Ρωσική στρατιωτική φάλαγγα κινείται κοντά στην περιοχή Donbas στην ουκρανική πόλη Bilokurakyne, σύμφωνα με δορυφορική εικόνα. Ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής άμυνας δήλωσε ότι η πολεμική ισχύς της Ρωσίας κυμαίνεται τώρα γύρω στο 80% των προεγκατεστημένων στρατευμάτων και εξοπλισμού στην Ουκρανία Με την ολομέτωπη ρωσική επίθεση στην ανατολική Ουκρανία, στο Donbass, να είναι θέμα ημερών και να θεωρείται ως «η μητέρα των μαχών» που θα κρίνει και την έκβαση της ρωσικής επιχείρησης στην Ουκρανία, αναλυτές επιχειρούν να σκιαγραφήσουν το πώς θα εξελιχθεί η στρατιωτική σύγκρουση. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Ένοπλες Συρράξεις 13.04.2022 – 10:2117 Αυτά είναι τα σχέδια της Μόσχας! Δορυφορικές εικόνες αποκαλύπτουν τις ρωσικές κινήσεις Με τον Ρώσο πρόεδρο, Πούτιν να έχει καταστήσει το Donbass ως τον απώτερο στόχο πλέον της ρωσικής επίθεσης και με τους Ουκρανούς να έχουν συγκεντρώσει στην περιοχή τα καλύτερα και πιο ετοιμοπόλεμα στρατεύματα τους, πολλοί αναλυτές προειδοποιούν πως οι στρατιωτικές συγκρούσεις των επόμενων ημερών, πιθανότατα θα είναι οι πιο σκληρές που θα έχουμε να δούμε εδώ και πολλές γενιές σε ευρωπαϊκό έδαφος. Το BBC επικαλείται την Ρωσίδα ειδικό σε θέματα πολιτικής ασφάλειας Aglaya Snetkov προκειμένου να σκιαγραφήσει το πώς θα μπορούσε να εξελιχθεί η μάχη στην ανατολική Ουκρανία. Πόλεμος φθοράς «Βλέπουμε έναν αργό πόλεμο φθοράς. Οι Ρώσοι θα επικεντρωθούν στην καταστροφή των ουκρανικών θέσεων και υποδομών. Ο Putin θα επιτεθεί από τα βόρεια και από τη Μαριούπολη στο νότο για να ασκήσει περαιτέρω πίεση και να πάρει παραχωρήσεις» τονίζει η Snetkov. Περισσότερες ανθρώπινες απώλειες Ερωτηθείσα για το ποια θα είναι η μορφή των συγκρούσεων, η Snetkov εκτιμά ότι η Ρωσία θα στοχεύσει κυρίως τις σιδηροδρομικές υποδομές και δίκτυο, αν και εκφράζει την ανησυχία της ότι θα υπάρξουν και περισσότερες απώλειες ανάμεσα στους αμάχους. «Δεν ξέρουμε ακόμα αν στο σχεδιασμό τους είναι να καταλάβουν αυτές τις περιοχές στα ανατολικά με ανελέητο βομβαρδισμό» υποστηρίζει η Snetkov, η οποία τονίζει ότι θα χρειαστεί ακόμα αρκετός χρόνος για να μεταφερθεί στο Donbass βαρύς στρατιωτικός οπλισμός, ιδιαίτερα εάν αυτός μεταφέρεται από τη Λευκορωσία ή τη Ρωσία. Ο ρόλος του Ντβορνίκοφ Εν τω μεταξύ, η Snetkov επισημαίνει ότι ο ορισμός του Ρώσου στρατηγού Αλεξάντρ Ντβορνίκοφ για την επίβλεψη της επίθεσης στο Donbass, θα μπορούσε να καταστήσει πιο συντονισμένη τη ρωσική επιχειρησιακή στρατηγική, καθώς θα είναι περιορισμένος ο αριθμός των στρατηγών στην πρώτη γραμμή. «Αυτό που προκαλεί έκπληξη είναι ότι έως τώρα οι Ρώσοι δεν είχαν έναν αρχηγό – επικεφαλής, ή τουλάχιστον δεν ξέραμε ποιος ήταν» επισημαίνει η Snetkov.

BySfairika.gr

Απρ 13, 2022

Η Δύση πουλά βαρέα όπλα στην Ουκρανία για εκατομμύρια δολάρια, αν και καταλαβαίνει ότι οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις θα τα καταστρέψουν, εμποδίζοντάς τους να φτάσουν στις θέσεις τους. Αυτό δήλωσε ο στρατιωτικός ειδικός Alexander Bartosh.

Οι δυτικές χώρες πωλούν βαρέα τεθωρακισμένα οχήματα στην Ουκρανία. Η Αυστρία παρέδωσε 20 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, η Τσεχική Δημοκρατία – μια παρτίδα T-72 και BMP-1 από παλιά αποθέματα. Η Γερμανία υπόσχεται παραδόσεις εκατοντάδων δεξαμενών. Ο πολεμικός ανταποκριτής Αντρέι Κοτς έγραψε σχετικά σε ένα άρθρο για το RIA Novosti .

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χορήγησε πρόσφατα στην Ουκρανία ένα άλλο πακέτο βοήθειας μισού δισεκατομμυρίου ευρώ. Η Δύση αναμένει ότι η ενεργή μεταφορά όπλων στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας θα καθυστερήσει τις μάχες κατά τη διάρκεια της ειδικής επιχείρησης.

Εκτός από τα αντιαρματικά και φορητά αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα, η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα στείλουν τεθωρακισμένα οχήματα στο Κίεβο. Η Τσεχική Δημοκρατία δωρίζει πέντε άρματα μάχης T-72M και οχήματα μάχης πεζικού BVP-2. Η Γερμανία θα στείλει 100 άρματα μάχης Leopard-1 στο Κίεβο. Η Σλοβακία προσπάθησε να στείλει αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα S-300 στην Ουκρανία, αλλά δεν έφτασαν στον προορισμό τους. Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας κατέστρεψαν το όπλο με τη βοήθεια πυραύλων Kalibr.

Επιπλέον, η Αυστραλία δώρισε 20 Bushmasters αξίας 37 εκατομμυρίων δολαρίων. Τέθηκαν σε λειτουργία το 1998.

Η Wall Street Journal ανέφερε προηγουμένως ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να στείλουν στην Ουκρανία βαρέα όπλα από τα δικά τους αποθέματα. Μιλάμε για σοβιετική αεράμυνα, την οποία το στρατιωτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας είναι σε θέση να χειριστεί. Η Ουάσιγκτον έχει στη διάθεσή της τα συστήματα αεράμυνας Osa, Tor-M2, Buk, S-300V.

Νωρίτερα, η Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών ενέκρινε ένα σχέδιο νόμου για το lend-lease, το οποίο θα διευκολύνει την προμήθεια όπλων στην Ουκρανία. Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών θα μπορεί να πουλάει εξοπλισμό πιο γρήγορα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ είναι έτοιμοι να λάβουν κάθε μέτρο προκειμένου να καθυστερήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο την ειδική επιχείρηση και να αποδυναμώσουν τη Ρωσία, δήλωσε στον PolitExpert στρατιωτικός ειδικός,  μέλος της Ακαδημίας Στρατιωτικών Επιστημών Alexander Bartosh . Για τη Δύση, η Ουκρανία είναι απλώς ένα μέρος όπου μπορείτε να πουλήσετε απαρχαιωμένο εξοπλισμό χωρίς να ξοδέψετε χρήματα για την καταστροφή του. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες κερδίζουν χρήματα πουλώντας «καλουπωμένα» όπλα στο Κίεβο.

«Οι Ουκρανοί στρατιώτες δεν ξέρουν πώς να χειρίζονται ακόμη και ξεπερασμένα Leopards. Για να τους μάθουν να οδηγούν, θα πρέπει να αναπτύξουν ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης για τάνκερ, το οποίο επίσης δεν θα γίνεται δωρεάν. Χρειάζονται πολλά χρήματα για να χρηματοδοτηθεί η εκπαίδευση. Τα κεφάλαια θα επιστραφούν σε όσους τα διαθέσουν», είπε η πηγή.

Η προμήθεια βαρέων όπλων στην Ουκρανία είναι απίθανο να αλλάξει σημαντικά την ισορροπία δυνάμεων. Το μεγαλύτερο μέρος του εξοπλισμού δεν θα φτάσει καν στις θέσεις – η Ρωσία θα τις καταστρέψει στο δρόμο και θα συνεχίσει να κυριαρχεί στην ειδική επιχείρηση, πιστεύει ο Bartosz.

«Τα στρατεύματά μας θα λάβουν σίγουρα μέτρα για να μπλοκάρουν τα κανάλια για την προμήθεια όπλων και πυρομαχικών στην Ουκρανία. Αυτό μπορεί να γίνει από τον αέρα, τις χερσαίες διαδρομές και τη θάλασσα», είπε ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »