσμιοποιητή Χένρι Κίσινγκερ: Επιπτώσεις της παγκόσμιας αύξησης του πληθυσμού για την ασφάλεια των ΗΠΑ και τα συμφέροντα του εξωτερικού; Αυτό το διαβόητο πλέον έγγραφο – που συντάχθηκε από τον Κίσινγκερ τον Δεκέμβριο του 1974 και υιοθετήθηκε ως επίσημη πολιτική από τον Πρόεδρο Φορντ το 1975 – υποστηρίζει ότι “δεδομένου ότι οι αυξανόμενοι πληθυσμοί θα έχουν σοβαρό αντίκτυπο στην ανάγκη για τροφή”, η επισιτιστική βοήθεια στον αναπτυσσόμενο κόσμο μπορεί να χρειαστεί να συνδεθεί με υποχρεωτικά προγράμματα στείρωσης ή ποσοστώσεις μείωσης του πληθυσμού, ωθώντας ακόμη και τον ψύχραιμο υπολογιστικό Κίσινγκερ να αναρωτηθεί εάν ένα τέτοιο πρόγραμμα θα μετέτρεπε τα τρόφιμα σε “όργανο εθνικής εξουσίας”.

Αλλά αυτό ήταν τότε. Τώρα είναι αλλιώς! Σίγουρα αυτή η ιδέα “το φαγητό ως όπλο” έχει αποσυρθεί, έτσι δεν είναι;

Για να μην υπάρχει αμφιβολία ότι τα τρόφιμα εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται ως όπλα εναντίον μας στον 21ο αιώνα, αρκεί να στραφεί κανείς στους τελευταίους τίτλους ειδήσεων για να δει ότι αυτή η ιδέα απέχει πολύ από το να είναι απλά κατάλοιπο του παρελθόντος.

Τα lockdown για την COVID απέδειξαν την ευθραυστότητα της παγκόσμιας βιομηχανικής αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων, με το κλείσιμο και τις απολύσεις να προκαλούν τεράστιες διακοπές σε μεταποιητές κρέατος και διανομείς τροφίμων σε χώρες σε όλο τον κόσμο, από τον Καναδά και το Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι την Κίνα και την Ιαπωνία. Αυτά τα κλεισίματα προκάλεσαν όλεθρο στις προμήθειες γάλακτοςφρέσκων προϊόντωνρυζιού και σιταριού παντού. Και αυτό το πανδαιμόνιο προμήθειας τροφίμων με τη σειρά του προκάλεσε πονοκεφάλους σε αγρότεςφορτηγατζήδεςσούπερ μάρκετ και και εστιατόρια και οδήγησε σε αταξία στην Κένυα και διαδηλώσεις στο Μπαγκλαντές και λεηλασίες στην Κολομβία και συγκρούσεις στη Νότια Αφρική (για να μην αναφέρουμε τη φρενίτιδα στα σούπερ μάρκετ και τους καυγάδες για ψώνια στις ΗΠΑ, την Αυστραλία και το ΗΒ).

Στη συνέχεια, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ξεκίνησε έναν νέο γύρο παγκόσμιας επισιτιστικής ανασφάλειας. Η Ουκρανία συγκέντρωσε 19 εκατομμύρια τόνους σιταριού το 2022, μειωμένη κατά περισσότερο από 40% σε σχέση με το προηγούμενο έτος και η μικρότερη σοδειά σημαίνει ότι οι Ουκρανοί αγρότες με περιορισμένα μετρητά έχουν λιγότερους πόρους για να επενδύσουν σε ζωτικής σημασίας εισροές όπως τα λιπάσματα, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πιθανό να υπάρξει ακόμη μικρότερη σοδειά το 2023. Αυτό επηρεάζει όχι μόνο χώρες όπως η Αίγυπτος, η Τυνησία, το Μαρόκο, η Ινδονησία, το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές που βασίζονται στην Ουκρανία για τις εισαγωγές σιταριού τους, αλλά και οι φτωχές χώρες στην υποσαχάρια Αφρική, των οποίων το αλεύρι προέρχεται από ουκρανικό σιτάρι επεξεργασμένο στην Τουρκία. Ανεβάζει επίσης τις τιμές των σιτηρών σε όλο τον κόσμο, συμβάλλοντας στην αστάθεια και την επισιτιστική ανασφάλεια για εκατομμύρια.

Συνολικά, τα σοκ στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων συνέβαλαν στον διπλασιασμό του αριθμού των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν οξεία επισιτιστική ανασφάλεια από την αρχή της πλανδημίας.

Δεδομένης αυτής της ζωντανής απόδειξης του πόσο εύθραυστος είναι ο παγκόσμιος εφοδιασμός τροφίμων και πόσο μεγάλο οικονομικό και κοινωνικό χάος μπορεί να προκύψει από οποιοδήποτε σοκ σε αυτό το σύστημα, θα ήταν αδιανόητο οι κυβερνήσεις να προσπαθούσαν τώρα σκόπιμα να υπονομεύσουν περαιτέρω αυτήν την αλυσίδα εφοδιασμού. Έτσι δεν είναι;

Λοιπόν, ξανασκεφτείτε το. Από την Ολλανδία και την Ιρλανδία, την Πολωνία, την Ιταλία, τον Καναδά, την Αργεντινή και τη Σρι Λάνκα, οι κυβερνήσεις την “πέφτουν” τους αγρότες, αναγκάζοντάς τους να θανατώσουν τα κοπάδια, να μειώσουν την παραγωγή, να χύνουν το γάλα και να συμμορφωθούν με τους επαχθείς νέους περιορισμούς λειτουργίας στο όνομα της μείωσης της ρύπανσης.

Αυτές οι κυβερνήσεις δεν είναι ανόητες. Όπως οι Βρετανοί, οι Σοβιετικοί, οι Αμερικανοί και άλλα κατασταλτικά καθεστώτα σε όλη την ιστορία, γνωρίζουν ότι αυτά τα μέτρα, εάν ολοκληρωθούν στο τέλος, θα οδηγήσουν σε εκτεταμένη πείνα και αναταραχή. Στην πραγματικότητα, έχουμε ήδη δει μαζικές διαμαρτυρίες ενάντια σε αυτούς τους περιορισμούς σε πολλές χώρες, από τη Γερμανία και την Ιταλία, την Πολωνία και την Ισπανία, τον Παναμά, την Αργεντινή, έως και τον Καναδά. Ολλανδοί αγρότες έγιναν πρωτοσέλιδο για τις δραματικές διαμαρτυρίες τους πέρυσι και η Σρι Λάνκα έπεσε στο χάος το περασμένο καλοκαίρι, με διαδηλωτές να εισβάλλουν στην πρωτεύουσα και να αναγκάζουν τον Πρόεδρο να εγκαταλείψει τη χώρα, όταν έγινε αντιληπτό ότι οι πράσινες πολιτικές της κυβέρνησης της Σρι Λάνκα και οι αγροτικοί περιορισμοί είχαν συμβάλει στην κατάρρευση της οικονομίας του έθνους.

Αλλά αν αυτή η επισιτιστική κρίση σχεδιάζεται συνειδητά, το ερώτημα είναι γιατί; Τι σκοπό θα είχαν οι κυβερνήσεις να δημιουργήσουν ελλείψεις τροφίμων για τους δικούς τους ανθρώπους;

Η απάντηση είναι απλή. Γινόμαστε μάρτυρες μιας ελεγχόμενης κατεδάφισης της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων, η οποία έχει σκοπό να καταλήξει στην καταστροφή του σημερινού συστήματος βιομηχανικής γεωργίας όπως το γνωρίζουμε. Αλλά αυτή η αλλαγή δεν έχει σκοπό να μας επιστρέψει σε πραγματικά βιώσιμες γεωργικές πρακτικές, με τοπικούς, βιολογικούς αγρότες να παράγουν καλλιέργειες σύμφωνα με την παλαιά γεωργική σοφία. Καμία σχέση με αυτό…

Όπως αποδεικνύεται, η “λύση” σε αυτήν την επισιτιστική κρίση που προσφέρουν οι δισεκατομμυριούχοι του εταιρικού-φαρμακευτικού-ιατρικού-βιομηχανικού-φιλανθρωπικού-στρατιωτικού συγκροτήματος κατασκευάζεται σε εργαστήρια και πωλείται στο κοινό μέσω των αγορασμένων και πληρωμένων κύριων μέσων ενημέρωσης.

Ένα πράγμα είναι σίγουρο: το μέλλον του φαγητού θα είναι πολύ διαφορετικό από οτιδήποτε έχουμε δει στην ανθρώπινη ιστορία.

Το μέλλον του (οπλοποιημένου) φαγητού

Όποιος έχει προσέξει τα τελευταία χρόνια θα γνωρίζει ήδη την κατεύθυνση στην οποία οδεύει η βιομηχανία τροφίμων.

Ναι, τώρα όλοι γνωρίζουμε ότι η ατζέντα του “Eat Ze Bugs” προωθείται από τον Κλαόυς Σβαμπ και τα τσιράκια του στο Νταβός. Σας εγγυώμαι ότι όπου κι αν βρίσκεστε, σε όποια γωνιά του κόσμου και αν διαβάζετε αυτό το άρθρο, θα έχετε δει (ή θα μπορούσατε εύκολα να βρείτε) μια τοπική είδηση σχετικά με μαθητές γυμνασίου που “ζητάνε αυθόρμητα” ζυμαρικά από σκόνη γρύλων στο μεσημεριανό τους γεύμα ή κάποιο άρθρο για το πώς γενναίοι εΜπιστήμονες εργάζονται για να σώσουν τον κόσμο με χάμπουργκερ από σκουλήκια.

Και όλοι γνωρίζουμε για το πρόβλημα των ΓΤΟ: γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί εισχωρούν στα τρόφιμά μας. Γνωρίζουμε για τις πολλαπλές μελέτες υγείας που έχουν αποδείξει επανειλημμένα τις επιβλαβείς επιπτώσεις της κατανάλωσης ΓΤΟ στην υγεία. Γνωρίζουμε για το πόσο μακριά έχουν πάει οι γίγαντες των ΓΤΟ για να καταστείλουν τα κακά νέα για τα προϊόντα τους και το πόσο μακριά έχει πάει ο Τύπος για να τους βοηθήσει σε αυτή τη συγκάλυψη. Και γνωρίζουμε για τις πρόσθετες βλάβες που προκαλεί αυτή η τεχνολογία, καταστρέφοντας τις ζωές των αγροτών, μολύνοντας το γονιδίωμα του πλανήτη και προκαλώντας τα σχετικά προϊόντα όπως τη γλυφοσάτη να μολύνουν περαιτέρω την προσφορά τροφίμων και να θέτουν σε περαιτέρω κίνδυνο την υγεία μας.

Γνωρίζουμε όμως για την επόμενη εξέλιξη στη μαγειρική τεχνολογία; Τώρα που οι επιστήμονες παίζουν με τα θεμελιώδη δομικά στοιχεία της ζωής, ανασχεδιάζοντας τους οργανισμούς σε κυτταρικό επίπεδο, ανοίγει ένα ολόκληρο πεδίο βιοτεχνολογίας που απειλεί να μεταμορφώσει ριζικά αυτό που θεωρούμε ως τρόφιμο.

Προχωρώντας πέρα από την απλή εισαγωγή ξένων γονιδίων σε έναν οργανισμό, οι επιστήμονες εργάζονται τώρα για τη δημιουργία τροφίμων από σχεδιασμένα μικρόβια, δημιουργώντας οργανισμούς σε “βιοαντιδραστήρες” που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη πρωτεϊνών και άλλων υλικών για την παραγωγή τροφίμων, την καλλιέργεια προϊόντων που μοιάζουν με κρέας από κύτταρα στο εργαστήριο και δεκάδες άλλες γελοίες ιδέες.

Μετά από μια εκστρατεία δημοσίων σχέσεων σχεδόν δεκαετίας, πιθανότατα έχετε ακούσει για τις Impossible Foods and Beyond Meat, εταιρείες που χρησιμοποιούν τις πιο πρόσφατες τεχνικές στη χημική μηχανική, για να δημιουργήσουν υποκατάστατα κρέατος φυτικής προέλευσης. Αλλά υπάρχουν πολλές περισσότερες τεχνολογίες στη γωνία που απειλούν να μεταμορφώσουν την προσφορά των τροφίμων μας με ακόμη πιο μπερδεμένους τρόπους.

Οι επιστήμονες κατασκευάζουν σπόρια βιομηχανικής που μπορούν να εισαχθούν σε καλλιέργειες και ζώα, επιτρέποντας στις εταιρείες να εντοπίζουν και να παρακολουθούν τα τρόφιμα σε όλη τη διαδρομή του συστήματος τροφίμων, από το αγρόκτημα στο εργοστάσιο στο πιρούνι.

Η DARPA συνάπτει συμβόλαια πολλών εκατομμυρίων δολαρίων με ερευνητές για να βρουν τρόπους “να μετατρέψουν τα στρατιωτικά πλαστικά απόβλητα σε σκόνη πρωτεΐνης” για ανθρώπινη κατανάλωση.

Μια εταιρεία που ονομάζεται Amai Proteins χρησιμοποιεί γενετικά τροποποιημένα μικρόβια για να δημιουργήσει πεπτίδια που έχουν γεύση ζάχαρης, αλλά αφομοιώνονται σαν πρωτεΐνες. Και το καλύτερο (δηλαδή: το χειρότερο) είναι ότι, “αν και αυτά τα μικρόβια είναι τεχνικά γενετικά τροποποιημένα, τα επιθυμητά προϊόντα μπορούν να καθαριστούν και να πωληθούν νόμιμα ως μη ΓΤΟ”!

Και μετά, υπάρχει η Indigo Ag, μια εταιρεία γεωργικής τεχνολογίας με έδρα τη Βοστώνη που εγκαινιάζει το “The New Normal Of Agriculture” – όπως αρέσκεται να καυχιέται η λεπτώς μεταμφιεσμένη εταιρική της PR που μεταμφιέζεται σε “επενδυτικές ειδήσεις” –

“χρησιμοποιώντας προηγμένες τεχνικές τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης για να δημιουργηθεί μια επαναστατική γεωπονική πλατφόρμα που ενισχύει τη βιωσιμότητα και την παραγωγικότητα των γεωργικών εκτάσεων, μέσω θεραπειών μικροβιώματος επόμενης γενιάς, ψηφιακού αναγεννητικού περιεχομένου, δορυφορικών εικόνων χρονολογικής σειράς, προηγμένης παρακολούθησης και ανάλυσης των καλλιεργειών και δοκιμών ποιότητας σιτηρών”… ό,τι διάολο σημαίνει αυτό.

Φυσικά, αυτές οι τεχνολογίες θα πωληθούν στο κοινό ως ένας τρόπος να βελτιωθούν αξιοσημείωτα τα βαρετά παλιά “φαγητά” στα οποία βασίστηκε η ανθρωπότητα για χιλιετίες. Αυτό δεν είναι φαγητό τελικά, αυτό είναι το Food 2.0!

Η μοριακή γαστρονομία θα επιτρέψει τη δημιουργία όλων των ειδών ανόητων και αδιανόητων πιάτων, από σφαιροποιημένους χυμούς και τηγανητή hollandaise, μέχρι γλειφιτζούρι χταπόδι!

Στη διατροφογονιδιωματική κουζίνα του μέλλοντος, τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης που θα προγραμματίζουν τα γεύματά μας και θα συναρμολογούν το φαγητό μας, θα μπορούν να προσαρμόζουν με ακρίβεια τη διατροφή μας στο ατομικό μας γονιδίωμα, υπολογίζοντας τις ακριβείς μερίδες των τροφίμων (ή των υποκατάστατων τροφίμων που καλλιεργούνται στο εργαστήριο) που πρέπει να καταναλώνουμε για να πετύχουμε τους επιθυμητούς μας στόχους υγείας!
Και ποιος χρειάζεται έναν σεφ; Στο μέλλον, θα κάνουμε πραγματικότητα την ιδέα του Star Trek, εκτυπώνοντας 3D όλα τα φαγητά μας απευθείας στη δική μας κουζίνα!

Για να πάρετε μια ιδέα για το πώς αυτή η ατζέντα πωλείται στα μεσαία στελέχη της παγκόσμιας κυβερνητικής τάξης, δείτε αυτό το πρόσφατο έγγραφο από το Policy Horizons Canada. Με τίτλο “Biodigital Today and Tomorrow“, αποτελεί συνέχεια του διαβόητου πλέον εγγράφου τους από το 2020 για τη Βιοψηφιακή Σύγκλιση. Αυτό το άρθρο στοχεύει να επεκταθεί σε αυτό το προηγούμενο έγγραφο, διερευνώντας “την πιθανή επίδραση της βιοψηφιακής σύγκλισης σε τομείς όπως η υγεία, τα τρόφιμα και η γεωργία, το περιβάλλον, η μεταποίηση και η ασφάλεια”.

Όσον αφορά το φαγητό, οι άνθρωποι στο Policy Horizons Canada είναι εκστατικοί από τη δυνατότητα αυτών των νέων “βιοψηφιακών” τεχνολογιών (δηλαδή, τεχνολογιών που θολώνουν τη γραμμή μεταξύ βιολογικής ζωής και ψηφιακών μηχανών) να αναδιαμορφώσουν την προσφορά των τροφίμων μας.

“Η παραδοσιακή γεωργία βασίζεται στη γη, το νερό και ένα κατάλληλο κλίμα”, θρηνούν οι συντάκτες της έκθεσης, προτού σημειώσουν ότι “[στο] μέλλον, τα τρόφιμα θα μπορούσαν να παρασκευάζονται οπουδήποτε σε εργαστήρια και εσωτερικές κάθετες φάρμες”.

Μετά τη συζήτηση για τα τρόφιμα που καλλιεργούνται στο εργαστήριο, τη διατροφογονιδιωματική και την “έξυπνη” γεωργία, το άρθρο αναβλύζει τα απίστευτα οφέλη αυτής της τεχνολογίας. Θα μας επιτρέψει να καλλιεργήσουμε οτιδήποτε, οποιαδήποτε στιγμή, οπουδήποτε! Θα επιτρέψει στις χώρες να επιδιώξουν την επισιτιστική αυτάρκεια, παρασκευάζοντας εκείνα τα τρόφιμα και τα συστατικά που δεν μπορούν να καλλιεργήσουν ή να μεγαλώσουν οι ίδιες! Θα μας επιτρέψει να ξανασκεφτούμε τη διατροφή μας ως μια μορφή προληπτικής υγειονομικής περίθαλψης! Και, φυσικά, θα μας σώσει από τη θανατηφόρα μάστιγα της κλιματικής αλλαγής!

Η προπαγάνδα που απλώνεται για να πουλήσει στο κοινό αυτόν τον μετασχηματισμό της προσφοράς τροφίμων μας ακούγεται σαν το ποίημα πωλήσεων ενός πωλητή μεταχειρισμένων αυτοκινήτων. Αυτό δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη. Για όσους γνωρίζουν τους παίκτες που προωθούν αυτήν την ατζέντα “Food 2.0” και τις πραγματικές τους προθέσεις, είναι προφανές ότι η τεράστια και απίστευτα υβριστική προσπάθεια αντικατάστασης της φυσικής τροφής με εργαστηριακά υποκατάστατα δεν έχει να κάνει με την παροχή βοήθειας στους φτωχούς και πεινασμένους, ώστε να επιτύχουν επισιτιστική ασφάλεια, αλλά μάλλον για να τους στερήσει τη φυσική αφθονία της γης.

Το τελικό αποτέλεσμα θα είναι ένας πληθυσμός που θα εξαρτάται από τα εργαστηριακά παραγόμενα υποκατάστατα τροφίμων που παράγονται από μια χούφτα ολιγοπωλιακών εταιρειών και ένας πληθυσμός στο έλεος των επιστημόνων που απασχολούν αυτές οι εταιρείες. Αυτοί οι μοριακοί μάγοι, σε τελική ανάλυση, θα είναι σε θέση να εισάγουν κάθε είδους εξωτικούς παράγοντες στο απόθεμα τροφίμων, ανά πάσα στιγμή.

Αλλά για να καταλάβουμε πραγματικά πού κατευθύνεται αυτή η ατζέντα και πόσο γρήγορα είναι πιθανό να φτάσουμε εκεί εάν δεν αντισταθούμε, δεν χρειάζεται να κοιτάξουμε περισσότερο από την ιστορία της Future Fields. Αυτή η εταιρεία και το προϊόν της κατάφερε να συνδυάσει την Ανίερη Τριάδα των ψεύτικων τροφίμων: ΓΤΟ, ζωύφια και βιοτεχνολογία.

Η Future Fields, μια εταιρεία βιοτεχνολογίας στον (πού αλλού;) Καναδά, έχει ενημερώσει την καναδική κυβέρνηση για την πρόθεσή της να εμπορευματοποιήσει την “EntoEngine“, ένα είδος μύγας φρούτων που “έχει κατασκευαστεί γενετικά, για να εκφράζει έναν αυξητικό παράγοντα που απομονώνεται από τις αγελάδες“. Αυτός ο αυξητικός παράγοντας, αποδεικνύεται, είναι ένα σημαντικό συστατικό της συνταγής του κρέατος που καλλιεργείται στο εργαστήριο, που μέχρι στιγμής απαιτούσε τη χρήση “εμβρυϊκού ορού βοοειδών” (FBS) – μια ουσία που εξάγεται από αγέννητα βοοειδή – για την ανάπτυξη των κυττάρων κρέατος. Αλλά τώρα που δημιουργήθηκε η “EntoEngine”, η Future Fields είναι ενθουσιασμένη που χρησιμοποιεί αυτούς τους ιπτάμενους “βιοαντιδραστήρες” για να παράγει τον αυξητικό παράγοντα ταχύτερα και φθηνότερα από πριν.

Ναι, τα έντομα τροποποιούνται γενετικά για να παράγουν αυξητικό παράγοντα, που στη συνέχεια χρησιμοποιείται για την ανάπτυξη κυττάρων κρέατος σε εργαστήριο. Αυτό είναι το μέλλον των τροφίμων, αν οι τρελοί επιστήμονες και οι δισεκατομμυριούχοι χρηματοδότες τους βρουν το δρόμο τους.

Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς για αυτό;
Ευτυχώς, δεν είμαστε παθητικοί θεατές αυτής της ατζέντας που εξελίσσεται μπροστά ή και πίσω από τα μάτια μας. Είμαστε ενεργοί συμμετέχοντες, επηρεάζοντας την πορεία αυτών των γεγονότων με τις αποφάσεις που λαμβάνουμε και τις ενέργειες που κάνουμε.

Χωρίς να καταλάβουμε ποιος βρίσκεται πίσω από αυτήν την ατζέντα, ωστόσο, ή πώς προωθείται, δεν μπορούμε ποτέ να ελπίζουμε ότι θα εκτροχιάσουμε πραγματικά αυτόν τον εφιάλτη του Frankenfood.

Για το σκοπό αυτό, σε επόμενο άρθρο θα διερευνήσουμε τους παίκτες που προωθούν αυτήν την ατζέντα και τους τρόπους με τους οποίους εργάζονται στα παρασκήνια, για να επιφέρουν τη διατροφική τους δυστοπία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »