Συνεργασία Τουρκίας-Κατάρ για τη μεγιστοποίηση των αποτρεπτικών δυνατοτήτων
ΟΠρόεδρος της Τουρκίας Ερντογάν, θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στο Κατάρ στις 6-7 Δεκεμβρίου για να συζητήσει διμερή και περιφερειακά ζητήματα.

Στη Σύνοδο της Στρατηγικής Επιτροπής, που θα πραγματοποιηθεί στη Ντόχα υπό την προεδρία του Προέδρου Ερντογάν και του Εμίρη του Κατάρ , με τη συμμετοχή των αρμόδιων Υπουργών, θα επανεξεταστούν οι διμερείς σχέσεις σε όλες τις πτυχές και τα βήματα που μπορούν να γίνουν για την εμβάθυνση της συνεργασίας.
Κατά τις συναντήσεις, εκτός από τις διμερείς σχέσεις, θα ανταλλάσσονται απόψεις και για περιφερειακά και διεθνή ζητήματα, καθώς και η υπογραφή διαφόρων συμφωνιών και μνημονίων κατανόησης, που θα συμβάλουν σημαντικά στο συμβατικό έδαφος των διμερών σχέσεων με την ευκαιρία της Συνόδου του Συμβουλίου.
Η επίσκεψη πραγματοποιείται μετά τη διεθνή συμφωνία που έγινε δεκτή από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της τουρκικής βουλής, με την οποία εγκρίθηκε 36 μαχητικά αεροσκάφη και 250 στρατιωτικοί που ανήκουν στο Κατάρ να σταθμεύουν μόνιμα στην Τουρκία.
Η συμφωνία αναφέρει επίσης, ότι τα υπερσύγχρονα μαχητικά του Κατάρ (διαθέτει από F-15, μέχρι Rafale F.3 και Eurofighter), θα είναι πλήρως εξοπλισμένα για επιχειρήσεις «κατά των κοινών εχθρών» αν απαιτηθεί (εδώ θα πρέπει να υπάρξει επιπλέον έγκριση των νομοθετικών σωμάτων των δύο χωρών)!

Σε άλλη άρθρο της συμφωνίας, ουσιαστικά το Κατάρ μετατρέπεται σε μία τεράστια τουρκική στρατιωτική βάση, με την αραβική χώρα να διαθέτει στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις όλες τις διευκολύνσεις που απαιτούνται στις τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις που θα αναπτύσσονται στο κράτος του Κόλπου!
Ήδη η Τουρκία έχει μια μεγάλη στρατιωτική βάση, με δύναμη μιας Ταξιαρχίας να εδρεύει στο πάμπλουτο αραβικό κράτος.

Ένα πρώτο πρόβλημα για την Ελλάδα, είναι ότι η Τουρκία «θα μάθει καλά» τα Rafale, όπως είχε μάθει τα Mirage 2000 στην δεκαετία του ’90 σε κοινές ασκήσεις με την αιγυπτιακή Αεροπορία τότε.

Επίσης ο στόλος μεταφορικών αεροσκαφών του Κατάρ, τίθεται στην διάθεση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων για μεταφορά σε όλο τον κόσμο! Από τις τουρκικές στρατιωτικές βάσεις στην Λιβύη και την Σομαλία, μέχρι την Συρία, το Αζερμπαϊτζάν, φυσικά το Κατάρ κλπ.

Εάν η συμφωνία γίνει αποδεκτή στη Βουλή, αυτό το προσωπικό και τα μαχητικά αεροσκάφη θα μπορούν να προετοιμαστούν για να συμμετέχουν σε πόλεμο που θα ξεσπάσει στα σύνορα της Τουρκίας.

 

Η Τουρκία εγγυάται την εθνική ασφάλεια του Κατάρ και αυτομάτως καθίσταται ρυθμιστικός παράγων και εγγυήτρια δύναμη στην περιοχή του Κόλπου.

Ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, είπε ότι η αμυντική συνεργασία μεταξύ Τουρκίας και Κατάρ, στοχεύει στην προστασία των συμφερόντων και των δικαιωμάτων του λαού τους και στην ενίσχυση των αποτρεπτικών ικανοτήτων αντί να εκφοβίσει άλλες χώρες.
Μιλώντας σε Τούρκους στρατιώτες στη Ντόχα ενόψει της επίσκεψης του Προέδρου Ερντογάν, ο Ακάρ είπε ότι οι δύο χώρες έχουν ξεπεράσει δύσκολες περιόδους και θα προσπαθήσουν να ενισχύσουν περαιτέρω τη φιλία.

«Το έργο που κάναμε εδώ στο Κατάρ δεν είναι εναντίον τρίτων χωρών, αλλά για να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των λαών μας (και) να μεγιστοποιήσουμε τις αποτρεπτικές μας ικανότητες», είπε ο Ακάρ, προσθέτοντας ότι ελπίζουν να αυξήσουν περαιτέρω αυτή τη συνεργασία στο εγγύς μέλλον.

Ο Ακάρ συνέχισε λέγοντας ότι οι ένοπλες, αεροπορικές και ναυτικές δυνάμεις της Τουρκίας και του Κατάρ, θα συνεχίσουν να πραγματοποιούν κοινές ασκήσεις και να μεγιστοποιήσουν την εμπειρία και τις δεξιότητές τους.

Και όλα αυτά έρχονται, μετά την κολοσσιαία συμφωνία οικονομικής στήριξης της Τουρκίας από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με άμεση καταβολή 10 δισ. ευρώ σε ταμείο οικονομικής συνεργασίας και επιπλέον 10 δισ. ευρώ σε άλλες επενδύσεις με τις δύο χώρες.

Εν τω μεταξύ, ο Ερντογάν δήλωσε τη Δευτέρα ότι σχεδιάζει επίσης να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) τον Φεβρουάριο, υπογραμμίζοντας ότι παρόμοια βήματα που έγιναν με τα ΗΑΕ θα ληφθούν για την αποκατάσταση των διαλυμένων σχέσεων με την Αίγυπτο και το Ισραήλ.

Ο Ερντογάν την περασμένη εβδομάδα φιλοξένησε τον πρίγκιπα διάδοχο του Άμπου Ντάμπι, Σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν (MBZ), καθώς η Τουρκία και τα ΗΑΕ επιδιώκουν να επιδιορθώσουν τις σχέσεις τους και να αυξήσουν την οικονομική συνεργασία. Η επίσκεψη του διαδόχου, που θεωρείται ο de facto ηγέτης και η δύναμη πίσω από τη στάση της εξωτερικής πολιτικής των ΗΑΕ, ήταν το πρώτο επίσημο ταξίδι του στην Τουρκία από το 2012 και η επίσκεψη ανώτατου επιπέδου αξιωματούχου των Εμιράτων από τότε που οι σχέσεις έφτασαν στο χαμηλότερο επίπεδο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »